Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δεν ήμασταν ΠΑΝΤΑ διεφθαρμένοι στην Ελλάδα

Του 
Δημήτρη 
Κωνσταντάρα


Είναι στην κυριολεξία κα-τα-πλη-κτι-κό το... πόνημα του φίλου Δαμιανού Βασιλειάδη, του κατά δήλωση του ιδίου, “δημοδιδασκάλου, ιδρυτικού και ηγετικού στελέχους του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, (παραιτηθέντος το 1977 από το ΠΑΣΟΚ και προδιαγράψαντος την ιστορία του μεταπολιτευτικού εγκλήματος)”.
Καταγράφει με αξιοσημείωτες λεπτομέρειες χωρίς να αφήνει ΤΙΠΟΤΕ απέξω το πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου “έβαλε τα θεμέλια της κακοδαιμονίας της Ελλάδας, γιατί ως χαρισματική προσωπικότητα για το κακό, είχε τη δυνατότητα και όλες τις προϋποθέσεις να βάλει τα θεμέλια της καταστροφής της. ”Και δεν διστάζει να γράψει και να υπογράψει φράση όπως: “Είναι ο αρχιτέκτονας της διαφθοράς στην Ελλάδα”.
Θέλει θάρρος να το γράψεις και να το πεις. Αλλά όχι μόνο αυτό: Και να το αποδείξεις. Και με μοναδική μαεστρία καταθέτει ότι “η μέθοδος που εφάρμοσε ήταν απλή: Η διαφθορά. Την επέτυχε με το παρασιτικό (με δανεικά) καταναλωτικό μοντέλο, που εφάρμοσε, στο οποίο ενσωμάτωσε όλα τα κόμματα και όλη την ελληνική κοινωνία από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά. Πολύ απλό και πολύ αποτελεσματικό μέσο”.
Με δυο λόγια, προσπαθεί να μάς αποδείξει ότι ο εφιάλτης που ζούμε – άσχετο αν υπήρξαν και άλλοι , από τη Νέα Δημοκρατία, που “βοήθησαν” το μοντέλο να αναπτυχθεί και να μάς φτάσει εδώ που είμαστε- οφείλεται στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Χρησιμοποιώ ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία από τον εκπληκτικό, αρχειακό πλούτο που μάς, προσφέρει ο Δαμιανός Βασιλειάδης στην ανάλυσή του -που εύχομαι να εκδοθεί σύντομα σε βιβλίο γιατί θα γίνει μπεστ σέλλερ- από σκάνδαλα προ 30ετίας και 25ετίας τα οποία ΠΟΛΛΟΙ δεν γνωρίζουν κι άλλοι τόσοι δεν θυμούνται πια.
Ένα πράγμα μάς έρχεται αμέσως στη μνήμη: Η διαφθορά. Η διαφθορά στην Ελλάδα. Η Ελληνική διαφθορά. Από  Έλληνες. Από ανθρώπους «υπεράνω πάσης υποψίας» που σεβόμασταν και υποληπτόμασταν όλοι. Από «προσωπικότητες» του δημόσιου βίου. υπουργούς, βουλευτές, κομματικά στελέχη, στελέχη υπουργείων, διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση, καθηγητές, δημοσιογράφους, εκδότες, μεγάλους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, χρηματιστές, δικαστικούς, αστυνομικούς, εφοριακούς, γιατρούς, διπλωμάτες, δημάρχους…..
Και ζώντας αυτά που ζούμε τα τελευταία 3-4 χρόνια, χαμένοι μέσα στα μνημόνια και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις υπογραφές σε «βαριά έγραφα» και συμφωνίες που ελάχιστοι είχαν διαβάσει, χιλιάδες άνθρωποι που σήμερα υποφέρουν, μπορούν να αντιληφθούν μέσα από την κατάθεση του κ. Βασιλειάδη πόσα είχαν ξεχάσει, πόσα είχαν παραβλέψει, πόσα είχαν αγνοήσει.
Και πόσο αυτά που είχαν αγνοήσει, παραβλέψει, ξεχάσει ή και πόσα απ΄ αυτά που δεν είχαν μάθει καν γιατί τότε που συνέβαιναν εκείνοι ήταν 5 και 10 και 15 χρόνων, συνέβαλαν ώστε να διαμορφωθούν τα πραγματικά αίτια κατάρρευσης της Ελλάδας μας;
Παραθέτω δέκα υποθέσεις μόνο, από τις πάνω από 100. Όσοι μπορούν ας θυμηθούν. Κι όσοι δεν ξέρουν, ας ερευνήσουν:
1. Υπερχρέωση της χώρας και διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 114%, όταν το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν μόλις 29% και υπολειπόταν του μέσου κοινοτικού και χωρίς κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Το 1985 ξεπέρασε το μέσο κοινοτικό και το 2001 έφτασε σε χρέος ρεκόρ 114% του ΑΕΠ.
2. Εθνικό Κτηματολόγιο: «εξαφανίστηκαν» αμέτρητα δισ. υπό τις οδηγίες του Λαλιώτη με αποτέλεσμα να πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα για την μη πραγματοποίηση του έργου.
3Σκάνδαλο καλαμποκιού»: λαθραία εισαγωγή χιλιάδων τόνων γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού από κρατική εταιρεία και εξαγωγή του στη συνέχεια σε χώρες της Ευρώπης ως ελληνικό. Κέρδη από την «κομπίνα» : 1,5 εκατομμύριο δολάρια . Παραστατικά : 1 εκατομμύριο δρχ!
4. Σκάνδαλο 1,5 δισ. εις βάρος της ΕΤΒΑ και δύο θυγατρικών ναυτιλιακών εταιρειών της με την αγορά πλοίων από δύο άγνωστες κυπριακές εταιρείες φαντάσματα, οι οποίες εμφανίζονταν χωρίς κεφάλαια και χωρίς μετόχους.
5. Το σκάνδαλο της Αγροτικής Ασφαλιστικής . Πέραν των παρανομιών που αποκαλύφθηκαν και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, εξασφάλιζε, την δεύτερη τετραετία του ΠαΣοΚ, στα διευθυντικά της στελέχη, μισθούς από 25 έως 33 εκατομμύρια δρχ. μηνιαίως, με τη μέθοδο των προμηθειών.
6. ΠΥΡΚΑΛ: Πουλούσε στο Ιράκ 112$ την οβίδα και στον ελληνικό στρατό 201$!
7. Μαυράκης1: διοικητής της ΔΕΗ που απηλλάγη δια βουλευμάτων από δύο υποθέσεις που τον βάρυναν. έγραψε ιστορία με το δωράκι που «έδωσε στον εαυτό του», των 500 εκατομμυρίων δρχ.
8. ΠΡΟΜΕΤ: 1- Ενώ η επίσημη τιμή του εισαγόμενου καφέ ήταν 1500 δολάρια ο τόνος, η κρατική ΠΡΟΜΕΤ τον εισήγαγε λαθραία, με 2000 δολάρια με τη μέθοδο της υπερτιμολόγησης.2: Η ΠΡΟΜΕΤ αγόρασε από φινλανδική εταιρεία ποσότητες καυσόξυλων έναντι του εξωφρενικού τότε ποσού των 250 εκατομμυρίων δρχ. Η ξυλεία κρίθηκε ακατάλληλη και τελικά σάπισε στο λιμάνι της Ελευσίνας.
9. Μιχάλης Σταματελάτος. Ο υποδιευθυντής της Λαϊκής Ιονικής τράπεζας που υπεξαίρεσε 230 εκατομμύρια δρχ. Θεωρείται ότι τμήμα του ποσού δόθηκε για τις προεκλογικές ανάγκες υποψήφιων βουλευτών του ΠαΣοΚ.
10. Αθανάσιος Πόπωτας: Φιλόδοξος εκδότης φιλοπασοκικών εφημερίδων, εκ των οποίων όλες αποδείχτηκαν βραχύβιες. Τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κατάχρηση 57 εκατομ. δρχ. από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Εξαφανίστηκε για να μην εκτίσει την ποινή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου