Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν απόψε πριν 59 χρόνια στην Πόλη...

Σαν απόψε, πριν 59 χρόνια, καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος ξεχύθηκε στην Πόλη προκαλώντας βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ρωμιών, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες, νεκροταφεία και δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια.
Αφορμή στάθηκε μια βομβιστική επίθεση στο δήθεν πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν προβοκάτσια της τουρκικής κυβέρνησης.
Ήταν τη νύχτα της Τρίτης 6 προς Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου του 1955, όταν ο Ελληνισμός της Πόλης επλήγη από τα γνωστά «Σεπτεμβριανά» μια μαύρη σελίδα, όχι μόνον για τον κάθε Ρωμιό, αλλά και τον για κάθε πρόσφυγα και τον κάθε Άνθρωπο.
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τιμώντας την 59η τραγική επέτειο μνήμης των «Σεπτεμβριανών», την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου (7:30’ μ.μ.) οργανώνει εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του, με την παρουσίαση του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με τον τίτλο «’55».
Το βιβλίο θα προλογίσει ο διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Βλάσης Αγτζίδης, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας θα αφηγηθεί τα βιώματα που τον ώθησαν στη συγγραφή του μυθιστορήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου