Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Περίεργη η καθυστέρηση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες - Το ΕΛΛΙΝΥ δεν εισακούεται

Ο δρ. Βασίλης Καρκούλιας - πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ, το οποίο αν και ιδρύθηκε με απόφαση της πολιτείας, παρ' όλα αυτά δεν λαμβανονται υπ' όψιν οι προτάσεις του, αλλά και η δωρεάν προσφορά υπηρεσιών των επιστημόνων μελών του.

Στις καθυστερήσεις των ενεργειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία και πληροφορίες για το Ιόνιο και την περιοχή δυτικά της Κρήτης. 
Όπως γράφει το energia.gr, από το ΕΛΛΙΝΥ τονίστηκε ότι οι ξένες και εγχώριες πετρελαϊκές δεν πρόκειται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για πολύ ακόμα, δεδομένων των πολύμηνων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην περίπτωση του Open Door.
Οι καθυστερήσεις αυτές προμηνύουν, σύμφωνα με το ινστιτούτο, ένα άσχημο μέλλον και σε ό,τι αφορά τον αδειοδοτικό γύρο για το Ιόνιο και την Κρήτη. 
Αναφορικά με τα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στις θαλάσσιες αυτές περιοχές, το ΕΛΛΙΝΥ υπογράμμισε ότι σημασία δεν έχει μονάχα η πυκνότητα και η ποιότητα των δεδομένων, αλλά επίσης και η βυθομετρία, δηλαδή το βάθος του νερού. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, δρ. Βασίλη Καρκούλια και τον γ.γ. Λεόντιο Πορτοκαλάκη, το κόστος των γεωτρήσεων αυξάνεται γεωμετρικά καθώς μεγαλώνει το βάθος του νερού και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από το ΥΠΕΚΑ, όταν διαχωρίσει τα προς εκμετάλλευση οικόπεδα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΛΛΙΝΥ παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros», το οποίο εκτελεί εδώ και μήνες σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 
Τέλος, το ινστιτούτο παρουσίασε χάρτη στον οποίο απεικονίζονται οι διαδρομές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το εν λόγω σκάφος, συλλέγοντας δεδομένα σε τρεις επιμέρους ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου