Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

"Χαστούκι" από Καρβούνη: Ανυπόστατα τα περί πιέσεων για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών

Τα περί πιέσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας απέρριψε ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως είπε ο κ. Καρβούνης «είναι το γνωστό σήριαλ όπου η Ε.Ε. δαιμονοποιείται και παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ώστε να θολώσει το τοπίο».
«Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η ελληνική Βουλή έχει ήδη αποφασίσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος και να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς δανειολήπτες με τις ζημίες που προκαλούν οι εκ προθέσεως κακοπληρωτές», σημείωσε.
Παραδέχθηκε πάντως  ότι υπάρχουν δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους. Αυτοί, όπως τόνισε, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ε.Ε., θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται, μέσα από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αξιολογηθεί τους προσεχείς μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,92% ούτως ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του. «Τα όσα λέγονται ή γράφονται για πιέσεις είναι συνεπώς ανυπόστατα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι τα μέσα του 2014 και η επόμενη αποστολή της τρόικας που αναμένεται το φθινόπωρο, θα αξιολογήσει περαιτέρω την κατάσταση.
Υπενθύμισε ακόμη ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν πέρυσι να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εφόσον κριθούν απαραίτητα, όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτή η δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας εξαρτάται, φυσικά, από την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειές μας στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα», εξήγησε.
Σε ερώτηση για τις αναφορές του γερμανού υπουργού Οικονομικών σε ένα τρίτο πακέτο, ο κ. Καρβούνης σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση, αν δούμε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει οικονομικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου