Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ενώ η εργασία και το επιχειρείν απαγορεύονται, τα "δενδρύλλια" δεν... καίγονται!

«Δεν φαίνεται να πήραν στα σοβαρά οι καταστηματάρχες το κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των τιμών, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%», αναφέρει «ευγενικά» η είδηση...
Όμως, όταν μιλάμε «ευγενικά», τα λόγια μας ή εκλαμβάνονται ως «ειρωνικά», ή ως «γραφικά». Και επειδή το «ειρωνικό» κάπως... τσούζει, προτιμάται το «γραφικό» της υπόθεσης!
Δυστυχώς, αν είχε καεί η χασισοφυτεία στο
Πολυδέντρι, θα μαστούρωνε η... μισή Αττική
και ίσως δεν θα γκρινιάζαμε τόσο!
Στο «ψαχνό». Ποιός λογικά σκεπτόμενος περίμενε ότι θα μειωθούν οι τιμές με την κατά 10% «βουτιά» του ΦΠΑ; Ούτε καν τα «αστροπελέκια» που συμβουλεύουν τον υπουργό Οικονομικών!
Τι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τόπο, για να αντιληφθούμε ότι το εμπόριο δεν λειτουργεί με κανόνες και όρους; Ότι οι κάθε είδους επιχειρηματίες, το μόνο που σκέπτονται είναι πώς θα τα ‘κονομήσουν σήμερα και πως θα κάνουν καμμιά κρυφή σιρμαγιά για το αύριο;
Παρά την θλιβερή αυτή κατάσταση, η επιχειρηματική τάξη δεν αποτελείται από λαμόγια, για τον απλό λόγο ότι καλούνται να επιζήσουν και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις, κάτω από δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες, αφού δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο!
Πώς να το γνωρίζουν, όταν υπάρχει μία εντελώς «αούμπαμπα» οικονομική πολιτική και ένα φορολογικό σύστημα που αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι; Πού να βασιστεί κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να είναι έντιμος απέναντι στους καταναλωτές και στις υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου;
Για να μην τα πολυλογούμε, πτώση τιμών, λόγω μείωσης του ΦΠΑ δεν πρόκειται να συμβεί. Μόνον αύξηση τιμών μπορούμε να περιμένουμε, όταν επιστρέψει ο ΦΠΑ στο 23%!
Η πτώση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, δεν έγινε για ανάσα στην αγορά και στις τσέπες των πολιτών, αλλά απλά για να πετάξουν στάχτη στα μάτια των επιχειρηματιών. Να «τσιμπήσουν» και να πουν... «ευχαριστώ»! Αγνοώντας βέβαια, ότι το «λίπος» τελειώνει, ότι οι μισθοί (όσων εργάζονται και πληρώνονται!), βρίσκονται σε επίπεδα από 400 έως 800 ευρώ, ότι οι συντάξεις τραβούν την κατηφόρα, ότι τα επιδόματα ανεργίας (όσων παίρνουν...) δεν φτάνουν ούτε για τα κοινόχρηστα...
Η εποχή της «μεγάλης ληστείας» των καταναλωτών πέρασε. Τότε δηλαδή με την νομισματική αλλαγή, που ακόμη και το κάθε μαγαζάκι της απόκεντρης οδού πολλαπλασίασε τα κέρδη του, αφού είχε το «ελευθέρας» να πουλάει π.χ. το νερό από 50 δραχμές σε 0,50 λεπτά (=170 δραχμές!).
Όμως, από την ημέρα της μετατροπής της Δραχμής σε Ευρώ μέχρι σήμερα, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο! Και δυστυχώς θέλουμε να το αγνοούμε. Ποιό; Ο Έλληνας εργαζόμενος πληρώνεται σε δραχμές και πληρώνει σε ευρώ! Οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις μετατράπηκαν από δραχμές σε ευρώ, ενώ η αγορά δεν έκανε το ίδιο! Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι αμοιβές των εργαζομένων συνεχώς μειώνονται και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν!
Η πτώση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%, οπωσδήποτε, δεν μπορεί να είναι προϊόν αποφοίτων του... LSE, ούτε ακόμη οποιασδήποτε «βοϊδοσχολής». Ίσως βέβαια, να είναι προϊόν ώριμης σκέψης και να αποτελεί ένα «γρανάζι» μιας μεθοδολογίας, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου (ή και... βραχυπρόθεσμου) προγραμματισμού. Στόχος; Ίσως και η πλήρης εξαθλίωση των πολιτών, για να μεταναστεύσουν οι νεότεροι σε άλλες χώρες και οι μεγαλύτεροι σε τόπους χλοερούς... 
Όλα δείχνουν προγραμματισμένα. Αποδοχές Βουλγαρίας και τιμές Βρυξελλών. Μείωση κοινωνικών παροχών για κάθε πολίτη, ασχέτου ηλικίας και οικονομικών δυνατοτήτων. Τυπική κοινωνική προστασία απόρων, πολύτεκνων, υπερηλίκων, νηπίων και μητέρας. Και ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην εργασία και στο επιχειρείν.
Η κατά 10 μονάδες, πτώση του ΦΠΑ στην εστίαση, ίσως να αποτελεί ένα «μήνυμα» για το πώς αντιλαμβάνεται η εξουσία τη σχέση της με το περιβάλλον και οπωσδήποτε με το «πόπολο». Μία σχέση εντελώς «νταβατζιλίκη», στην οποία οι πολίτες αντιμετωπίζονται απλώς σαν μονάδες - χρήσιμες για να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα «χαράτσια», για να δέχονται τις ομαδικές απολύσεις, να μη βγάζουν «κιχ», όταν κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, αλλά να είναι υπάκουοι υπήκοοι όταν η χώρα βαδίζει προς εκλογάς!
>> Δυνάμεις της Πυροσβεστικής εντόπισαν, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Πολυδένρι, μία φυτεία με δενδρύλλια χασίς. Αν το άφηναν να... καεί, δεν θα χρειαζόμασταν... ψεκασμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου