Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Προσωπικά δεδομένα, «Χρυσή Αυγή» και απάντηση στον ομογενή συνάδελφο

Σχολιάζοντας την προχθεσινή ανάρτηση με τον τίτλο «Με πάταξη αιτίων και υπαιτίων εξαφανίζονται τα μορφώματα», ο ομογενής συνάδελφος Ντένης Κονταρίνης (Ν. Υόρκη), γράφει:
Ο παλαίμαχος συνάδελφος
από τη ΝΥ, Ντ. Κονταρίνης
Νομίζω, Παντελή μου, ότι η απόφαση ανακριτή, εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερα τα τρία πρωτοπαλλήκαρα του Μιχαλολιάκου ήταν τελείως αψυχολόγητη. Το ποίοι είναι αυτοί οι αλήτες όχι μόνο το γνωρίζει όλη η Ελλάδα και όλος ο κόσμος αλλά φροντίζουν οι ίδιοι να το δείχνουν κάθε στιγμή. Απόδειξη η συμπεριφορά τους πριν ακόμη εξέλθουν από το δικαστικό μέγαρο. Το ότι επετέθησαν και χτύπησαν δημοσιογράφους και μάλιστα ξένους δεν είναι ένα ποινικό αδίκημα για το οποίο θα έπρεπε αμέσως να συλληφθούν; Δεν ακούσαμε τίποτα από την επίσημη Πολιτεία γι’ αυτά. Αντίθετα ο Μίχος οραματιζόμενος Εμφύλιο φώναξε: «Μόνο με σφαίρα θα μας σταματήσετε!». Περιμένω να μου πεις. 
Τι να απαντήσει κανείς στον παλαίμαχο Ελληνοαμερικανό συνάδελφο, Ντένη Κονταρίνη, όταν η εικόνα «μιλάει» από μόνη της...
Όμως, αυτή η εικόνα που «μιλάει», είναι σύννομη πράξη; Δυστυχώς, μάλλον δεν είναι, διότι η κλωτσιά του Κασιδιάρη κατά  του συναδέλφου, ίσως να είναι μικρότερο αδίκημα, από το φαινομενικά (και λογικά!) νόμιμο που πήγε να κάνει ο φωτορεπόρτερ του «Ρώϋτερ»!
Μπορεί οι φωτορεπόρτερς και οι κάμεραμαν, να έκαναν τη δουλειά τους, αλλά κάποιοι νόμοι στερούν  αυτό το δικαίωμα και μάλιστα απαγορεύουν τη λήψη και μετάδοση της εικόνας κατηγορουμένου, χωρίς εισαγγελική εντολή.
Πρόκειται για τον περιβόητο Ν. 2472/1997, περί «προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Ένας νόμος, από τον οποίο προστατεύονται ακόμη και οι καταδικασμένοι βιαστές και παιδεραστές, ακόμη και όταν αποφυλακίζονται!
Για παράδειγμα, ο εν λόγω νόμος προστατεύει ακόμη και το άτομο που έκανε γνωστό το όνομα του υπό προστασίαν μάρτυρα! 
Δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, εάν έχει κινηθεί διαδικασία για την ανακάλυψή του, αλλά ας είμαστε σίγουροι, πως το πρόσωπό του θα παρουσιάζεται με «θολούρα» και το όνομά του, ίσως δεν μαθευτεί ποτέ!
Ντένη, ακούς
Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα γνωστοποιηθεί το όνομα του ανθρώπου που δημοσιοποίησε το όνομα του υπό προστασίαν μάρτυρα! Το «θύμα» να κινδυνεύει και ο «θύτης» να κοιμάται ήσυχα!

Τι να κάνουμε όμως; «Dura lex, sed lex» (σκληρός νόμος, αλλά νόμος) που έλεγαν και οι Λατίνοι! Θα πει κανείς ότι έλεγαν και κάτι άλλο, ότι δηλαδή «summum jus, summa injuria» (υπέρτατη/υπερβολική δικαιοσύνη, υπέρτατη αδικία), αλλά τέλος πάντων...

1 σχόλιο:

  1. Σ΄ευχαριστώ για την απάντηση φίλε Παντελή. Να πω όμως ότι πολλές φορές κάποιοι νόμοι δίνουν μεγαλύτερη ένταση στην εγκληματικότητα. Ο Κασσιδιάρης μετά την απόφαση του εισαγγελέα να κριθεί μη προφυλακισταίος έχει αποθρασυνθεί. Τον είδα στο διαδυκτιακό τους κανάλι να χρησιμοποιεί το λόγο της τιμής του (;)ότι δεν έκαμε απολύτως τίποτα και ότι ξάπλωσε στη γη τον δημοσιογράφο με....ηχιτικά κύματα.
    Τι να πει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή