Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Liberté, Egalité, Fraternité και… τρεις μερίδες μπάμιες!


Ευγένιος Ντελακρουά: "Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό".
Η 225η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης σήμερα και αυτή η μεγάλη ημέρα για την ανθρωπότητα και τις ελευθερίες του ατόμου, περνάει (όπως πάντα) κάπως «ντούκου».
Όμως, σε μία κοινωνία, που η ξυπολησιά φοράει δωδεκάποντο και η εξαθλίωση κάνει enter στην κακομοιριά με τελευταίο μοντέλο android, τι μπορεί να σημαίνει η χρονολογία του 1789…
Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Κάτι τέτοιες επέτειοι αφορούν άλλους λαούς, που διαθέτουν άλλους πολιτικούς και οι οποίοι δεν αδιαφορούν όταν βλέπουν να θίγονται βασικά δικαιώματα ή να καταργούνται κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα.
Το 1789, βρήκε τη Γαλλία να διοικείται από δύο τάξεις- τον κλήρο και τους ευγενείς. Όσοι δεν ανήκαν στην ολιγαρχία τους ονόμαζαν με το μεσαιωνικό «Tiers Etat», (κάτι σαν «Τρίτη Τάξη»). Και η «χλέμπα» που δεν είχε κανένα δικαίωμα στην εξουσία, ήταν οι φτωχοί εργαζόμενοι των πόλεων, οι αγρότες, αλλά και οι αστοί, παρά το γεγονός ότι η αστική τάξη είχε αποκτήσει αξιόλογη δύναμη. (Θυμίζει τίποτε αυτό;).
Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 «γέννησε» και κάποια (ξεχασμένη…) Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Και αυτής την μνήμη επιτελούμε σήμερον! Η χάρτα μεταξύ των άλλων ανέφερε:
- «Οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και παραμένουν ελεύθεροι και έχουν ίσα δικαιώματα. Οι κοινωνικές διακρίσεις μόνο στο κοινό συμφέρον μπορούν να βασίζονται».
- «Σκοπός κάθε πολιτικής οργάνωσης είναι η διαφύλαξη των φυσικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα δικαιώματα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η αντίσταση στην καταπίεση».
- «Πηγή κάθε εξουσίας είναι αποκλειστικά το έθνος. Κανένα σώμα, κανένα άτομο δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία που δεν απορρέει από το έθνος».
>>> Η Γαλλική Επανάσταση δίδαξε πως όταν σε μία χώρα, αφανίζεται η μεσαία τάξη, τότε κάτι δεν πάει καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου