Κυριακή 25 Μαΐου 2014

"ΝΑΙ" σε μιά άλλη Ευρώπη - "ΟΧΙ" στην αποχή!


Οι ευρωεκλογές δίνουν τη δυνατότητα στους ευρωπαϊκούς λαούς να επηρεάσουν τη μελλοντική πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλέγοντας τούς 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές και άλλους 6 η Κύπρος. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2013 που εντάχθηκε η Κροατία στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 766 βουλευτές. Ωστόσο, στις φετινές εκλογές ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στους 751 ευρωβουλευτές και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και στο μέλλον.
Οι 751 βουλευτές του ΕΚ θα εκπροσωπούν περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες σε 28 κράτη μέλη. Βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, οι έδρες κατανέμονται μεταξύ των κρατών σύμφωνα με την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», το οποίο σημαίνει ότι οι χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό διαθέτουν περισσότερες έδρες από τις μικρότερες χώρες, αλλά και ότι οι μικρότερες χώρες διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό εδρών σε σχέση με εκείνον που θα διέθεταν εάν εφαρμοζόταν αυστηρή αναλογικότητα.
Οι εκλογές αυτές 
είναι διαφορετικές…
Καθώς η Ένωση καταβάλλει προσπάθειες για να εξέλθει από την οικονομική κρίση και οι ηγέτες της προβληματίζονται σχετικά με το πώς θα κινηθούν στο μέλλον, αυτές οι εκλογές αναδεικνύονται ως οι σημαντικότερες ευρωεκλογές που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Με τις εκλογές αυτές θα δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να εκφράσουν όχι μόνο τη γνώμη τους για τις προσπάθειες των ηγετών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την άποψή τους όσον αφορά τα σχέδια για μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. 
Επιπλέον, πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διενεργούνται από την εκχώρηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σειράς σημαντικών νέων εξουσιών, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2009.

Μια βασική αλλαγή που εισήγαγε η εν λόγω Συνθήκη, είναι ότι το φθινόπωρο του 2014, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα διορίσουν τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διαδεχθεί τον περιβόητο José Manuel Barroso, θα πρέπει, για πρώτη φορά, να λάβουν υπ’ όψιν* τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Το νέο Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τον εν λόγω υποψήφιο: ουσιαστικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη, «εκλέγει» τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι -κατά κάποιο τρόπο- οι ψηφοφόροι έχουν σαφή λόγο στην επιλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΕ. 
* Επ’ αυτού, όρκος δεν δίνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου