Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ψάχνοντας για την Ευρώπη του Ρομπέρ Σουμάν...



Η Ημέρα της Ευρώπης χθες και παρά τις επικείμενες ευρωεκλογές, το 24ωρο πέρασε κάπως απαρατήρητο… 
Οπωσδήποτε, ο τελευταίοι που μπορούν να χαρακτηριστούν ως αδιάφοροι ευρωπαϊστές ή και αντιευρωπαϊστές, δεν είναι οι πολίτες, αλλά εκείνοι που θέλουν να ανεμίζουν παντοιοτρόπως την ευρωπαϊκή αστερόεσσα! 
Όμως, ας μην κρυβόμαστε… Εμείς οι ίδιοι ο εκπρόσωποι του Τύπου και της
ενημέρωσης, είμαστε οι κυρίως αδιάφοροι για εκείνη την ημέρα της 9ης Μαΐου του 1950, που οι ευρωπαϊκοί λαοί είπαν να ενώσουν τις τύχες τους. 
Βέβαια, εάν οι τότε πρωτεργάτες υποψιάζονταν τι είδους… έκτρωμα θα έβγαινε από την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή ένωση (ΕΕ) των κρατών, ίσως μην αποφάσιζαν! 
Ρομπέρ Σουμάν.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την Ευρώπη, που φανταζόταν ο Ρομπέρ Σουμάν και οι συν αυτώ, αλλά μία Ευρώπη όπου οι «μεγάλοι» ενεργούν ξεδιάντροπα κατά των «μικρών» και η μεγάλη ηττημένη δύο παγκοσμίων πολέμων, ξαφνικά γίνεται κυρίαρχος στη Γηραιά Ήπειρο!
Επιπλέον, με θράσος χιλίων... Ούννων, αρνείται να αποζημιώσει χώρες και λαούς για τα αποτρόπαια εγκλήματα, τις λεηλασίες περιουσιών και τις κλοπές κρατικών οικονομιών και πολιτιστικών θησαυρών. 
Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη «τους» στα χέρια μιας παρεούλας του Βερολίνου και μερικών τραπεζιτών και «επενδυτών». Και κάθε 9η Μαΐου να γιορτάζουμς, παιανίζοντας το τελευταίο κονσέρτο της 9ης του Μπετόβεν, ή κοινώς «Ωδή στη χαρά» και Ύμνο της ΕΕ… 
Η 9η Μαΐου, μας θυμίζει, ότι πρέπει να δίνονται οι αγώνες «εντός των τειχών», για να κερδίσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και στην οποία πρέπει να ζήσουν αρμονικά οι επερχόμενες γενιές! 
Ρόδη Κράτσα.
Μπορεί το «Εδώ Αθήναι» να δείχνει μία ευαισθησία περί των ευρωπαϊκών θεμάτων και ζητημάτων, αλλά την χθεσινή επέτειο μάς την έθεσε υπ' όψιν η (υποψήφια) ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2007-2012), Ρόδη Κράτσα, η οποία με ένα σύντομο σημείωμά της τα λέει όλα! Αναφέρει:
«Τιμάμε τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης για ειρήνη, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Ρομπέρ Σουμάν, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και Πατέρα της Ενωμένης Ευρώπης την 9η Μαΐου το 1950. 
»Τιμάμε τα επιτεύγματα της κοινής προσπάθειας των Ευρωπαίων, όπως αυτό της εμπέδωσης της ειρήνης μεταξύ τους, της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος. 
»Διεκδικούμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη για την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος των Ευρωπαίων και την παγκόσμια ισορροπία. 
»Η κρίση που δοκιμάζει ακόμα τους λαούς της Ευρώπης και βιώνει ιδιαίτερα σκληρά ο ελληνικός λαός, μας καλεί να ενδυναμώσουμε τη συνοχή, την ισοτιμία και το κοινωνικό πρότυπο να επιβεβαιώσουμε την πίστη μας στις αρχές και τις αξίες που θεμελίωσαν την κοινότητά μας.
»Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνει το ευρωπαϊκό όραμα πραγματικότητα για όλους τους Ευρωπαίους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου