Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Τιμή στη μνήμη του ήρωα λοχαγού Βασίλη Σταμπουλή, που έπεσε πριν 40 χρόνια στις νέες Θερμοπύλες της Κύπρου...

Το μνήμα του Βασίλη Σταμπουλή στο Κοιμητήριο Ηρώων της Μακεδονίτισσας (Λευκωσία) και η προτομή τού αξέχαστου αξιωματικού και φίλου, σε πλατεία της Κασσάνδρας, απ' όπου καταγόταν

Σαν σήμερα το 1974, ο Ελληνικός Στρατός «πλήρωσε» ένα ακριβό τίμημα για την προδοτική πολιτική των «εθνοσωτήρων» της 7ετίας, στην μαρτυρική Κύπρο (μας). 
Δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, αντιστάθηκαν σθεναρά στις ορδές του «Αττίλα ΙΙ», με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά παλικάρια. 
Δύο από αυτούς τους ήρωες, ήταν ο λοχαγός Σταμπουλής και ο λοχίας Ιγνατιάδης, με τους οποίους είχαμε υπηρετήσει το 1973 στα Θερμά Νιγρίτας. 
Ο Γιάννης Ιγνατιάδης ήταν «νέα σειρά» και απ’ ό,τι έχω να θυμηθώ γι’ αυτόν ήταν ένα ευγενέστατο και συνεσταλμένο παιδί, που το «έλεγε» η καρδιά του. 
Τον Βασίλη Σταμπουλή, τον γνώρισα σαν υπολοχαγό και υπεύθυνο του 2ου Γραφείου του 563 ΤΠ. Αν και είχε την αρμοδιότητα να… προστατεύει το στρατόπεδο από τους «αντιφρονούντες» και ό,τι άλλο σήμαινε αυτό, ο Βασίλης Σταμπουλής τιμούσε τη στολή του!
Ενώ έδειχνε «σκληρός» Απριλιανός, αντίθετα ποτέ του δεν συμπεριφέρθηκε ανάγωγα και βάναυσα σε «αντιχουντικό» στρατευμένο. Επιπλέον δε, έδειχνε κατανόηση και ανθρωπιά. Άλλωστε, δεν ήταν καθόλου τυχαίο, που έχαιρε εκτιμήσεως από τους «χαρακτηρισμένους» του τάγματος. 
Κάποτε αυτές οι περιπτώσεις αξιωματικών που υπηρετούσαν εκείνα τα   «μαύρα» χρόνια, θα πρέπει να καταγραφούν από στην Ιστορία Στρατού. Διότι η «μπάλα», δεν πρέπει να παίρνει και όσους τίμησαν το όρκο τους και αντιστάθηκαν σ' εκείνο το ηλίθιο καθεστώς, ρισκάρωντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.
Κατατίθεται αυτή η προσωπική μαρτυρία για τη μνήμη αυτού του ήρωα του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε υπέρ πατρίδος, σε μία από τις πιο άνισες μάχες της ιστορίας, όπως χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη από το Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου. 
Μάλιστα, ο στρατιώτης Γώγος, που δακτυλογραφούσε το Ημερολόγιο Μονάδας καθ’ υπαγόρευση του ταγματάρχη Καλλιώρα, διευθυντή του 3ου Επιτελικού Γραφείου, αναφέρει: «Και στις Θερμοπύλες χάσαμε. Όμως, δεν αποτελεί μια ένδοξη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας;»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου