Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Αλλαγές στην Ευρωβουλή, φέρνει ο "ευρωπαϊκός" Ιούλιος



Πολλά πρόκειται να συμβούν στο Στρασβούργο από την 1η έως τις 3 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Κατ’ αρχάς έχουμε την εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα αποτελέσει την πρώτη πράξη του νεοεκλεγέντος Σώματος, το οποίο θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου. Της εν λόγω συνεδρίασης θα προεδρεύσει, ο εκτελών χρέη Προέδρου Gianni Pittella, που επανεξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Επίσης, μετά από την εκλογή του Προέδρου του, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει, την ίδια μέρα, τους 14 Αντιπροέδρους και πέντε Κοσμήτορές του. Ο πρώτος γύρος της εκλογής των 14 Αντιπροέδρων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 12.30 μ.μ (ώρα Γαλλίας), ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του Προέδρου. Οι πέντε Κοσμήτορες θα εκλεγούν στις 2 Ιουλίου. 
Εν τω μεταξύ, άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση σχετικά με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής. Τα δε αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητήσουν την Τετάρτη το πρωί, οι ευρωβουλευτές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso. 
Την ίδια μέρα το πρωί, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, για το έργο που επιτελέστηκε στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Και κατά τις 3 μ.μ. (ώρα Γαλλίας) θα εστιάσουν στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Matteo Renzi. 
Ακόμη, στις 13:30’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα απαρτίζουν τις επιτροπές του. 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες, καθώς συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ. 
Υπ’ όψιν >>> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης και διασφαλίζει ότι η ΕΕ λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις, όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου