Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση από τους Πολίτες της Αθήνας στον ΟΑΣΕ, για τα εθνικά μας θέματα

Για πολλοστή συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συμμετέχει στις εργασίες της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία και ολοκληρώνεται στις 4 Οκτωβρίου. Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ως μη κυβερνητικός οργανισμός, εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του Αντώνη Λαμπίδη και τον γ.γ. Φοίβο Κουβαρά
Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν διπλωματικές αντιπροσωπείες των 57 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων. 
Κατά την διάρκεια της Συνεδρίας της 23ης Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις Εθνικές Μειονότητες (National Minorities), εξετέθησαν τα θέματα που αφορούν στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διεθνή προβολή αυτών. 
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν οι σοβαρές ανεπάρκειες στην εφαρμογή του Διατάγματος περί επιστροφής κοινοτικής περιουσίας, τα χρονίζοντα εκπαιδευτικά προβλήματα, η άρνηση εκ μέρους των τουρκικών Αρχών των κληρονομικών δικαιωμάτων εκδιωχθέντων Ελλήνων και των απογόνων τους από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι πρόσφατες πρακτικές διακρίσεων και εγκλημάτων μίσους, εις βάρος των μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία. 
Παράλληλα, κατετέθη εκτενέστατη «Έκθεση» (Statement) 8 σελίδων και «Συστάσεις» (Recommendations) προς τον ΟΑΣΕ να προτρέψει τις τουρκικές Αρχές να άρουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, και οι οποίες έχουν πρωτοκολληθεί και αναρτηθεί στις επίσημες ιστοσελίδες του ΟΑΣΕ. 
Εξ άλλου, κατά την διάρκεια της Συνεδρίας της 24ης Σεπτεμβρίου με αντικείμενο «Διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών», εξετέθησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. 
Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις και θέσεις με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, με Έλληνες διπλωματικούς αντιπροσώπους στον ΟΑΣΕ, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων και αντιπροσωπειών από διάφορες χώρες. 
>>> Τα πλήρη κείμενα των Εκθέσεων και Εισηγήσεων του ΣΚ, έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του OΑΣE. Περισσότερα ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών !
    Πάντα δίνει μάχες για τα απαράγραπτα δίκαια της Ομογένειας της Πόλης μας.
    Πατρίδα δεν είναι μόνο το Κολωνάκι και τα Εξάρχεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή