Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση ενημερωτικού χαρακτήρα από τον Βασίλη Κορκίδη, επειδή... όταν φτερνίζονται οι αγορές, κρυώνει η Ελλάδα!

Όταν φτερνίζονται 
οι αγορές, 
κρυώνει η Ελλάδα

Η εκτίναξη των αποδόσεων ομολόγων και των spreads δείχνουν οικονομική αστάθεια και η αστάθεια φέρνει αντίστοιχα ανησυχία για νέα ρίσκα. Ταυτόχρονα η πτώση του δείκτη στο Χρηματιστήριο δείχνει φυγή και πάντα αναλύεται από το ποιός πουλάει, πότε και γιατί. 
Θεωρώ λοιπόν ότι η βουτιά στις τιμές των μετοχών και ειδικά των Τραπεζών ήταν μια προληπτική προειδοποίηση των λεγόμενων "αγορών" για το τι μπορεί να συμβεί στην ελληνική οικονομία από την έλλειψη επιτήρησης των δανειστών μας.
Του 
Βασίλη Κορκίδη*
Είναι εμφανές ότι τελικά οι αποκαλούμενες ως αγορές είναι οι ίδιοι οι δανειστές μας. Η διασφάλιση τους είναι η πόρτα εξόδου μας από το μνημόνιο και η τρόικα τη κρατά διπλοκλειδωμένη, με δύο κλειδαριές το Χρηματιστήριο και τα spreads.
Το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των stress test 130 Ευρωπαϊκών Τραπεζών μεταξύ των οποίων και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών, είναι μια προληπτική επισήμανση ότι άλλοι αποφασίζουν το πότε και το πως θα διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή επιτήρηση μας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του μνημονίου.
Η συνολική αξιολόγηση των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών που θα ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου, θα αφορά στην ενδελεχή εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, πριν όμως η ΕΚΤ αναλάβει την τραπεζική εποπτεία τους. Αναφορικά με τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας τη σημαντική τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία εκτός από το ελληνικό Δημόσιο θωρακίζει και τις 4 συστημικές τράπεζες δίνοντας ένα «Μαξιλάρι» 2,5 δισ. ευρώ εν όψει και των στρες τεστ. Οι ελληνικές τράπεζες θεωρητικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές και πιστεύω ότι τελικά θα καταφέρουν να περάσουν τα stress test.
Τώρα για το "ζήτημα" του ελληνικού χρέους πρέπει σύντομα να βρεθεί τρόπος εξόδου από το σημερινό πρόγραμμα αφού πλέον υπάρχουν οι μηχανισμοί, να γίνει τελικά μια εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση και μάλιστα αποκλειστικής διαχείρισης της Ευρωζώνης, εκεί δηλαδή, που πολύ καλώς, σωστά και δικαιωματικά ανήκει η χώρα μας.
Είναι επίσης βέβαιο είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στις προτεραιότητές της ΜμΕ επιχειρηματικότητας, καθώς σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η πολιτική σταθερότητα είναι όρος "εκ των ων ουκ άνευ", προκειμένου να μην πάει ο κόπος όλων μας χαμένος. Κατά συνέπεια, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών παρατάξεων θα πρέπει να αποφύγουν την επιζήμια εκλογολογία, η οποία δεν βοηθά σε τίποτα, κανένα. Η υβριδική λύση της ευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής στήριξης και η διευκόλυνση άντλησης ρευστότητας από τις Τράπεζες με 0,8% επιτόκιο, σε συνδυασμό με ένα νέο ευρωπαϊκό καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας", αντί του παλιού μνημονίου της τρόικας, εάν βεβαίως χρειαστεί να κάνουμε χρήση της προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής, πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από όλους.
Τις τελευταίες ημέρες έγινε νομίζω απόλυτα κατανοητό σε όλους, ότι χωρίς πολιτική σοβαρότητα και σταθερότητα, αλλά και συναίνεση των δανειστών, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι ευάλωτη σε κάθε καχύποπτη αντιμετώπιση των αγορών. Μάλιστα, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις στήριξης της Κομισιόν και της ΕΚΤ, είδαμε αμέσως μια αποκλιμάκωση σε ομόλογα, spreads και ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο. Εάν λοιπόν δεν διασφαλιστεί μια "προληπτική" ευρωπαϊκή εποπτεία για την Ελλάδα σε περίπτωση που τη χρειαστεί, τότε κάθε φορά που θα φτερνίζονται οι αγορές, θα κρυώνει η ελληνική οικονομία με σοβαρό κίνδυνο πνευμονίας.
Ο κ. Β. Κορκίδης 
είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ


1 σχόλιο:

  1. The New York Times Γράφουν "Έδωσαν ασυλία δια νόμου σε διεφθαρμένους"
    για μια διάταξη χαμένη στην σελίγα 78 με την οποία ουσιαστικά δινόταν ασυλία σε όλους όσους είχαν πάρει κρατικό χρήμα και το έχουν χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς. Σε αυτούς τους χιλιάδες δινόταν αναδρομική ασυλία από μελοντκές διώξεις.
    Όλα αυτά από ένα πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η βουλή τον περασμένο Μάρτιο κλπ...
    Αντιγράφω από το πρωτοσέλιδο της εδώ εφημεράδς Εθνικός Κήρυξ 18-19 Οκτ, 14

    Γαβριηλ Παναγιωσούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή