Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Για τους αλιείς η τελευταία παρέμβαση της Ρόδης Κράτσα



Για τους αλιείς ήταν η τελευταία κοινοβουλευτική ερώτηση της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα (ΝΔ) στο τέλος της τρέχουσας θητείας, καθώς ακατάπαυστα βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής αλιείας και ιδιαίτερα των αλιέων των νησιών μας. 
Μετά από ενημέρωση και παράπονα που δέχθηκε από κατοίκους νησιών και συνδέσμους αλιέων ανά την Ελλάδα, σχετικά με επιβολή υψηλών αμφισβητούμενων προστίμων για αλιευτικές παραβάσεις με χρήση εργαλείων σε μη επιτρεπόμενη απόσταση από ακτές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, η Ρόδη Κράτσα έσπευσε να καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στην ερώτησή της επισημαίνει το άρθρο 19 του εκτελεστικού κανονισμού της ΕΕ με αριθμό 404/2011 σχετικά με συσκευές δορυφορικού εντοπισμού εγκατεστημένες επί αλιευτικών σκαφών της ΕΕ, που εξασφαλίζουν τη διαβίβαση δεδομένων στα κέντρα παρακολούθησης σκαφών στα κράτη-μέλη, και ειδικότερα την παράγραφο 1(β) που αναφέρει ποσοστό αξιοπιστίας 99% του γεωγραφικού στίγματος που εκπέμπουν οι συσκευές καθώς και σφάλμα στίγματος μικρότερο των 500 μέτρων. 
Όμως, πρόστιμα επιβάλλονται σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη που εμφανίζουν αποκλίσεις από τα επιτρεπόμενα όρια νόμιμης αλίευσης κατά μέσον όρο 200 μέτρων, απόστασης δηλαδή που εμπίπτει στο προβλεπόμενο σφάλμα στίγματος. 
Η ευρωβουλευτής ζήτησε διευκρινίσεις για τα πρόστιμα που βλάπτουν την οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα ιδίως στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές και για την εφαρμογή του κανονισμού. Ιδιαίτερα ρώτησε αν συνυπολογίζεται το σφάλμα στίγματος προτού επιβληθούν τα πρόστιμα, πώς ερμηνεύει τη συγκεκριμένη παράγραφο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίζει την ομοιόμορφη και δίκαιη εφαρμογή του πνεύματος και του στόχου του κανονισμού, αν έχει γίνει ή προβλέπεται άμεσα απολογισμός της εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού γενικότερα αλλά και ειδικότερα ως προς το συγκεκριμένο θέμα και αν έχει δεχθεί παρόμοιες ενστάσεις από άλλα κράτη-μέλη. 
Η Ρόδη Κράτσα έχει αποδείξει με κάθε ευκαιρία ότι πάντοτε φροντίζει για τα νησιά αλλά και την ελληνική αλιεία εν γένει στην πολιτική της δράση και σε αυτήν ανήκει η πρωτοβουλία καθιέρωσης το 2008, της 20ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας καθώς και πολυάριθμες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για την ελληνική ναυτιλία, την εκπαίδευση των ναυτικών, την αλιεία και τα νησιά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της στο Ευρωκοινοβούλιο. 
Είναι ιδρυτικό μέλος της Διακομματικής Ομάδας για τις Νησιωτικές περιοχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την προσφορά της στη ναυτιλία έχει τιμηθεί ως Προσωπικότητα της Χρονιάς 2008 από τη WISTA - Διεθνή Οργάνωση Γυναικών Επιχειρηματιών στη Ναυτιλία [Women's International Shipping and Trading Association]. Είναι Επίτιμο μέλος της WISTA Hellas. επίσης το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο 'Ευκράντη' - Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς, από το ναυτιλιακό περιοδικό “Ναυτικά Χρονικά”. 
Η Ρόδη Κράτσα έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) από το 2007 έως το 2012, σημειώνοντας το 2007 διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ., δίνοντας μάλιστα για πρώτη φορά την πρωτιά σε Έλληνα Αντιπρόεδρο. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009. 
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της ως Αντιπρόεδρος, χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια και ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις μεταξύ των οποίων για το Πακέτο Έρρικα ΙΙΙ για την Ασφάλεια στη Θάλασσα με επτά νομοθετικές προτάσεις. 
>>> Η Ρόδη Κράτσα είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου