Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

"Έφυγε" ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αντιστασιακός, Κώστας Λιναρδάτος

"Έφυγε" την Κυριακή από τη ζωή «πλήρης ημερών» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και αντιστασιακός Κώστας Λιναρδάτος. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Κοιμητήριο Γλυφάδας.
Κ. Λιναρδάτος και Μ. Λουντέμης, στα εγκαίνια
έκθεσης 
ζωγραφικής του  Θ. Φάππα.
Βουκουρέστι
χρόνια της χούντας
Και οι δύο
πολιτικοί εξόριστοι τότε... (Πηγή: tovima.gr).
Ο Κώστας Λιναρδάτος γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, το 1938 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της χιτλερικής κατοχής ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΕΠΟΝ. Εξορίστηκε και φυλακίστηκε για χρόνια και έζησε 17 χρόνια στην πολιτική προσφυγιά. Το 1968, στη διάσπαση του ΚΚΕ εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στη συνέχεια στην ΕΑΡ και στον ΣΥΝ.
Την δημοσιογραφική σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1946, στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα» και το περιοδικό «Ανταίος».Το 1947 συνελήφθη και εξορίστηκε έως το 1952. Στη συνέχεια και έως το 1954 εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Αυγή» απασχολούμενος με το οικονομικό και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 1954 συλλαμβάνεται και πάλι, ενώ το 1955 δραπετεύει από τις φυλακές των Βούρλων και διαφεύγει στο εξωτερικό, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνεργάζεται με τις εφημερίδες «Ελεύθερη Πατρίδα» και «Ελεύθερη Ελλάδα». Το 1975 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται στην εφημερίδα «Τα Νέα» στο εξωτερικό δελτίο και στην ΓΓΤΠ έως το 1993, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Ο Κ. Λιναρδάτος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, διέγραψε λαμπρή πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκε τόσο για την ελευθερία της πατρίδας μας όσο και για την κοινωνική πρόοδο. Ως άνθρωπος υπήρξε ευγενικός, αγωνιστής, με βαθεία καλλιέργεια και έντονη διάθεση προσφοράς.
Ένα βιβλίο του με τις αναμνήσεις του από τα «πέτρινα χρόνια» στα οποία πρωταγωνίστησε, βρίσκεται στη διαδικασία της έκδοσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου