Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ιουστίνη Φραγκούλη: Ξυπόλυτες στην άμμο της Λευκάδας...



Σε μια θαυμάσια ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε απόψε, στο Polis Art Café στην Στοά του Βιβλίου, από τις εκδόσεις «Αρμός» το νέο μυθιστόρημα της συναδέλφου και συγγραφέα Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Ξυπόλητες στην Άμμο».
Στην παρουσίαση μίλησαν, ο εδώ πρέσβης του Καναδά Robert Peck και ο πρέσβης Ευθύμιος Ευθυμιάδης. 
Το βιβλίο προλόγισαν, η σύμβουλος εκπαίδευσης δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, η βιβλιοκριτικός Ελένη Γκίκα και η λογοτέχνiς–ψυχολόγος δρ. Εύα Στάμου, Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο μεγάλος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. 
Ύμνο προς τις γυναίκες την εποχή της ωριμότητας θεωρείται το νέο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη, το οποίο ξετυλίγεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της – στη Λευκάδα των λευκής άμμου. Άλλωστε όπως είπε και η ίδια, αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας, αφού αναφέρεται στον εαυτό της και τις φίλες της. 
Η συγγραφέας στον πρόλογο του έργου επισημαίνει: «Σ’ αυτό το μυθιστόρημα σκιαγραφώ τη ζωή των έξι κοριτσιών όπως κύλησε από τα θρανία του σχολείου στα χρόνια της ωριμότητας. Πώς μια μέρα βγάλαμε βιαστικά τα Ψηλά Τακούνια και μείναμε Ξυπόλυτες στην Άμμο... Η επόμενη δεκαετία μας πήρε και μας έφερε σε άλλες ατραπούς. Μας δώρισε την ικανοποίηση του καταλαγιάσματος. Μας χάρισε την κατανόηση της απόκλισης από τα όνειρά μας. Χαλύβδωσε τη δύναμη της γυναικείας μας υπόστασης σε ένα κόσμο βαθειά ανδροκρατούμενο ακόμη και τον 21ο αιώνα». 
Μια περιληπτική ματιά από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Έξι γυναίκες σμίγουν στο νησί τους μετά από πολλά χρόνια και έντονες προσωπικές περιπέτειες. Η ζωή τις μοίρασε σε διαφορετικούς δρόμους προφέροντας στην κάθε μια το δικό της ταξίδι, γεμάτο Λαιστρυγόνες και λωτούς. 
Η συνάντηση στον κοινό τόπο θα φέρει τη λύτρωση μέσα από το καταστάλαγμα και την αποδοχή της ωριμότητας. Είναι οι αγαπημένες συμμαθήτριες, που μια μέρα έβγαλαν βιαστικά τα Ψηλά Τακούνια και έμειναν Ξυπόλυτες στην Άμμο, συνδυάζοντας τα ματαιόδοξα όνειρα του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου