Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Περίεργες... ερωτήσεις από Δημαρά-Αβραμίδη

Υποψίες… έχουν αρχίσει να δημιουργούν ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης, με τις ερωτήσεις που υποβάλουν στη Βουλή! Παράδειγμα, σήμερα οι δύο βουλευτές του «Άρματος Πολιτών» που συνεργάζονται με τους ΑΝΕΛ, υπέβαλαν στη Βουλή ερώτηση προν τον υπουργό Ανάπτυξης, που λέει: «Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα;». 
Αν είναι δυνατόν! Δεν βλέπουν ότι τα τηλεοπτικά δελτία Ειδήσεων, ασχολούνται με θέματα υψηλής... οικονομίας ή για το αν χιόνισε στα χιονοδρομικά κέντρα;
Αντί να ρωτήσουν να μάθουν, για κάτι ποιό γκλαμουράτο ή τουλάχιστον για την… αναπαραγωγή της πατάτας, ζητούν απάντηση για την ακρίβεια των τροφίμων, σε μία χώρα η οποία μπήκε ήδη, στον δρόμο της ανάπτυξης! Μα, τι ρωτάνε οι άνθρωποι…
«Κύριε Υπουργέ,
Όλοι οι Υπουργοί Ανάπτυξης που έχουν περάσει διαχρονικά υπόσχονται να μειώσουν τις τιμές και να πατάξουν τους κερδοσκόπους. Σήμερα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω σφοδρής οικονομικής ύφεσης και οι Έλληνες έχουν γονατίσει από τα αβάσταχτα μέτρα, οι τιμές των βασικών αγαθών όχι μόνο παραμένουν σταθερά υψηλές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται ενώ την ίδια ώρα, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα πετσοκόβονται.
Ερωτάστε:
1. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις τιμές των τροφίμων; Με ποιους τρόπους θα πετύχετε μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά;
2. Τι θα κάνετε με το ΦΠΑ στα είδη τροφίμων που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των πολιτών;
3. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να πατάξετε την κερδοσκοπία; Υπάρχει σχέδιο δράσης; Αν ναι ποιο είναι;».
>>> Παραμελείται το γεγονός ότι η χώρα πάει για ρεκόρ «Γκίνες», διότι: Ενώ πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 450.000 οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, χθες ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει 440.000 θέσεις εργασίας! Πού τις βρήκανε; Ε, όχι και τέτοιες ερωτήσεις!

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αύριο η δημοσιοποίηση της έρευνας τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρόικα

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει αύριο στις 12:30’, στο Γραφείο Αθηνών του Ευρωκοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήρθε σήμερα για διήμερη παραμονή.
Μοναδικός σκοπός της είναι η έρευνα της Ευρωβουλής για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών τής Τρόικα στα κράτη-μέλη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην επταμελή Αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Otmar Karas και συνεισηγητής της σχετικής έκθεσης της εν λόγω επιτροπής, καθώς επίσης και ο συνεισηγητής και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Liem Hoang Ngoc. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).
Σημειώνεται, ότι στην ατζέντα του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προεδρεία επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, τους αντιπροέδρους της Τραπέζης της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΕΒΕΑ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ κ.ά..

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ρεκόρ... κλήσεων στάθμευσης σε ΙΧ στη Γλυφάδα!

«Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά κλήσεις “έκοψε” η δημοτική αστυνομία σε ένα παράνομα σταθμευμένο όχημα στην Γλυφάδα. Οι δημοτικοί αστυνομικοί βεβαίωσαν επτά παραβάσεις, τιμωρώντας έτσι τον οδηγό για την επιλογή του να σταθμεύσει παράνομα και σίγουρα η εικόνα του παρμπρίζ ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη»…
Αυτά αναφέρει σημερινή ανάρτηση του enikos.gr και οπωσδήποτε η έκπληξη δεν είναι δυσάρεστη μόνον για τον κάτοχο του αυτοκινήτου, αλλά γενικά για κάθε πολίτη και ειδικότερα για κάθε δημότη της Γλυφάδας. Στην ανάρτηση δεν αναφέρεται, πού ακριβώς είχε σταθμεύσει ο εν λόγω ΙΧής.
Εάν κρίνουμε από τον αριθμό κλήσεων, θα είχε παρκάρει σε κάποιο ιδιαίτερα απαγορευτικό σημείο. Ίσως το σημείο αυτό, να ήταν η παρεμπόδιση για πρόσβαση αναπήρων. Έστω…
Από τη στιγμή, που οι δημοτικοί αστυνομικοί, βλέπουν ότι το άτομο, παραείναι «γαϊδούρι», γιατί συνεχίζουν και «κόβουν» κλήσεις και δεν «απαγάγουν» το αυτοκίνητο με γερανό;
Όμως, δεν το έκαναν - για να υπονοήσει ο κάθε... κακοήθης, ότι στόχος της δημοτικής αστυνομίας είναι κυρίως το εισπρακτικό μέρος της υπόθεσης! Τουλάχιστον, αυτό υποδεικνύει η αναφερθείσα περίπτωση...

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Λήγει η Έκθεση Τροφίμων - Ποτών στο Ελληνικό


Σήμερα στις 6 μμ λήγει η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών EΞΠΟΤΡΟΦ 2014, που διοργανώνεται από την RM INTERNATIONAL στο ολυμπιακό κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.
Η έκθεση φιλοξενεί πάνω από 150 επιχειρήσεις, από μεγάλες εταιρίες έως και μικρούς τοπικούς ή ανεξάρτητους συνεταιρισμούς και οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας, συσκευασίας και διανομής τροφίμων και ποτών καθώς παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων.
Με αποστολή να γίνει το απόλυτο σημείο συνάντησης και συνεργασίας των Ελλήνων επαγγελματιών μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα και πύλη προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ αναδείχθηκε στο πιο σημαντικό γεγονός για την κατηγορία, στη νέα χρονιά.
Παράλληλα, χάρη με την προβολή της σε Ελλάδα και εξωτερικό, η EΞΠΟΤΡΟΦ κατάφερε να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.
Σημειώνεται, ότι για τους επαγγελματίες η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ για τους «απλούς» επισκέπτες 5 ευρώ.
>>> Ψίτ!... Τα 5 ευρώ "πατσίζονται" με την παρουσία του τομέα επισιτισμού-τουρισμού του ΙΕΚ Ξυνή Γλυφάδας. Που σημαίνει: προσφορά εδεσμάτων που προέρχονται από ταα προϊόντα που εκτίθενται!

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μυρτώ: Κάποιος έφαγε τα λεφτά, αλλά ποιός;

Αντιδράσεις σημειώνονται από την ομογένεια για δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση των «χαμένων» χρημάτων από τον έρανο για την 16χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, που από χθες βρίσκεται στην Ελλάδα και νοσηλεύεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στην Λάρισα.
Μεταξύ των μηνυμάτων, υπάρχει μία πολύ «σκληρή» παρέμβαση που -για νομικούς λόγους- δεν μπορεί να δημοσιευθεί. Μακάρι, να μην αληθεύει η καταγγελία! 
Πάντως, το τι ανελέητο πόλεμο δέχτηκε η μητέρα της Μυρτούς, δεν παεριγράφεται! Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να προσάπτεται στη μητέρα ότι (άκουσον-άκουσον!) παραμονές Χριστουγέννων στο νοσοκομείο... δηλητηρίασε με ''σαλμονέλα'' την κορούλα της!
Ας περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι έρευνες από το IRS και την αμερικανική Δικαιοσύνη. Κάθε εικασία, ίσως θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, προσεκτικά διατυπωμένη.
Από τις παρεμβάσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή ενός παλαίμαχου δημοσιογράφου και μιας εκπαιδευτικού-ποιήτριας, από τη Νέα Υόρκη και οι δύο. Κοινή τους θέση: Τα χρήματα του εράνου δεν «φαγώθηκαν» από τους ομογενείς! Γράφουν:
Δημοσιογράφος:
«Μην αποδέχεσαι τόσο εύκολα, ό,τι σερβίρει ο καθένας. Αλήθεια, ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτή την υπόθεση. Όμως χρήματα από εράνους και μάλιστα από οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Πολιτείας, όπως η Ομοσπονδία, δεν χάνονται εύκολα. Θα τα ξαναπούμε… ». (σ.σ. Συνάδελφε, πάντα κρατάω αποστάσεις και δεν αποδέχομαι «τόσο εύκολα»!).
Εκπαιδευτικός-ποιήτρια:
«Κάπου μαθαίνετε "λάθος"! Ευκαιρία για να επιπλεύσει η έχθρα για τους ομογενείς που προσφέρουν! Κανείς δεν έφαγε από τα "λεφτά" της αδικημένης κοπέλας! Υπάρχει πάντα έλεγχος, ιδίως εκείνος της αξιοπρέπειας που πολλοί ομογενείς στην Ελλάδα την έχουν χάσει...».
>>> Οι αμερικανικές Αρχές, επειδή δεν φημίζονται να αργοπορούν, αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα έχει  ξεκαθαρίσει η υπόθεση...

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Επιστρέφει σήμερα η Μυρτώ - "Εκαναν φτερά" τα λεφτά από τον έρανο των ομογενών της Βοστώνης

Σάλος έχει ξεσπάσει στην ομογένεια των ΗΠΑ, από την υπόθεση της Μυρτούς, όπου υπάρχει επίσημη καταγγελία ότι κάποιοι στις ΗΠΑ "έφαγαν" τα χρήματα από τον έρανο μεταξύ των Ελληνοαμερικανών. Να, τι γράφει, η ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή":

Η υπόθεση οδεύει στην Δικαιοσύνη, 
χώρια από την έρευνα 
εισαγγελίας και IRS γιά απάτη

'Ερανος γιά Μυρτώ-Ομοσπονδία Βοστώνης:

Εξακολουθούν να κοροϊδεύουν δωρητές και Ομογένεια

Εναν μήνα μετά την παραλαβή της 1ης επιστολής του δικηγόρου της μητέρας της Μυρτούς, (που αποκάλυψε η ''Πρωϊνή'' στις 2 Ιανουαρίου) και ενάμισο μήνα από την συλλογή των χρημάτων (131.000 δολ.) οι διαχρονικά εγκάθετοι του Συμβούλιου της Ομοσπονδίας Βοστώνης, ΔΕΝ έχουν δώσει αναλυτικό απολογισμό-λογαριασμό (δεν μιλάμε γιά απλά λογιστικό λογαριασμό) γιά τον έρανο και με διάφορες προφάσεις, με παραπλανήσεις και με ψευδολογίες δεν συγκαλούν γενική συνέλευση να αποφασίσει ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που έδωσαν οι δωρητές γιά την Μυρτώ (και ΟΧΙ γιά την Ομοσπονδία).
- Τώρα βγάζουν...''ψεύτη'' και τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας Α. Γεωργιάδη, που πιστοποίησε ότι τα νοσήλεια γιά Μυρτώ στην Βοστώνη τα πληρώνει η Ελλάδα.
- Ομογενείς δωρητές, εξαπατημένοι και θυμωμένοι, δηλώνουν ότι θα καταθέσουν ξεχωριστές μηνύσεις-αγωγές εναντίον του Συμβούλιου και της Ομοσπονδίας, γιά απάτη.
- Και το εξευτελιστικό γιά την Ομογένεια: Μυρτώ και μητέρα της επιστρέφουν στην Ελλάδα (άφιξη Σάββατο) και αντί γιά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, να αντιμετωπίσουν την σκληρή οδυνηρή καταστροφική γι' αυτούς πραγματικότητα, έφυγαν, έχοντας στις αποσκευές τους, ψευτιές, συκοφαντίες, βρισιές ''φιλανθρώπων'' της Ομοσπονδίας Βοστώνης, την οποίαν το ελληνικό κράτος χρηματοδότησε με 300.000 δολ. την τελευταία 25ετία (τα χρήματα... αγνοούνται, αφού δεν διατέθηκαν γιά κάποιο σκοπό. Η άστεγη Οργάνωση των παρανομούντων, υποσχόταν όταν φιάχτηκε, δημιουργία... Μουσείου και... Βιβλιοθήκης, τα οποία δεν έγιναν, ούτε θα γίνουν ποτέ).
- Η Ομοσπονδία Βοστώνης έχει προηγούμενο και με τον έρανο γιά πυρόπληκτους Ελλάδα, 2007, ενώ παρόμοιο πρόβλημα, όπως τώρα, με έρανο γιά παιδί από την Καλαμάτα που εγχειρίστηκε στην Βοστώνη, υπήρξε και πριν 13 χρόνια.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ανώνυμος τα "χώνει" σε "επώνυμο" χωρίς όνομα!

Δήλωση-σοκ για τον νεαρό επιχειρηματία, του οποίου το ονοματάκι ξεχωρίζει στη λίστα Λαγκάρντ, για τον οποίο γράφτηκε ότι προσφέρει 1.000.000 ευρώ στην Ευαγγελία Αραβανή και την Κατερίνα Στικούδη, προκειμένου να χορέψουν στο κλειστό πάρτυ που διοργανώνει ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην βίλα του στην Εκάλη!
Ένας άλλος επιχειρηματίας, θέλοντας ίσως να αναδείξει το «παραμύθι» τής υπόθεσης, είπε: «Εγώ δίνω δύο εκατομμύρια να μου χορέψει ο... ίδιος!». Και συμπληρώνει: «Του δίνω ακόμα ένα εκατομμύριο, άμα μου χορέψει με τη Λαγκάρντ!»…
>>> Τότε, να… τσοντάρουμε κι εμείς κάτι! Αλλά... Εάν ο τύπος κυκλοφορεί κάποια όμορφη και του πει κάποιος "ρε μάγκα σου δίνω τόσα για να μου στείλεις τη δικιά σου να μου χορέψει!", πώς θα αντιδράσει ο νεαρός κύριος... Λίστας;

Απόφαση Χατζημαρκάκη για τις Ευρωεκλογές


Δημιούργησε το κόμμα 
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 
και κατεβαίνει... ελληνικά!

Αδιαφορώντας για τα όποια συστημικά εμπόδια, προχωράει ακάθεκτος για τις Ευρωεκλογές –και μάλιστα με ελληνική σημαία- ο ομογενής ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Γιώργος Χατζημαρκάκης
Αν και αντιλαμβάνεται το πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει για να γίνει γνωστή η παρουσία του και να ακουστούν οι θέσεις του, ο κ. Χατζημαρκάκης δείχνει αποφασισμένος και ξεκινάει περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Χθες, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Αθήνας, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη αρχών του κόμματός του με την επωνυμία «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες».
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης έχει μία 10ετή θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο με το γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων, από το οποίο παραιτήθηκε εξαιτίας της φιλελληνικής του πολιτικής δράσης.
Όπως είπε, θέλει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τις σχέσεις που δημιούργησε την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη και θεωρεί πως είναι μία κρίσιμη αναμέτρηση για την Ελλάδα και την ΕΕ, μια τελευταία ευκαιρία για να βρει η Ευρώπη τον δρόμο της».
Επίσης ο κ. Χατζημαρκάκης, τόνισε πως:
«Είμαστε» μια δυνατή φωνή διεκδίκησης για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στην Ευρώπη. Θέλουμε να έχει η Ελλάδα μια ισχυρή εκπροσώπηση. Θέλουμε ισχυρές φωνές που εκπροσωπούν τους πολίτες, τον μόχθο του ελληνικού παραγωγικού ιστού, την αγωνία των νέων ανέργων, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Αφού εξήγησε ότι η απαξίωση των Ελλήνων στην Ευρώπη ήταν πληγή γι' αυτόν και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να μην απελπίζονται, επειδή μπορούν να έχουν μία δυνατή φωνή διεκδίκησης, επισήμανε:
«Ο Έλληνας έχει το αίσθημα πως η ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε με σκοπό την προστασία και σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, δεν του παρέχει πια αυτή την προστασία, ακόμη και για τα βασικά του δικαιώματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο και αυτό πρέπει να διορθωθεί στηνπηγή”».
Και
«Ο δρόμος είναι δύσκολος. Οι ευρωεκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, που θα δίνει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της, βασιζόμενη στις αρχές της προστασίας των λαών και των ανθρώπων».
>>> Εντός των ημερών θα λειτουργεί ο ιστοχώρος του κόμματος του Γιώργου Χατζημαρκάκη, στο διαλλυθυνση: www.ellinespolites.gr

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κάποιους ενοχλεί η αμεσότητα του Θεοχάρη

Η άμεση επαφή με το «πόπολο», φαίνεται πως ενοχλεί κάποιους «εξουσιαστές», γι’ αυτό το Μαξίμου δείχνει δυσφορία προς τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.
Κι αυτό, διότι δεν είναι και τόσο… πρέπον ένας κυβερνητικός παράγων να ανοίγει διάλογο με τον κάθε... υπήκοο, όπως π.χ. κάνει ο Χάρης Θεοχάρης μέσω του twitter!
>>> Μέχρι αυτή την ώρα, ο κ. Θεοχάρης δεν έχει «φιμωθεί»...

Ευρωπαϊκό συνέδριο για την ανεργία των νέων

Όταν δεν προσέχουν οι αρχές της Μελβούρνης...

Στη Μελβούρνη ο κάθε κάτοχος αυτοκινήτου δικαιούται να ζητήσει από 
κυβερνητικό οργανισμό αδειών κυκλοφορίας, να του δοθεί ένας αριθμός αδείας κυκλοφορίας της αρεσκείας του, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αρμόδια υπηρεσία μετά από την πληρωμή του προκαθορισμένου ποσού, το μόνο που κάνει, είναι να εξετάσει στο σύστημά της μήπως υπάρχει άλλος ίδιος αριθμός κυκλοφορίας. 
Αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει, τότε εξετάζεται, μήπως τα προτεινόμενα λατινικά στοιχεία του αριθμού, σημαίνουν κάτι το άσεμνο στην αγγλική ή άλλη γλώσσα που χρησιμοποιείται το λατινικό αλφάβητο. 
Όμως, παραμελούν την ελληνική γλώσσα… Και έτσι η Μελβούρνη έχει να δείξει πινακίδες κυκλοφορίες όπως αυτή της φωτογραφίας!

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δεν ήμασταν ΠΑΝΤΑ διεφθαρμένοι στην Ελλάδα

Του 
Δημήτρη 
Κωνσταντάρα


Είναι στην κυριολεξία κα-τα-πλη-κτι-κό το... πόνημα του φίλου Δαμιανού Βασιλειάδη, του κατά δήλωση του ιδίου, “δημοδιδασκάλου, ιδρυτικού και ηγετικού στελέχους του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, (παραιτηθέντος το 1977 από το ΠΑΣΟΚ και προδιαγράψαντος την ιστορία του μεταπολιτευτικού εγκλήματος)”.
Καταγράφει με αξιοσημείωτες λεπτομέρειες χωρίς να αφήνει ΤΙΠΟΤΕ απέξω το πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου “έβαλε τα θεμέλια της κακοδαιμονίας της Ελλάδας, γιατί ως χαρισματική προσωπικότητα για το κακό, είχε τη δυνατότητα και όλες τις προϋποθέσεις να βάλει τα θεμέλια της καταστροφής της. ”Και δεν διστάζει να γράψει και να υπογράψει φράση όπως: “Είναι ο αρχιτέκτονας της διαφθοράς στην Ελλάδα”.
Θέλει θάρρος να το γράψεις και να το πεις. Αλλά όχι μόνο αυτό: Και να το αποδείξεις. Και με μοναδική μαεστρία καταθέτει ότι “η μέθοδος που εφάρμοσε ήταν απλή: Η διαφθορά. Την επέτυχε με το παρασιτικό (με δανεικά) καταναλωτικό μοντέλο, που εφάρμοσε, στο οποίο ενσωμάτωσε όλα τα κόμματα και όλη την ελληνική κοινωνία από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά. Πολύ απλό και πολύ αποτελεσματικό μέσο”.
Με δυο λόγια, προσπαθεί να μάς αποδείξει ότι ο εφιάλτης που ζούμε – άσχετο αν υπήρξαν και άλλοι , από τη Νέα Δημοκρατία, που “βοήθησαν” το μοντέλο να αναπτυχθεί και να μάς φτάσει εδώ που είμαστε- οφείλεται στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Χρησιμοποιώ ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία από τον εκπληκτικό, αρχειακό πλούτο που μάς, προσφέρει ο Δαμιανός Βασιλειάδης στην ανάλυσή του -που εύχομαι να εκδοθεί σύντομα σε βιβλίο γιατί θα γίνει μπεστ σέλλερ- από σκάνδαλα προ 30ετίας και 25ετίας τα οποία ΠΟΛΛΟΙ δεν γνωρίζουν κι άλλοι τόσοι δεν θυμούνται πια.
Ένα πράγμα μάς έρχεται αμέσως στη μνήμη: Η διαφθορά. Η διαφθορά στην Ελλάδα. Η Ελληνική διαφθορά. Από  Έλληνες. Από ανθρώπους «υπεράνω πάσης υποψίας» που σεβόμασταν και υποληπτόμασταν όλοι. Από «προσωπικότητες» του δημόσιου βίου. υπουργούς, βουλευτές, κομματικά στελέχη, στελέχη υπουργείων, διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση, καθηγητές, δημοσιογράφους, εκδότες, μεγάλους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, χρηματιστές, δικαστικούς, αστυνομικούς, εφοριακούς, γιατρούς, διπλωμάτες, δημάρχους…..
Και ζώντας αυτά που ζούμε τα τελευταία 3-4 χρόνια, χαμένοι μέσα στα μνημόνια και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις υπογραφές σε «βαριά έγραφα» και συμφωνίες που ελάχιστοι είχαν διαβάσει, χιλιάδες άνθρωποι που σήμερα υποφέρουν, μπορούν να αντιληφθούν μέσα από την κατάθεση του κ. Βασιλειάδη πόσα είχαν ξεχάσει, πόσα είχαν παραβλέψει, πόσα είχαν αγνοήσει.
Και πόσο αυτά που είχαν αγνοήσει, παραβλέψει, ξεχάσει ή και πόσα απ΄ αυτά που δεν είχαν μάθει καν γιατί τότε που συνέβαιναν εκείνοι ήταν 5 και 10 και 15 χρόνων, συνέβαλαν ώστε να διαμορφωθούν τα πραγματικά αίτια κατάρρευσης της Ελλάδας μας;
Παραθέτω δέκα υποθέσεις μόνο, από τις πάνω από 100. Όσοι μπορούν ας θυμηθούν. Κι όσοι δεν ξέρουν, ας ερευνήσουν:
1. Υπερχρέωση της χώρας και διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 114%, όταν το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν μόλις 29% και υπολειπόταν του μέσου κοινοτικού και χωρίς κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Το 1985 ξεπέρασε το μέσο κοινοτικό και το 2001 έφτασε σε χρέος ρεκόρ 114% του ΑΕΠ.
2. Εθνικό Κτηματολόγιο: «εξαφανίστηκαν» αμέτρητα δισ. υπό τις οδηγίες του Λαλιώτη με αποτέλεσμα να πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα για την μη πραγματοποίηση του έργου.
3Σκάνδαλο καλαμποκιού»: λαθραία εισαγωγή χιλιάδων τόνων γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού από κρατική εταιρεία και εξαγωγή του στη συνέχεια σε χώρες της Ευρώπης ως ελληνικό. Κέρδη από την «κομπίνα» : 1,5 εκατομμύριο δολάρια . Παραστατικά : 1 εκατομμύριο δρχ!
4. Σκάνδαλο 1,5 δισ. εις βάρος της ΕΤΒΑ και δύο θυγατρικών ναυτιλιακών εταιρειών της με την αγορά πλοίων από δύο άγνωστες κυπριακές εταιρείες φαντάσματα, οι οποίες εμφανίζονταν χωρίς κεφάλαια και χωρίς μετόχους.
5. Το σκάνδαλο της Αγροτικής Ασφαλιστικής . Πέραν των παρανομιών που αποκαλύφθηκαν και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, εξασφάλιζε, την δεύτερη τετραετία του ΠαΣοΚ, στα διευθυντικά της στελέχη, μισθούς από 25 έως 33 εκατομμύρια δρχ. μηνιαίως, με τη μέθοδο των προμηθειών.
6. ΠΥΡΚΑΛ: Πουλούσε στο Ιράκ 112$ την οβίδα και στον ελληνικό στρατό 201$!
7. Μαυράκης1: διοικητής της ΔΕΗ που απηλλάγη δια βουλευμάτων από δύο υποθέσεις που τον βάρυναν. έγραψε ιστορία με το δωράκι που «έδωσε στον εαυτό του», των 500 εκατομμυρίων δρχ.
8. ΠΡΟΜΕΤ: 1- Ενώ η επίσημη τιμή του εισαγόμενου καφέ ήταν 1500 δολάρια ο τόνος, η κρατική ΠΡΟΜΕΤ τον εισήγαγε λαθραία, με 2000 δολάρια με τη μέθοδο της υπερτιμολόγησης.2: Η ΠΡΟΜΕΤ αγόρασε από φινλανδική εταιρεία ποσότητες καυσόξυλων έναντι του εξωφρενικού τότε ποσού των 250 εκατομμυρίων δρχ. Η ξυλεία κρίθηκε ακατάλληλη και τελικά σάπισε στο λιμάνι της Ελευσίνας.
9. Μιχάλης Σταματελάτος. Ο υποδιευθυντής της Λαϊκής Ιονικής τράπεζας που υπεξαίρεσε 230 εκατομμύρια δρχ. Θεωρείται ότι τμήμα του ποσού δόθηκε για τις προεκλογικές ανάγκες υποψήφιων βουλευτών του ΠαΣοΚ.
10. Αθανάσιος Πόπωτας: Φιλόδοξος εκδότης φιλοπασοκικών εφημερίδων, εκ των οποίων όλες αποδείχτηκαν βραχύβιες. Τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κατάχρηση 57 εκατομ. δρχ. από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Εξαφανίστηκε για να μην εκτίσει την ποινή του.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Σημαντικές "εξωσχολικές" ιστορικές αλήθειες


Αρκεί να ξαναβρούμε τον χαμένο μας δρόμο...

                                                                                                                 
Του 
Φώτη Μιχαήλ*

Η αντίληψη των Ελλήνων (των Αρχαίων και των λεγόμενων Βυζαντινών) για την πολιτική και την δημοκρατία διαφέρει ριζικά από εκείνη που καλλιεργήθηκε στην μετακαρλομάγνεια Δύση.
Η φράγκικη χρησιμοθηρική εκδοχή της πολιτικής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τα αξιώματα της πολιτικής θεώρησης των Ορθοδόξων της Ανατολής.
Η αντίθεση μάλιστα αυτή δεν παραμένει σε επίπεδο απλώς και μόνον θεωρητικό αλλά μεταφράζεται συν τω χρόνω και σε ιστορικά γεγονότα που βεβαιώνουν το μέγα χάσμα ανάμεσα στην ''νοησιαρχία'' της Δύσης και την ''καρδιακή εμπειρία'' της Ανατολής.
Η κατάληψη και η ολοσχερής καταστροφή της Βασιλεύουσας από τους Φράγκους στα 1204, η εκδίωξη από τον θρόνο των Ελλήνων αυτοκρατόρων και η εγκατάσταση Βενετών τελωνών και κατοχικών στρατευμάτων στο λιμάνι της Πόλης, το λεγόμενο ''πρωτείον του πάπα'' και η εξ αυτού σφαγή των μοναχών στην ιερά μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους και άλλα πολλά, συνιστούν αδιαμφισβήτητες ιστορικές μαρτυρίες έκφρασης αυτής της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Τα πολιτικά επίσης γεγονότα, που ακολουθούν αμέσως μετά την κατάρρευση της τουρκοκρατίας, συνιστούν αναμφιβόλως την πραγματοποίηση πολιτικών επιλογών αυστηρώς δυτικής κοπής.
Το Γένος μας, προερχόμενο από μια δοκιμασία 400 χρόνων σκλαβιάς, πέφτει πολύ εύκολα θύμα της φράγκικης επιρροής. Οι πολυτίμητες προγονικές μας έννοιες της πολιτικής και της δημοκρατίας δέχονται σκληρά βαρβαρικά χτυπήματα. Το μέγα ''άθλημα της πόλης'', έτσι όπως συνεχίζαμε αναλλοίωτο να το βιώνουμε στις περίφημες των Ελλήνων Κοινότητες, δέχεται μεγάλο πόλεμο και καταλύεται.
Η εγκατάσταση της βαυαροκρατίας, η κακέκτυπη αντιγραφή δυτικών προτύπων στην διοικητική δομή του νεοσύστατου κράτους, η επιβολή προτεσταντικών προτύπων στην Εκκλησιαστική διοίκηση, οι διώξεις του Παπουλάκου, η λεηλασία και το κλείσιμο περίπου τριακοσίων μοναστηριών και αναρίθμητα άλλα γεγονότα δηλώνουν δυστυχώς την τελική επικράτηση της δυτικής αντίληψης περί πολιτικής και δημοκρατίας.
Η απαιδευσία, η φτώχια, ο δημογραφικός μαρασμός, ο άκριτος μιμητισμός, η κοινωνική διαστρωμάτωση σε ευνοημένους και κυνηγημένους, το αγιάτρευτο σαράκι της διχόνοιας και των εμφυλίων σπαραγμών, οι νενέκοι και οι προσκυνημένοι στάθηκαν πανίσχυροι σύμμαχοι των φράγκων.
Από τον Καποδίστρια και μετά, ζούμε ως Έθνος κάτω από τις ατέλειωτες θλιβερές συνέπειες αυτής της υποταγής μας. Η φράγκικη θεώρηση των κανονιστικών αρχών του συλλογικού μας βίου γίνεται πλέον καθεστώς και από τότε κηρύσσεται ένας ασίγαστος πόλεμος ανάμεσα σε παραδοσιακούς και εκσυγχρονιστές, σε συντηρητικούς και φιλελεύθερους. Ανάμεσα σε γεννήματα των βαυαρών και σε παιδιά του Μακρυγιάννη, σε φιλοπαπικούς και ανθενωτικούς, σε πατερικούς και μεταπατερικούς.
Εδώ και πάνω από 170 χρόνια η ιστορική μας πορεία ορίζεται αδιαλείπτως από την διελκυστίνδα Ανατολή-Δύση: Βαρλαάμ-Γρηγόριος Παλαμάς, Καρλομάγνος-Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Το σκοινί από την μια μεριά το τραβάνε συντεταγμένα και μεθοδικά τα ποικιλώνυμα ''τζάκια'' των απογόνων του Κοραή και του Μάουρερ. Από την άλλη -ασύντακτος όχλος- ένας ολόκληρος λαός: Οι εραστές των ιδεών του Ρήγα Φερραίου, οι συνοδοιπόροι του στρατηγού Μακρυγιάννη, οι θαυμαστές του Καποδίστρια, οι νοσταλγοί των κοινοτήτων, οι ασκούμενοι στην Πίστη και τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Τα γεγονότα που ζήσαμε ως λαός, από την απελευθέρωση ίσαμε τώρα, μαρτυρούν τα κατά καιρούς ''ζύγια'' της παραπάνω διελκυστίνδας. Η επικρατούσα κατά περιόδους ροπή δίνει και τους χαρακτήρες τους δικούς της στα δρώμενα: Κοινωνικά, πολιτισμικά, εκκλησιαστικά, πολιτικά.
Οι σημερινές συνθήκες του εθνικού μας βίου, η κρίσις όπως συνηθίζεται να λέγεται, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση και το αποτέλεσμα της παρούσας θέσεως ''ισορροπίας'' των γνωστών ''ελκουσών δυνάμεων'':
Η ταπείνωση και η ολιγάρκεια της καθ' ημάς Ανατολής τραβήχτηκαν στην άκρη -με την δική μας δυστυχώς θέληση- και την θέση τους έδωσαν στην έπαρση κατοχής κερδοφόρων τραπεζιτικών προϊόντων και την απληστία των προτεσταντοαναθρεμένων ανθρώπων του χρηματιστηρίου.
Η ακεραιότητα του πολιτικού αναστήματος ενός Καποδίστρια και ενός Πλαστήρα, αποσιωπήθηκε και τα φώτα τού ενδιαφέροντος έπεσαν πάνω σε νάνους της ξενοκίνητης κομματοκρατίας.
Οι Ήρωες και οι Άγιοι υποτιμήθηκαν και αποσύρθηκαν. Νέα μας πρότυπα αναδείχθηκαν οι πρωταγωνιστές του Χόλυγουντ και των μεγάλων καναλιών.
Σύνολη η πατροπαράδοτη πολιτισμική μας ταυτότητα πετάχτηκε στα άχρηστα και αντ' αυτής βάλαμε στον λαιμό μας- πραγματική θηλιά- κάλπικο φυλαχτό την πολιτισμική πρόταση των σύγχρονων ''σταυροφόρων''.
Με άλλα λόγια η ''διελκυστίνδα'' λειτούργησε προς ώρας με φράγκικη ροπή. Όμως, μόνον προς ώρας. Διότι οι εκατέρωθεν έλξεις συνεχίζονται και οι νέες ''θέσεις ισορροπίας'' δεν ξέρουμε από τώρα ποιες μπορεί να είναι. Το πάθημα που περνάμε σήμερα είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αύριο ως μάθημα σωφρονισμού. Καθόλου δεν αποκλείεται, υπό το βάρος των σημερινών δυσκολιών, να φανούν κάποια στιγμή σημάδια ειλικρινούς και έμπρακτης μετάνοιας -αλλαγής του νου- και τα πράγματα να έρθουνε τα πάνω-κάτω.
Σ' εμάς μένει να διαλέξουμε, με αποφασιστικότητα και τόλμη, πώς θα πορευτούμε από δω και μπρος. Δική μας αποκλειστικά είναι η ευθύνη, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, για το τι θα μας ξημερώσει.
Η παρούσα αλλοίωση κορυφαίων βιωματικών εννοιών ελληνικής καθαρά επινόησης, όπως είναι η πολιτική και η δημοκρατία, είναι στο χέρι μας να ανατραπεί και να αποκατασταθεί. Αρκεί να ξαναβρούμε τον χαμένο μας δρόμο.
Αρκεί να ορίσουμε και πάλι ως γνώμονα του συλλογικού και προσωπικού μας βίου τον Τρόπο τον δικό μας: Της απλότητας, της ασκητικής, του φιλότιμου, του μέτρου, της αρετής των Αγίων και των ιδανικών των Ηρώων μας.
* Ο κ. Φ. Μιχαήλ, είνααι ιατρός

Τάδε έφη Παπαδιαμάντης πριν 118 χρόνια...

Προφήτης αποδεικνύεται ο μεγάλος των Γραμμάτων μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αφού πριν 118 χρόνια, έγραφε ένα δοκίμιο που κάτι θυμίζει σήμερα…
Την Πρωτοχρονιά του 1896 ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, έγραψε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάσση Γαβριηλίδη, ένα δοκίμιο με τίτλο «Οιωνός». Μεταξύ άλλων έγραφε:

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος. Ἀλλὰ τίς ἔβαλεν εἰς πρᾶξιν τὴν συμβουλὴν τοῦ θειοτάτου ἀρχαίου ποιητοῦ; Ἐκ τῆς παρούσης ἡμῶν γενεὰς τὶς ἠμύνθη περὶ πάτρης;
Ἠμύνθησαν περὶ πάτρης οἱ ἄστοργοι πολιτικοί, οἱ ἐκ περιτροπῆς μητρυιοὶ τοῦ ταλαιπώρου ὠρφανισμένου Γένους, τοῦ «στειρεύοντος πρὶν καὶ ἠτεκνωμένου δεινῶς σήμερον»;
Ἄμυνα περὶ πάτρης δὲν εἶναι αἱ σπασμωδικαί, κακομελέτητοι καὶ κακοσύντακτοι ἐπιστρατεῖαι, οὐδὲ τὰ σκωριασμένης ἐπιδεικτικότητος θωρηκτά. Ἄμυνα περὶ πάτρης θὰ ἦτο ἡ εὐσυνείδητος λειτουργία τῶν θεσμῶν, ἡ ἐθνικὴ ἀγωγή, ἡ χρηστὴ διοίκησις, ἡ καταπολέμησις τοῦ ξένου ὑλισμοῦ καὶ τοῦ πιθηκισμοῦ, τοῦ διαφθείραντος τὸ φρόνημα καὶ ἐκφυλίσαντος σήμερον τὸ ἔθνος, καὶ ἡ πρόληψις τῆς χρεοκοπίας.
Τίς ἠμύνθη περὶ πάτρης;
Καὶ τί πταίει ἡ γλαῦξ, ἡ θρηνοῦσα ἐπὶ ἐρειπίων;
Πταίουν οἱ πλάσαντες τὰ ἐρείπια. Καὶ τὰ ἐρείπια τὰ ἔπλασαν οἱ ἀνίκανοι κυβερνῆται τῆς Ἑλλάδος.
>>> Μας το θύμισε ο φίλος λογοτέχνης Στράτος Δουκάκης.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Απ. Κακλαμάνης: Φώναζα για το αγγελιόσημο!

Παρέμβαση για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά των δημοσιογράφων, κάνει ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, με επιστολή του στο koutouzis.gr, που κατέχει και διαχειρίζεται ο συνάδελφος Βασίλης Κουτουζής
Ο κ. Κακλαμάνης, απατώντας σε σχόλιο με τίτλο «Απαιτείστε από τώρα εργοδοτικές εισφορές των ΜΜΕ», γράφει:
«Αγαπητέ κ. Κουτουζή,
Κάπως καθυστερημένα, θάθελα να σχολιάσω το κείμενό σου, από 28/11/13, που έφτασε και στα χέρια μου, αν και δεν είμαι δημοσιογράφος.
Είναι κρίμα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σημαντικό ρόλο που θα έπαιζαν στην αντικειμενική ενημέρωση του λαού και την απελευθέρωση της κοινής γνώμης, αν ήταν πραγματικά αδέσμευτοι. Ως γνωστό, όμως, υπόκεινται στους γνωστούς εκβιασμούς των αφεντικών και των διευθυντικών στελεχών τους.
Εδώ και 30, τουλάχιστον χρόνια, προειδοποιώ τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ (υπό τους Κοραχάη, Μαθιόπουλο, Μαθιουδάκη, Κιάο, Μανωλάκο, Σόμπολο- δε νομίζω ότι μου διαφεύγει κάποιος) αλλά και τους επικεφαλής του ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ – στις εκδηλώσεις τους για την βράβευση παιδιών δημοσιογράφων εισαγόμενων σε Παν/μια και ΤΕΙ κάθε χρόνο - ότι αν δεν αναγκάσουν την εργοδοσία να αλλάξει το καθεστώς ασφάλισης των δημοσιογράφων, όσο αυτή θα στηρίζεται μόνο στο περίφημο αγγελιόσημο, αργά ή γρήγορα, αυτό θα καταργηθεί όχι μόνο από τους «κηδεμόνες της κυβέρνησης» όπως γράφεις αλλά πριν από αυτούς από τα ελληνικά και το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Λυπάμαι πραγματικά γιατί έγινα και γι’ αυτό το θέμα στόχος των ιδιοκτητών χωρίς αποτέλεσμα… Θα ξυπνήσει ο κλάδος σας τώρα; Αμφιβάλλω!
Αφού, όμως, από το 1975 που η ΕΣΗΕΑ ήταν παντοδύναμη, ο κλάδος δεν έβλεπε τον επερχόμενο κίνδυνο ακόμη και να ξυπνήσει τώρα, δύσκολα οι εξουθενωμένοι από την ανεργία και τα καθυστερούμενα μισθολογικά ψιχία, συνάδελφοί σας θα κινηθούν. Μακάρι να κάνω λάθος! Ίδωμεν! Πάντως, σας συγχαίρω για την κίνησή σας. Θα’ χετε, στο κάτω – κάτω, τη συνείδησή σας ήσυχη!

ΕΣΗΕΑ: Οι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τη μαφιόζικου τύπου ενέργεια αποστολής φακέλου με σφαίρες προς τον συνάδελφο Γιάννη Πρετεντέρη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Η προσπάθεια τρομοκράτησης του συναδέλφου είναι πλήγμα στην ελεύθερη διατύπωση της γνώμης των δημοσιογράφων και εν γένει του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.  
Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δίνει δυνατότητες αξιοποίησης της σε όλους αυτούς που θέλουν να εμπεδωθεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία, σε μια περίοδο που ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.
>>> Βολταίρος: «Δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις»...

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Δύο Ελληνόπουλα διαπρέπουν στο τέννις της Αυστραλίας

Ενθουσιασμός στην ομογένεια της Αυστραλίας με δύο Ελληνόπουλα - τον Θανάση Κοκκινάκη (17) και τον Νίκο Κύργιο (18) - που βρέθηκαν στην κορυφή της αυστραλιανής αντισφαίρισης.
Όπως μας πληροφορεί ο ομογενής λογοτέχνης Ιάκωβος Γαριβάλδης, τα δύο Ελληνόπουλα, έχουν ήδη αφήσει εποχή στα αθλητικά δεδομένα της Αυστραλίας και «είναι δυο καλοί φίλοι και καλά παιδιά για τα οποία ο Ελληνισμός πρέπει να είναι υπερήφανος!».
Πέρυσι βρέθηκαν στον τελικό τις αντισφαίρισης εφήβων,  ο ένας εναντίον του άλλου. Και οι δύο ξεχώρισαν για την απόδοση και το ήθος τους.
Φέτος, όλοι οι άλλοι Αυστραλοί αντισφαιριστές έχασαν στον πρώτο γύρο και τα δύο παιδιά κέρδισαν τους καλύτερους αντιπάλους τους, αλλά  ταυτόχρονα και τις καρδιές του κοινού.
Ο Ιάκωβος Γαριβάλδης, σημειώνει:
«Οι Αυστραλοί, παρ' όλο που δείχνουν σεβασμό στο ταλέντο τους, είναι συγκρατημένοι. Κι εμείς οι Έλληνες το ίδιο πρέπει να κάνουμε. Να έχουμε συγκρατημένη και καλοζυγισμένη αισιοδοξία γι' αυτά τα παιδιά. Είναι όντως ακόμη παιδιά και δεν μπορούμε να τους επιφορτίσουμε με περισσότερο άγχος».
Όλοι τούς αποκαλούν "Special K" (Κύργιος και Κοκκινάκης) και περιμένουν τώρα από αυτούς τους δύο νεαρούς να διαπρέψουν στο πρωτάθλημα ανδρών. 

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Δημ. Μάρδας και φορολογικά πρόστιμα

Σύμφωνα με τον Νόμο 4174/13 η αμέλεια, λόγου χάρη καταβολής ΦΠΑ της τάξης των 100 ευρώ, έστω και για μια ημέρα, οδηγεί σε πρόστιμο 1000 ευρώ ή 2500 ευρώ (!..) ανάλογα την εταιρία. Και δεν είναι το μόνο...


Φορολογικά πρόστιμα: Η πολιτική της παράνοιας;

Του 
Δημήτρη 
Μάρδα*





Το 2010 οι ανείσπρακτες οφειλές του κράτους ανέρχονταν σε 36 δις ευρώ. Το 2013 το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 61 δις ευρώ, σύμφωνα πρόσφατα δημοσιεύματα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς ανάμεσα στα δυο προαναφερθέντα ποσά είναι προσαυξήσεις λόγω καθυστερημένων ανεξόφλητων οφειλών.
…και η λογική των δυσβάστακτων προστίμων συνεχίζει ακάθεκτη. Σύμφωνα με το νόμο 4174 του Ιουλίου του 2013 (Βλ. άρθρα 54-57), καθυστερήσεις καταβολής φόρων εκ μέρους των επιχειρήσεων (ΦΠΑ ή φόρου μισθωτών υπηρεσιών εκ μέρους των επιχειρήσεων κ.ά.), προκαλούν βαρύτατες ποινές. Έτσι, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2, του Άρθρου 54 του εν λόγω νόμου, η αμέλεια, λόγου χάρη καταβολής ΦΠΑ της τάξης των 100 ευρώ, έστω και για μια ημέρα, οδηγεί σε πρόστιμο 1000 ευρώ σε εταιρίες, που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε όσες τηρούν διπλογραφικό 2500 ευρώ(!..).
Τα προαναφερθέντα πρόστιμα είναι λοιπόν δεδομένα και επιβάλλονται ανεξάρτητα του ποσού οφειλής!..
Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης (Βλ. παράγραφο 3 του Άρθρου 54) εντός πέντε ετών, το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου!..
Εκτός από το πρόστιμο αυτό (δηλ. τα 1000 ή 2500 ευρώ) εννοείται ότι πρέπει να συνυπολογίζονται και οι όποιες προβλεπόμενες προσαυξήσεις, λόγω καθυστερήσεων με επιτόκιο που θα αποφασίζει ο… υπερυπουργός ο κ. Θεοχάρης. Σήμερα το επιτόκιο αυτό είναι 1,5% το μήνα (καθόλου τοκογλυφικό!..).
Ως προς τα φυσικά πρόσωπα, συμπληρωματικές διατάξεις… ως Δώρο Χριστουγέννων (της 27/12/13, στο άρθρο 57), του νόμου 4174, αναφέρουν τα εξής κατά λέξη: «Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο µε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου...»
Περιττό να τονιστεί βέβαια, ότι και εδώ ισχύουν τα όσα προαναφέρθηκαν για τις προσαυξήσεις λόγω καθυστερήσεων.
Κλείνοντας σημειώνεται ότι ως προς τον ελεγκτικό μηχανισμό, αυτός είναι σε πλήρη διάλυση καθώς ανακοινώθηκε προφορικά (Βλ. καταγγελία Ομοσπονδίας Εφοριακών) από την ηγεσία του Υπουργείου ότι τα ΔΕΚ (Ανώτατα Ελεγκτικά Κέντρα των μεγάλων επιχειρήσεων) θα διαλυθούν και θα αντικατασταθούν από κάτι άγνωστο, στο πλαίσιο της πολιτικής «ανακαλύπτοντας τον τροχό».
Όλα τα ανωτέρω, δηλαδή τη βροχή των παραπάνω προστίμων ιδίως για τις επιχειρήσεις, τα αποδέχθηκαν, αφού τα διάβασαν (!..), όσοι βουλευτές τα ψήφισαν; Ή μήπως τα υιοθέτησαν όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης ψήφισε τα διάφορα Μνημόνια, χωρίς καν τα να διαβάσουν;

* Ο Δ. Μάρδας είναι καθηγητής 
στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ 
E-mail:mardas@econ.auth.gr website:www.mardas.gr

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η "Χρυσή Αυγή" σαν την... ΕΔΑ του '58

Το πολιτικό  σύστημα, όταν αποφασίζει να κάνει κάθαρση, πάει με βήματα χελώνας. Τόσος καιρός πέρασε και ακόμη υπάρχουν βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», που βρίσκονται... εκτός φυλακής!
Εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η «Χρυσή Αυγή» με τίποτα δεν θα έρθει πρώτο κόμμα
Όπως στις εκλογές του 1958, που η ΕΔΑ δεν κατάφερε να έλθει πρώτο κόμμα, γιατί είχαν μείνει κάποιοι αριστεροί εκτός φυλακής!
>>> Κάτι ήξερε ο Μανώλης Γλέζος, που τάχθηκε κατά της αναστολής χρηματοδότησης της «Χρυσής Αυγής»...

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Οι κυριακάτικες σκέψεις ενός γιατρού...

''Πήραμε την ζωή μας λάθος''... Όμως, αλλάξαμε ζωή;
Να γιατί θρηνούμε καθημερινά θύματα της φτώχειας, 
της πείνας και της απόγνωσης. Γιατί εμμένουμε 
στην διαστροφή μας και δεν λέμε να αλλάξουμε μυαλά. 
Χάσαμε από μπροστά μας το αληθινό νόημα της ζωής 
και του θανάτου και ακολουθήσαμε τυφλά 
το ''ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε''...



Του
Φώτη Μιχαήλ*

Όταν ο νους του ανθρώπου θολώνει
και νομίζει την υποδούλωση για ελευθερία


Στο ερώτημα των ημερών, πόσο ακόμα θα διαρκέσει η κρίση που περνάμε, έρχεται αμείλικτη, αλλά πάντοτε αδιάψευστη, να δώσει την δική της απάντηση η ιστορία:
Η κρίση θα πάρει τέλος όταν έρθει η ώρα να πετάξουνε οι άνθρωποι από πάνω τους την ρυπαρή χλαίνη της ύβρεως και να ενδυθούν την πολυτίμητη πορφύρα της αρετής. Όταν δούνε ότι ''πήρανε την ζωή τους λάθος'' και αποφασίσουν να ''αλλάξουνε ζωή''.
Μπορεί να ακούγεται σαν χρησμός το παραπάνω αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, έτσι γίνεται πάντοτε στην μακρόσυρτη ιστορία όλων των εθνών. Χωρίς καμιά εξαίρεση την ύβρι διαδέχεται πάντοτε η Νέμεσις:
Φερθήκαμε υβριστικά και τώρα ήρθε η ώρα να το πληρώσουμε. Να πληρώσουμε τα λάθη και τις παραλήψεις τις δικές μας και όχι βεβαίως την δίκαιη οργή του Θεού, όπως μερικοί συνηθίζουνε να λένε.
Ο Θεός μας πάνω απ' όλα είναι Αγάπη. Επιβεβαίωση της θυσιαστικής Του Αγάπης ο Σταυρικός Του θάνατος. Η Αγάπη του Θεού είναι ξένη από εξαναγκασμούς και σκοπιμότητες. Δεν εννοείται σωτηρία με τιμωρίες και νομικίστικους υπολογισμούς.
Η Δικαιοσύνη Του και η άπειρη Αγάπη Του λειτουργούν εις τους αιώνες με απόλυτο σεβασμό απέναντι στην ελευθερία και το αυτεξούσιον του ανθρώπου.
Η ελευθερία μας όμως αυτή και το αυτεξούσιον ποτέ δεν ησυχάζουνε. Ο πόλεμος που δέχονται από την λύσσα των παθών είναι συνεχής και ανελέητος.
Κάθε φορά που θρονιάζονται μέσα μας τα πάθη και κατακυριεύουνε την ύπαρξή μας , τα κορυφαία αυτά δώρα του Θεού χάνουνε τον προσανατολισμό τους. Θολώνει τότε ο νους του ανθρώπου και νομίζει την υποδούλωση για ελευθερία. Ο άνθρωπος τότε από αυτοκράτορας της οικείας του γνώμης βυθίζεται ηθελημένα στα τάρταρα της έσχατης δουλικότητας.
Αποστρέφεται τον Ήλιο της Δικαιοσύνης και χάνει από μπροστά του το αληθινό νόημα της ζωής και του θανάτου. Με άλλα λόγια, βιώνει αυτό που ονομάζουμε σήμερα κρίση.
Μια εξαιρετική δηλαδή δοκιμασία της ελευθερίας του να απορρίψει ή να αποδεχθεί, ως γνώμονα της ζωής του, το θεόσδοτο μήνυμα της Νίκης κατά της φθοράς και του θανάτου.
* Ο κ. Φ. Μιχαήλ είναι ιατρός.