Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Βασ. Κορκίδης: Ο αποπληθωρισμός διαρκείας προκαλεί αυξομειώσεις τιμών

Τον Σεπτέμβριο επανήλθαν οι αποπληθωριστικές τάσεις με μείωση του πληθωρισμού κατά 0,8%, μετά τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δεκαεννέα μηνών που κατέγραψε ο περασμένος Αύγουστος και μετά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι αποπληθωριστικές τάσεις, οι οποίες συνιστούν βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο ενάμιση έτος, οφείλονται σε διάφορες αυξήσεις και μειώσεις του δείκτη σε ετήσια συγκριτική βάση μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και 2013.
Οι κυρίως μειώσεις των τιμών παρατηρούνται σε κατηγορίες όπως: 
α) η παροχή υπηρεσιών Εκπαίδευσης (-3,3%), εξαιτίας της μείωσης των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων/φροντιστηρίων και ΙΕΚ, 
β) «Άλλα αγαθά & Υπηρεσίες» (-2,4%), λόγω της μείωσης των τιμών στα κομμωτήρια, στα είδη ατομικής φροντίδας, προσωπικών ειδών, στα ασφάλιστρα οχημάτων, 
γ) «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες» (-2,0%), λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής, στα πακέτα διακοπών, στις αθλητικές δραστηριότητες και στις  δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, 
δ) "Διατροφή & μη αλκοολούχα ποτά" (-1,5%) λόγω μείωσης των τιμών στα νωπά λαχανικά, φρούτα, πατάτες, ζάχαρη και δημητριακά με αντιστάθμιση την αύξηση σε γάλα, αυγά και ελαιόλαδο, 
ε) "Στέγαση" και "Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού" λόγω μείωσης σε ενοίκια, κοινόχρηστα, έπιπλα, οικιακές συσκεύες (-1,3%) Οι κυριότερες αυξήσεις που καταγράφηκαν ήταν στους δείκτες: "Αλκοολούχα ποτά και καπνός" κατά 2,1, "Υγεία, φάρμακα" κατά 3,8%, "Ξενοδοχεία, Καφέ, Εστιατόρια" κατά 0,1%.
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% (Αύγουστος 2014 / Σεπτέμβριος 2014) που αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στην ολοκλήρωση της περιόδου των γενικών θερινών εκπτώσεων, μια τάση που συνδράμει στην υποχώρηση του επιπέδου των τιμών.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο του 2014, σε σύγκριση με του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014, εμφάνισε αύξηση κατά 1,6%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου  2014 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του αντίστοιχου περυσινού δωδεκάμηνου εμφάνισε πτώση -1,5%.

Οι έντονα αποπληθωριστικές τάσεις που κατεγράφησαν για δέκατο ένατο συναπτό μήνα, μας επισημαίνουν συνεχώς τους κινδύνους που εγκυμονούν απο τη παγίωση παρατεταμένων αποπληθωριστικών περιόδων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς:

Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο καθορίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο αρνητικός πληθωρισμός διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια και συνεπώς και το αντίστοιχο κόστος δανεισμού, με άμεση συνέπεια την αποθάρρυνση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και τον περιορισμό της ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Η συνεχής μείωση του επιπέδου των τιμών αυξάνει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών έναντι των πιστωτών τους, με απότοκο τη διόγκωση του βάρους χρεών των δανειοληπτών και της συνακόλουθης αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών.
Η διαρκής υποχώρηση των τιμών διαμορφώνει ένα κλίμα διαιώνισης του φαινομένου, με συνέπεια τη διαρκή αναβλητικότητα της καταναλωτικής δαπάνης και της ταυτόχρονης συνέχισης της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας (φαύλος κύκλος).

Για την αποκλιμάκωση της έντονης ανησυχίας της αγοράς από τον αρνητικό "επιζήμιο" πληθωρισμό διαρκείας, απαιτείται η αξιοποίηση του πακέτου Ντράγκι, η επιδότηση των επιτοκίων και η επέκταση των επιχειρηματικών πιστώσεων, αλλά το κυριότερο που απαιτείται είναι η αλλαγή του οικονομικού δόγματος με αποφασιστικά πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ

10/10/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου