Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

"Καλή Χρονιά" μόνον στα λόγια, γιατί έτσι και δούμε τι μας περιμένει...

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και η επικαιροποίηση του Μνημονίου στις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης της τρόϊκας το δεύτερο 15ήμερο του μηνός.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, στην έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. 
Σε άλλες εποχές αυτό το πανώ θα εθεωρείτο ως ακραία
αντιπολιτευτική έκφραση. Δυστυχώς όμως, σήμερα
θεωρείται και τόσο δείγμα ακρότητας...
Την ίδια ώρα, μία νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα. 
Μεταξύ άλλων, με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ. 
Ως προς τα εργασιακά, μεταξύ άλλων, καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Έχουμε κι άλλα...
Ένδεκα δράσεις, με επώδυνα μέτρα, πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις τρεις τελευταίες δόσεις του δανείου ύψους 14,8 δισ. ευρώ. Και είναι:
- Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το αργότερο μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
- Η τοποθέτηση ειδικού γραμματέα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, με αυξημένες αρμοδιότητες και πενταετή θητεία.
- Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στελέχωσης των υπουργείων, με τον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θα αποχωρούν από το Δημόσιο μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
- Η εφαρμογή της ρήτρας αυτόματων περικοπών στις δαπάνες σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.
- Η δημιουργία νέου κανονισμού λειτουργίας των ΔΕΚΟ, που θα προβλέπει την απόλυση των διοικήσεων και την παύση των κρατικών επιχορηγήσεων σε περίπτωση που δεν τηρείται ο στόχος περιστολής δαπανών.
- Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση ποσοστών σε εταιρείες όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, την πώληση ακινήτων, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και την παραχώρηση υποδομών. μεταξύ των οποίων 37 περιφερειακών αεροδρομίων.
- Η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και την αποφυγή δημιουργίας νέων οφειλών.
- Η αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων.
- Η δημιουργία μηχανισμού αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
- Η ριζική ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, με ταυτόχρονη τήρηση των κριτηρίων ελέγχου και απόδοσης εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τέλος, σε περίπτωση αποκλίσεων στο οικονομικό πρόγραμμα, ας περιμένουμε επιβολή έκτακτων μέτρων, όπω τουλάχιστον είχε επισημάνει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας.
>>> Και για όσους δεν κατάλαβαν, έτσι και συμβούν αυτά που έχουν προγραμματιστεί, σύντομα θα δούμε πεινασμένους πολίτες να κάνουν επιδρομές σε σούπερ-μάρκετ. Και ποιός θα είναι ο ηθικός αυτουργός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου