Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Άμεση αντίδραση από τον Β. Οικονόμου για τα παιδιά των ΙΕΚ



Άμεση υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) για την ομηρία χιλιάδων νέων ανθρώπων – αποφοίτων των ΙΕΚ. 
Ο βουλευτής Αττικής, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, με θέμα: «Από το 2012 δεν έχουν διεξαχθεί εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για τους αποφοίτους των ΙΕΚ!». 
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Οικονόμου, αναφέρει:

Κύριοι Υπουργοί, 
Χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση λόγω του γεγονότος ότι ενώ καταβάλουν ή έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων είτε στα δημόσια είτα στα ιδιωτικά ΙΕΚ, αδυνατούν να πιστοποιηθούν ως επαγγελματίες και κατά συνέπεια αδυνατούν να εργαστούν στο αντικείμενο εργασίας τους. 
Σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλουν καθημερινά οι πολίτες, πρόκειται για 140 συνολικά ειδικότητες δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ των οποίων οι απόφοιτοι εδώ και δύο χρόνια περιμένουν να διενεργηθούν οι εξετάσεις που προβλέπονται! Αιτία είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και εν γένει το Σύστημα Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάστασης (ΣΕΚ) και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
Αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ, είναι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών είτε να μην μπορούν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία αφού απαιτείται η πιστοποίηση, είτε να εργάζονται παράνομα, είτε όσοι εργαζόταν πριν την θέσπιση της υποχρεωτικής πιστοποίησης να κινδυνεύουν με απόλυση.
Προφανώς οι αρμόδιες υπηρεσίες που οφείλουν να καταρτίσουν και να εισηγηθούν το Σύστημα Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, λειτουργούν στους δικούς τους ρυθμούς ανεξάρτητα από τις ανάγκες χιλιάδων νέων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους που ταλαιπωρούνται χωρίς ουσιαστικό λόγο αναμένοντας την τραγική ελληνική γραφειοκρατία να καθορίσει τα όσα έχουν νομοθετηθεί διογκώνοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση, το θυμό και βέβαια την απομάκρυνση από κάθε θεσμό της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας. 
Κατόπιν όλων αυτών και δεδομένου ότι δεν έχετε το δικαίωμα να κρατάτε «ομήρους» των χρόνων των υπηρεσιών τους νέους που αναζητούν επειγόντως επαγγελματική διέξοδο, 
Ερωτάστε:
1. Πότε θα υπογράψετε την Κοινή Απόφαση για το Σύστημα Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις; 
2. Πότε προβλέπετε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και στις 140 ειδικότητες που περιμένουν να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία; 
3. Σε πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εξετάσεις και θα μπορούν να έχουν λάβει την αναγκαία πιστοποίηση, δεδομένου του υπέρογκα αυξημένου όγκου των εξεταζόμενων των ετών 2012, 2013 και 2014 που πρόκειται να αποφοιτήσουν το επόμενο διάστημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου