Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ποιός εγγυάται ότι με τη μείωση του ΦΠΑ θα μειωθούν και οι τιμές;

Με ανυπομονησία αναμένεται από επιχειρηματίες και καταναλωτές η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Όσο πλησιάζει η ώρα για να εκφωνηθεί αυτό το 13% από τον υπουργό Οικονομικών, τόσο «ζώνουν τα φίδια» κάποιους, που κάπου δεν πείθονται και τόσο για την ανάλογη πτώση των τιμών, καθώς οι μέχρι τώρα τακτική των επιχειρηματιών εστίασης δεν είναι και τόσο άψογη ως προς τους καταναλωτές, αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Για το δεύτερο μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι εκεί που είναι έτοιμοι να πάνε να αποδώσουν το ΦΠΑ, τους έρχεται ένα άλλο «μπουγιουρντί» και... αλλάζουν σοκάκι!
Με τους καταναλωτές όμως, οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν έχουν εγκαταλείψει τις παλιές «συνήθειες», ούτε έχουν ξεχάσει πόσο οικονομικά τους ευνόησε η «ευρωποίηση» του νομισματικού μας συστήματος και πόσο συνέβαλαν στο «γδύσιμο» του κόσμου, όταν με την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης και της περιβόητης Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή πολλαπλασίασαν κατά το δοκούν τις τιμές των προϊόντων τους.
Μάλιστα, ακόμη και τώρα που έχουν «στραγγίξει» οι οικογενειακοί κορβανάδες, υπάρχουν κάποιοι τύποι που σε κάτι μαγαζάκια της κακιάς ώρας διατηρούν τιμές μεγαλύτερες από αυτές της Via Veneto. Ακόμη και του... Κολωνακίου! Να βλέπεις καφενέδες σε απόσταση αναπνοής, σε πεζόδρομο που σφύζει από φοιτητές και να χρεώνει 7 ευρώ έναν freddo ένα κακάο!
Τέλος πάντων, ας μην γίνεται αναφορά σε ακραίες περιπτώσεις, διότι από τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, δεν γνωρίζει τίποτε περί αισχροκέρδειας και ο καταναλωτής ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάντια του, τι να πεις και τι να γράψεις...
Ένα ερώτημα μόνον. Ποιός κρατικός ή συνδικαλιστικός φορέας ή και ακόμη φορέας καταναλωτών (!..) μπορεί να πάρει όρκο ότι σε περίπτωση που ο ΦΠΑ από το 23% πέσει στο 13%, θα μειωθούν αυτόματα κατά 10% οι τιμές; Ποιός μπορεί να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές περί αυτού;
Μακάρι, να μην επαληθευθούν οι φόβοι όσων δεν συνταυτίζουν την μείωση του ΦΠΑ με την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας.
Μπορεί ο Βασίλης Κορκίδης, ως πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και άρτι εκλεγείς πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (στη θέση του αξέχαστου Γιώργου Κασιμάτη) να δίνει τους αγώνες του, αλλά δεν αρκεί.
Ας ετοιμαστεί τώρα να δώσει μάχες για τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας που υπάρχει φόβος να προκύψει με τη μείωση του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου