Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

"Το μεγαλείο της αυθαιρεσίας"- Η ανοχή των αρχών και η ασυνειδησία των πολιτών φέρνει αυτό το αποτέλεσμα


Της

Μαίρης 
Παραπονιάρη
Κι όμως αγαπητοί αναγνώστες, αυτό το κατασκεύασμα, αυτό το “έκτρωμα” που θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης, ύψους 3 μέτρων με συρματοπλέγματα στην κορυφή του και πυργίσκο παρατηρητήριο που ξεπερνάει τα 6 μέτρα, βρίσκεται ένα βήμα από την πόλη του Αιγίου στην παραλία του Νέου Κόσμου Ροδοδάφνης και είναι χτισμένο πάνω στα βότσαλα… 
Στο βάθος κατοικία με διαμορφωμένο κήπο και διάδρομο που οδηγεί στην παραλία με σιδερόφρακτη πόρτα ιδιωτικής πρόσβασης στην θάλασσα… 
Αξιωματούχος του Δήμου όταν είδε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, στην κυριολεξία γούρλωσε τα μάτια του και είπε “Έδωσε κάποιος ΑΔΕΙΑ γι' αυτό το ΠΡΑΓΜΑ;” 
Έδωσε... δεν έδωσε ...ιδού η απορία. Και για να λυθεί, υπήρχε μόνο ένας δρόμος.
Επίσημη και επώνυμη καταγγελία στον Εισαγγελέα με κοινοποιήσεις σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες…Αστυνομία, Πολεοδομία, Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας στην οποία ανήκει ο αιγιαλός και φυσικά στο Λιμενικό Σώμα Αιγίου το οποίο, τόσο καιρό πριν που χτιζόταν κι ανέβαινε ο τοίχος, δεν το παρατήρησε στις περιπολίες του αλλά κατά τα άλλα παρενέβαινε και κατήγγειλε για να γκρεμισθούν ακόμη κι αυτοσχέδια σκαλάκια που διευκόλυναν τους λουόμενους όταν η διάβρωση παραλίας και δρόμου έκανε επικίνδυνη την πρόσβαση στην θάλασσα. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο από την παραλία του Νέου Κόσμου της Ροδοδάφνης ή μέσα από την θάλασσα από σκάφος, φαίνεται στο μεγαλείο της αυτή η τραγική κατασκευή. Γιατί η οδός Μεγανίτη, η κάθετος στις παλιές γραμμές του τραίνου που περνάει δίπλα από το κτίριο του Κουνινιώτη στη γέφυρα της παλαιάς Εθνικής οδού (κι όχι αριστερά προς τον Αη-Γιώργη), είναι αδιέξοδος και καταλήγει στην παραλία. 
Όμως όποιος βρεθεί εκεί, δεν μπορεί παρά να ΘΑΥΜΑΣΕΙ κι ένα άλλο μπετονένιο κτίσμα διώροφο ύψους 10 μέτρων, σύμφωνα με την Αστυνομία του Αιγίου, που «φύτρωσε» σε πατρική ιδιοκτησία όταν οι φήμες για τακτοποίηση των αυθαιρέτων από την κυβέρνηση έδωσε δικαιώματα και σ' αυτούς που εκ του νόμου δεν είχαν κανένα.
Ιδιαίτερα όταν σ' αυτήν την περιοχή δεν έχουν καθορισθεί αιγιαλός και παραλία και τα κτίσματα απέχουν από 4,5 έως 10 μέτρα από το κύμα περιφραγμένα και με σκάλα από μπετόν με 11 σκαλοπάτια που φθάνουν στα βότσαλα της παραλίας. 
Ηαυθαιρεσία” καταγγέλθηκε από τους ενδιαφερόμενους όμορους ιδιοκτήτες το Φεβρουάριο του 2012. Έγιναν όλες οι ενέργειες από τις υπηρεσίες και το διώροφο μαζί με τα άλλα δύο κτίσματα κρίθηκαν κατεδαφιστέα γιατί έγιναν χωρίς άδεια, ενώ επιβλήθηκε στους ιδιοκτήτες και πρόστιμο αυθαίρετης δόμησης 40.000 ευρώ από την Πολεοδομία Αιγίου. 
Δυο χρόνια μετά (δύο από τους μάρτυρες είχαν αποβιώσει), ορίσθηκε η πρώτη δικάσιμος για τις 19/3/14. Αναβλήθηκε για τις 28/3/14 και όπως συμβαίνει «εν Ελλάδι» πήρε νέα ημερομηνία για τον Νοέμβριο. Και το διώροφο «καλά κρατεί».
Και στο εφαπτόμενο αυθαίρετο ξαφνικά μετά το καλοκαίρι του '13 άρχισαν νέες εργασίες με άδεια από την Πολεοδομία «για επισκευές» σε ένα από τα κτίσματα με δικαιολογητικό ότι πληρώθηκαν τα παράβολα για να ενταχτούν τα αυθαίρετα στο νόμο 4014 για την τακτοποίηση. 
Όμως σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το Νοέμβριο του 2008 για παρόμοια υπόθεση στην Εύβοια, αναφέρεται ρητά ότι «Τα άνευ αδείας ανεγερθέντα, ανεξαρτήτως χρόνου ανεγέρσεως η ανεγερθησόμενα πάσης φύσεως κτίσματα και εν γένει κατασκευάσματα επί του αιγιαλού ή παραλίας κατεδαφίζονται ανεξαρτήτως εάν ταύτα κατοικούνται ή άλλως πως χρησιμοποιούνται».
Επιπλέον ο νόμος 4014 αναφέρει ρητά ότι τακτοποιούνται μόνο τα ακίνητα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί έως τον Ιούλιο του '11. 
Φωτογραφίες κατατεθειμένες στον Εισαγγελέα αποδεικνύουν ότι το διώροφο κτίσμα άρχισε να κατασκευάζεται γύρω από προϋπάρχουσα παράγκα το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2012. 
Αυτός ο τόπος λοιπόν, αυτή η τόσο μεγάλη όμορφη και με άπειρες δυνατότητες εξωραϊσμού και ανάπτυξης παραλία της Αιγιαλείας, καταστρέφεται μέρα με τη μέρα από πολίτες της που την θεωρούν τσιφλίκι τους, από την ανοχή και αδιαφορία των αρχών δεκάδες χρόνια πριν και δεν υπάρχει ένα προηγούμενο, ένα δεδικασμένο που θα αποτρέπει τους μελλοντικούς μιμητές από παρόμοιες καταστροφικές δράσεις και επεμβάσεις στο περιβάλλον. 
Ήρθε η ώρα λοιπόν να γίνει η αρχή… Η παραλία του Νέου Κόσμου της Ροδοδάφνης πρέπει να αποκατασταθεί και να τύχει της προσοχής και της οικονομικής κάλυψης, γιατί είναι από τις πιο κοντινές στην πόλη του Αιγίου και σε λίγο πεντακάθαρη από την αναβάθμιση του Βιολογικού και την ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου του Δήμου. 
Πηγή: filodimos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου