Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Συγγνώμη, sorry, accent circonflèxe και... ουάου!..



«Μητέρα Γη Συγνώμη και Τραγούδια της Θάλασσας», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που γίνεται σήμερα στον Πειραιά, με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτικών. 
Τώρα, κατά πόσο με μία εκδήλωση μπορεί να τιμηθεί η Ημέρα των Ναυτικών, αυτό είναι κάτι που αφορά άλλους αρμόδιους. Ο καθείς στο είδος του… 
Αρκετά τράβηξε ο πρόλογος για να τεθεί το ερώτημα: 
Στον τίτλο της εκδήλωσης γιατί γράφεται το «συγγνώμη» με ένα «γ» και η «θάλασσα» με δύο «σ»; 
Εάν θέλαμε να γίνει πλήρες το «έγκλημα», τότε ας γραφόταν και η «θάλασσα» ως… «θάλασα»! 
Τι να φταίει το φυλλάδιο, όταν η συγκεκριμένη λέξη με την υψηλή έννοια βλέπουμε να γράφεται με ένα «γ», σε έγκυρα έντυπα επισήμων φορέων; Ό,τι βλέπουν οι άνθρωποι γράφουν και μην έχουμε απαίτηση από τον κάθε πολίτη να είναι γνώστης της Γλώσσας μας, όταν δεν δείχνουν να είναι γνώστες άλλοι που εντέλλονται και είναι η δουλειά τους! 
Άσχετα εάν, κάποιος… αριστούχος δημοτικού, θα γνωρίζει ότι το "συγγνώμη" θέλει δύο "γ" ως σύνθετη λέξη (συν + γνώμη = συγγνώμη). Δηλαδή, όπως ακριβώς είναι στην... επίσημη γλώσσα μας το "sorry"! 
Εάν το γράψουμε με ένα "r" θα μας πουν… αγράμματους, άσχετα εάν είτε με ένα "r" το γράψεις είτε με δύο, δεν χαλάει η... σούπα! Αλλά προσέχουμε, μην τυχόν και λαθέψουμε! 
Αντίθετα, για το «συγγνώμη», αλλά και για κάθε άλλη ελληνική λέξη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τις γράφει ο καθένας όπως θέλει και μάλιστα όσο ανορθόγραφες είναι, τόσο… πεφωτισμένος θεωρείται! 
Άλλωστε, δεν υπάρχει φορέας στην Ελλάδα για να αντιδράσει όταν βιάζεται η Γλώσσα μας. Κάθε άλλο, διότι οι αρμόδιοι φορείς κατάντησαν να λειτουργούν ως… αμφορείς «μαργαριταριών». 
Από πουθενά δεν ακούγεται φωνή διαμαρτυρίας και επικρατεί ένα πνεύμα ένοχης ανοχής για ό,τι το άσχημο υφίσταται η ελληνική Γλώσσα. 
>>> Συγνώμη… προς το υπουργείο Παιδείας, τις αρμόδιες πανεπιστημιακές έδρες και την απίθανη Ακαδημία Αθηνών. Μη δίνετε σημασία στους… κουτόφραγκος, που για να αφαιρέσουν ένα τόνο από τη Γλώσσα τους, υποχρέωσαν να συνεδριάσει η Γαλλική Ακαδημία, η οποία δεν ενέκρινε το… new look στη γαλλική γλώσσα. Αλλά, με… accent circonflèxe θα ασχολούμαστε; Εμείς απαντάμε: Ουάου!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου