Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙΙ: Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση για την εξαθλίωση (και) της Κύπρου - Σοκ στη Λευκωσία


Αναστάτωση, οργή και ουρές στα ΑΤΜ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία του Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, η «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, η οποία περιλαμβάνει «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων. 
Με δραματικούς τόνους περιγράφεται το 12ωρο που έζησε ο Μιχαήλ Σαρρής στο χθεσινοβραδινό Eurogroup που ξεκίνησε στις 5:30 μμ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος δέχτηκε ωμό εκβιασμό από τον... αυστηρό Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι "η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της". 
Καταθέτες πήγαν το πρωί στις τράπεζες, αλλά τα υποκαταστήματα ήταν κλειστά (ενώ συνήθως λειτουργούν τα Σάββατα) και τα ΑΤΜ έβγαζαν ποσά μέχρι ένα όριο, ενώ δεν επιτρέπονταν τα εμβάσματα. Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ξανά την Τρίτη, αφού θα έχουν ψηφιστεί τα σχετικά μέτρα. 

Ενδεικτική της αγανάκτησης των Κυπρίων ήταν η... επίσκεψη καταθέτη με εκσκαφέα (!) σε υποκατάστημα της ΣΠΕ Κυπερούντας στη Λεμεσό το μεσημέρι του Σαββάτου: Ο καταθέτης δήλωσε εξοργισμένος θεωρώντας πως «ξεγελάστηκε με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες». 
Οδυνηρές και αιφνιδιαστικές ήταν οι εξελίξεις, δήλωσε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup ο πρόεδρος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης, διευκρινίζοντας ότι αναμένουν πλήρη ενημέρωση από Κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Τράπεζας Κύπρου, ο κ.Αρτέμης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον των πιο κρίσιμων στιγμών της κυπριακής οικονομίας. Για αυτό πρωτίστως απαιτείται νηφαλιότητα καθώς και ψύχραιμη μελέτη και αντιμετώπιση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί».
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και αγανακτισμένοι πολίτες επιχείρησαν να ανακόψουν το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με κραυγές και χτυπήματα με τα χέρια τους πάνω στο όχημα. 
Οι πολίτες ανέκοπταν διερχόμενα οχήματα, καλώντας τους οδηγούς να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία. Οι διαμαρτυρόμενοι κατέλαβαν και μέρος του δρόμου, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η κυκλοφορία οχημάτων.
Οι διαμαρτυρόμενοι διαλύθηκαν από το Προεδρικό γύρω στις 10 το βράδυ και έδωσαν ραντεβού αύριο στις 9 το πρωί έξω από τη Βουλή, για εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ώρα που θα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου