Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τι δεν "είπε" ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι του Economist



Μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση, ανάπτυξη και ασφάλεια ήταν τα τέσσερα κύρια σημεία της ομιλίας του  Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο της 18ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.
Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ζωτική ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια, η χώρα τις είχε πάντα ανάγκη, αλλά δεν της εφάρμοζε γιατί ήταν δεσμευμένη σε αγκυλώσεις, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για «αδίστακτες συντεχνίες» οι οποίες «έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, έκλειναν τους δρόμους παραλύοντας την κίνηση».
«Αυτά τώρα αλλάζουν και η χώρα καθίσταται φιλική προς τις επενδύσεις», πρόσθεσε, και μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα μέσα από τα προγράμματα αποκρατικοποίησης, τα οποία «κάποιοι επιχειρούν να ματαιώσουν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής».
«Είναι εκείνοι που αντιστέκονται στην προσπάθεια για κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση. Και αντιστέκονται όχι επειδή ιδεολογικά θέλουν δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά επειδή θέλουν να μείνουν ανεξέλεγκτες οι συντεχνίες και τα κυκλώματα που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα έγινε «η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο συντομότερο χρονικό διάστημα», παρατηρώντας ότι η χώρα πλέον «δεν χρειάζεται δανεικά για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της και αυτό σημαίνει η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος».
«Την ανεξαρτησία της χώρας τη διασφαλίζει εκείνος που βγάζει τη χώρα από τα ελλείμματα. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και είμαστε κοντά», είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι «το 2014 η Ελλάδα βγαίνει από τον εφιάλτη της ύφεσης» και πως «το 2015 αναμένεται 2,9% ανάπτυξη».
«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να αποκαταστήσουμε αδικίες και να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε, τα οποία θα διασφαλίσουμε μόνο όταν μπούμε για τα καλά στην ανάπτυξη», ανέφερε παράλληλα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε και για προωθούμενες σταδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Αναφερόμενος στην παράμετρο της ασφάλειας, είπε ότι η έννοια σημαίνει «κατοχύρωση, περιφρούρηση και σεβασμός στη δημόσια τάξη».
Επίσης, έκανε λόγο για ωριμότητα του ελληνικού λαού «που άντεξε και δεν υπέκυψε τη σκληρή ώρα στις σειρήνες του λαϊκισμού» και κατέληξε:
«Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες για την κρίση στη χώρα. Και αυτά που κυβέρνησαν και αυτά που δεν κυβέρνησαν. Αλλά κυριαρχούσαν στα πεζοδρόμια, έδιωχναν επενδύσεις και εμπόδιζαν μεταρρυθμίσεις».
>>> Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Σαμαράς, δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος και μια βόλτα στην «πιάτσα» ίσως να αντιληφθεί πού βρισκόμαστε. 
Ας αποτάξει την κομματική αντιπαράθεση με την στείρα και υποτυπώδη αντιπολίτευση και να μην λέει ό,τι θέλει. 
Εάν επισκεφθεί καφενεία, θα ακούσει τι λέει το... πόπολο. Εάν πάει σε μπακάλικα και φαρμακεία, θα δει κατά πρόσωπο την ανέχεια γραμμένη σε τεφτέρια. Και ας μη ρωτήσει για το κλάμα που πέφτει στα γκισέ της ΔΕΗ…
Απ’ όσα είπε ξεχωρίζουν οι ευθύνες που επιρρίπτονται στα «πεζοδρόμια» (στη… «χλέμπα», που διαμαρτύρεται), επειδή λέει έδιωχναν… επενδύσεις! 
Πράγματι καμμιά φορά συνέβαινε, αλλά δεν είπε τι είδους επενδυτές είναι αυτοί οι οποίοι φοβούνται τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων... 
Διότι εάν μιλάμε για σωστούς επενδυτές και όχι για απατεώνες με παπιγιόν και λαμόγια με γραβάτα, δεν είχαν και δεν έχουν ανάγκη να φοβηθούν τίποτα! 
Τέλος, ο Πρωθυπουργός, ίσως πρέπει  να διαχωρίζει κάπως τους διορισμένους σε οργανισμούς και τους άλλους κρατικοδίαιτους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα «πλήθη» των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Των εκατομμυρίων ανέργων, ή εκείνων που εργάζονται και δεν πληρώνονται, ή και ακόμη εκείνων που κάνουν μονομερή καταγγελία σύμβασης στην επιχείρηση, για να πάρουν σύνταξη! Αυτούς να κοιτάξει ο κ. Σαμαράς. Και αν συμμετέχει σε συνέδρια στυλ «Economist», ας προσέχει τι λέει διότι οι τυχόν χειροκροτητές, ίσως να το κάνουν από υποχρέωση ή από σεβασμό προς τον θεσμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου