Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τον φώναξε ο Αριστοφάνης...

Έτσι πρέπει να σε θυμώμαστε...
Πένθος στο Ελληνικό Θέατρο, από τον θάνατο του Θύμιου Καρακατσάνη. Του «αντιστάρ», που επί σειρά δεκαετιών λάμπρυνε με την παρουσία του το «σανίδι» και του ανθρώπου ο οποίος ξεχώρισε για την ηπιότητα του χαρακτήρα του, την τιμιότητα, την μαχητικότητα και το φιλότιμο. Ένας σωστός «γίγαντας» της καθημερινής ζωής με καρδιά μικρού παιδιού. 
Ο Θύμιος χρόνια τώρα έδινε σκληρό αγώνα για την επιβίωσή του. Έχοντας δίπλα του τη Ρούλα και τις δυό κόρες τους, κατάφερνε τα ακατόρθωτα. Να ξεχνάει το πρόβλημά του και να μεταλλάσσεται στη σκηνή, σε τζόβενο! 
Είχε γεννηθεί πριν 72 χρόνια στα Ταμπούρια. Σήμερα έκλεισε τα μάτια του και έφυγε. Πήγε για καφέ με τον Αριστοφάνη. Θύμιο, καλό ταξίδι…

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Έγγραφο-αποκάλυψη από Καμμένο

Το παραπάνω ντοκουμέντο δημοσιοποίησε πριν δύο ώρες ο Πάνος Καμμένος, στο facebook και συνοδεύεται με το  κείμενο:

Όταν λέει ο Βενιζέλος οτι θα κλείσει το ΠΑΣΟΚ και θα αλλάξει όνομα δεν πιστεύω οτι εννοεί οτι θα αλλάξει ΑΦΜ και θα φεσώσει τον Ελληνικό λαό μέσω Αγροτικής τράπεζας με τουλάχιστον 100.000.000 Ευρώ... Την ώρα που κατάσχονται σπίτια για 1000 ευρώ νομίζει οτι θα δεχτούμε φέσι 100.000.000 με την κάλυψη της συγκυβέρνησης;
ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δημ. Μάρδας: Οι άθλιοι...

«Οι Άθλιοι» 

Του 
Δημήτρη Μάρδα 
Καθηγητή Τμήματος 
Οικονομικών Επιστημών 
του ΑΠΘ 



Όταν ο Βίκτωρ Ουγκώ διέμενε στις Βρυξέλλες, επισκεπτόταν την περιοχή του Βατερλό ξημερώματα, γιατί ήθελε να φαντάζεται στο ομιχλώδες τοπίο, την εξέλιξη της ομώνυμης μάχης, που οδήγησε στην κατάρρευση του Ναπολέοντα. 
Αν ζούσε ο Γάλλος συγγραφέας σήμερα, θα επισκεπτόταν την Ελλάδα στις αρχές του 2012, για να γράψει τη συνέχεια των «Αθλίων» του. Θα παρακολουθούσε λοιπόν σε 24ωρη βάση τoν «πόλεμο των Αθηνών», με αντιπάλους πολιτικούς, που οδήγησαν σε μια περιπέτεια με μεγάλο κόστος, εξαθλιωμένους εν πολλοίς ψηφοφόρους. 
Το κόστος του εγχειρήματος των πρόωρων εκλογών ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν, το κόστος αυτό σε όρους μη απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ κατά την πρόσφατη διμηνία, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βέβαια ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της απόκλισης των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο. 
Έλλειψη σύνεσης, υποκρισία, πολιτικός αριβισμός, αλαζονεία, ενίοτε δειλία, αυτήν την εικόνα πρότασσαν οι «Αντίπαλοι αξιωματικοί του πολέμου των Αθηνών». Πολιτικοί, που φέρουν τον τίτλο του ηγέτη, ανέδειξαν καθ’ όλη την πρόσφατη περίοδο, οτιδήποτε άλλο παρά την απαιτούμενη αρετή. 
Λάτρεις της δημοκρατίας, με πολιτική κουλτούρα όμως διαφορετική από εκείνη που απαιτεί ένα σύστημα απλής αναλογικής. Έτσι, οι όροι συνεννόηση, κατανόηση, συμβιβασμός, άγνωστοι στο λεξιλόγιο τους, άργησαν να ωριμάσουν. Ευτυχώς πρυτάνευσε η σύνεση την ύστατη στιγμή!
Με ένα πρωτόγνωρο πάθος και με διακηρύξεις συχνά συνθηματολογικού χαρακτήρα, ασύνδετες, χωρίς μέση και τέλος έρχονταν να καλύψουν το άγχος των πολιτών για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, έννοιες που αποτελούν, αναλώσιμο προϊόν του πολιτικού παιγνιδιού της περιόδου μας. 
Από την άλλη, υποστήριζαν ότι όλα όσα έπρεπε να ζήσουμε μετά τις 6 Μαΐου, γίνονται στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. 
Στο όνομα αυτό, δεν κατάφεραν όμως να συνεννοηθούν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, οδηγώντας ακόμη βαθύτερα το μισοβουλιαγμένο καράβι της οικονομίας. Άλλαξαν ευτυχώς ρότα, την ώρα που ήμασταν στην «τελευταία του κακού τη σκάλα». 
Στο όνομα αυτό λοιπόν, απαιτούσαν επαναληπτικές εκλογές, αδυνατώντας να προβλέψουν ότι το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στις 18 Ιουνίου θα είναι πολύ πιο κάτω από εκείνο της περιόδου, πριν την έναρξη της περιπέτειας που βιώσαμε. 
Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλούστατα ένα υπουργικό συμβούλιο, όταν κλήθηκε μετά το 2009 να παίξει με τα πραγματικά πυρά της οικονομίας έδειξε πόσο κενό ήταν, έχοντας από την άλλη στο τιμόνι έναν υπουργό οικονομίας, κακό παίχτη σε μια διαπραγμάτευση, που άλλαξε όμως τη ροή της ιστορίας στη χώρα. 
Ο τότε υπουργός οικονομίας όχι μόνο δε γνώριζε τους όρους του παιγνιδιού, δε γνώριζε καν να παίζει! Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Η διαφορά του όμως με τους προηγούμενους εντοπίζεται σε ένα σημείο: Οι παλιότεροι έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, ενώ αυτός αντιμετώπισε ένα πραγματικό πόλεμο, δείχνοντας τη γύμνια του συστήματος που ανέδειξε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τόσους άλλους όμοιους, εντός ή εκτός της τότε κυβέρνησης.

Προσφορές (;) από Χαλκιδική

Ειδικά τιμολόγια για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, λέει ότι υιοθετεί η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) και για διανυκτερεύσεις από 15 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, ισχύουν οι τιμές: 
- Ενός αστέρα 50 ευρώ/ διανυκτέρευση 
- Δύο αστέρων 60 ευρώ 
- Τριών αστέρων 70 ευρώ 
- Τεσσάρων αστέρων 90-110 ευρώ 
- Πέντε αστέρων μέχρι 180 ευρώ/βραδιά 
Σημειώνεται, ότι οι τιμές αυτές αφορούν σε δίκλινο δωμάτιο με πρωϊνό για παραμονή τουλάχιστον πέντε ημερών, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με ημιδιατροφή με μικρή επιβάρυνση. 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής θεωρούν ότι αυτές οι τιμές, έχουν σχέση με την σημερινή οικονομική κατάσταση του Έλληνα;

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο Έλληνας δεν αγοράζει γερμανικά προϊόντα, λόγω ανέχειας!

Κάτι αυθαίρετες διαπιστώσεις, από «επαΐοντες» αποπροσανατολίζουν κάπως το κοινό και ανεβάζουν το ηθικό σε… Ελληναράδες! 
Τελευταίο κρούσμα, ότι τα δύο τελευταία χρόνια μειώθηκαν αισθητά οι εισαγωγές μας από τη Γερμανία και πως αυτό αποτελεί «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο. 
Δίνονται λεπτομερώς τα ανάλογα ποσοστά, αλλά δεν αναφέρεται: 
1. Πόσο έχουν μειωθεί οι εισαγωγές μας από άλλα κράτη της ΕΕ; 
2. Πόσο έχουν μειωθεί οι εξαγωγές της Γερμανίας προς άλλα κράτη της ΕΕ; 
Ας κατατεθούν αυτά τα στοιχεία, για να γίνει κάποια σύγκριση και μετά ας γίνουν οι διαπιστώσεις. 
Και μέχρι τότε, ας δεχθούμε τη διαπίστωση ενός απλού παρατηρητή ότι ο Έλληνας δεν μποϋκοτάρει τα γερμανικά προϊόντα, αλλά δεν έχει για να τα αγοράσει! 
Άλλωστε το μποϋκοτάζ είναι για λαούς πιό συγκροτημένους και των οποίων οι χώρες διαθέτουν καταναλωτικές οργανώσεις

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Δημ. Μάρδας και... "Νέα κυβέρνηση: Το lifestyle μετακομίζει!"

Νέα κυβέρνηση: Το lifestyle μετακομίζει! 

 Του 
Δημήτρη Μάρδα 
Αν. καθηγητής Τμήματος 
Οικονομικών Επιστημών 
του ΑΠΘ 

Αν και το Υπουργείο Οικονομικών βιώνει μια δική του εσωτερική κρίση, ελπίζουμε το νέο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Ράπανο να είναι της ίδιας «κοπής». Το Υπουργείο αυτό, όπως και κάθε Υπουργείο, χρειάζεται «εκτελεστές» για να επιβιώσει στη δύσκολη συγκυρία της χώρας και όχι γλυκανάλατους πολιτικούς. Το lifestyle που χαρακτήριζε λίγο παλαιότερα, επί κ. Παπακωνσταντίνου το Υπουργείο Οικονομικών –και όχι μόνο– μετακόμισε μάλλον σε άλλα υπουργεία στις ημέρες μας. 
Το Υπουργείο Εξωτερικών, που εδώ και καιρό παίζει το ρόλο της «Ωραίας Κοιμωμένης», ανταγωνιζόμενο το Υπουργείο Ανάπτυξης στον εν λόγω τίτλο, φαίνεται να κατέχει πια τα πρωτεία. Ακολουθεί μάλλον το Υπουργείο Άμυνας. 
 Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, ένας από τους ελάχιστα οργανωτικούς και λίαν σπάταλος, σύμφωνα με το έργο που άφησε στο Υπουργείο Υγείας (και δεν πρόφθασε, ευτυχώς, να αφήσει στο Υπ. Άμυνας), έχει να αντιμετωπίσει τον «εκτελεστή» ομόλογό του και αρχιτέκτονα της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου. 
Ως προς το Υπουργείο Ανάπτυξης –το εξίσου φτωχό σε επιδόσεις με το προαναφερθέν Υπουργείο– ο νέος Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, ευγενικός, νέος φέρελπις πολιτικός με παρελθόν στις Βρυξέλλες όπως και στο ίδιο Υπουργείο πριν τον Οκτώβριο του 2009, θα δοκιμάσει πάλι τις δυνάμεις του, για να δαμάσει τη γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ. 
Να σημειώσουμε βέβαια ότι όταν κλήθηκε την πρώτη φορά να ασχοληθεί με θέματα ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ ούτε που το άγγιξε. Το βαρύ πακέτο της «Ολυμπιακής» μάλλον τον απορρύθμισε! 
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι εκείνη την περίοδο και ειδικότερα κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου 2008 είχε αποφασιστεί το ακόλουθο: Όλα τα έργα ΕΣΠΑ της περιόδου 2009-2010 θα χρηματοδοτούνταν κατά 100% από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η Ν.Δ. κατάχτησε την 5η θέση το 2009 ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων, όχι γιατί ο κ. Χατζηδάκης (όπως και ο προκάτοχός του) άρχισε να «ξεκοκαλίζει» τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με νέα έργα που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης, αλλά γιατί ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση των έργων «ουρές» του Γ΄ ΚΠΣ. 
Ως προς το Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ευφραδέστατος, υιοθετώντας εδώ και χρόνια την εικόνα του νεοέλληνα Δανδή, αντικατέστησε τον υπηρεσιακό Υπουργό Άμυνας τον κ. Φράγκο, έναν από τους πιο ισορροπημένους υπουργούς της πρόσφατης περιόδου. 
Το παρελθόν του νέου υπουργού, ως δημοσιογράφου –που εκτός των άλλων πήρε μια συνέντευξη από τον Ότσαλάν– δεν είναι ικανό για να τον εντάξει στα «γεράκια» της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της χώρας. Απέναντί του, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έχει να αντιμετωπίσει το επιτελείο του αντίστοιχου Υπουργείου, που μεθοδεύει εδώ και χρόνια τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού μέσω της εθνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Επιπλέον, οφείλει να γνωρίζει ότι αν και ένα μεγάλο μέρος (το 60% σύμφωνα με κάποιες πηγές) των επικίνδυνων τούρκων στρατηγών βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η Τουρκία σε περιόδους κρίσεις είναι απρόβλεπτη. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Υπουργού για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, απέχουν μακράν μιας στρατηγικής που οφείλει να δώσει άμεση προτεραιότητα σε άλλους στόχους σε καιρό οικονομικής κρίσης. 
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι πράγματι η απειλή εξ ανατολών είναι υπαρκτή, τότε ας αλλάξουν ταχτική τουλάχιστον ως προς το σκέλος των προμηθειών άμυνας. Η μέχρι σήμερα όμως συμπεριφορά των εμπλεκομένων υπουργών με τις ακατάλληλες προμήθειες και τη γενικότερη αδιαφορία για ενίσχυση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας δείχνει τα εξής:
Πρώτον, ότι όλοι «παίζουν» με μια απειλή που δεν πιστεύουν ότι υφίσταται, οπότε ο στρατός μπορεί να αγοράζει ελαττωματικά υποβρύχια, ή οτιδήποτε άλλο. 
Δεύτερον, αν πράγματι υπάρχει απειλή, τότε ας σοβαρευτεί τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση, κάνοντας τα αυτονόητα πράξη. Διαφορετικά η γκιλοτίνα φαίνεται ότι θα είναι λίγη!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Κάρολος Παπούλιας στη Σύνοδο Κορυφής - Ο Δημ. Αβραμόπουλος έπεφτε "λίγος" στους... ακόλουθους

Μετά από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και όχι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως είχε οριστεί. Κι αυτό διότι, κατά τη γνωμάτευση, μία χώρα – μέλος εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) από τον Πρωθυπουργό ή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόμοια περίπτωση είχε συμβεί στο παρελθόν και την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος
Τώρα, όσον αφορά την άρνηση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να ακολουθήσουν τον κ. Αβραμόπουλο, εάν πήγαινε αυτός στη Σύνοδο, ήταν «κάπως». Δηλαδή, για ποιό λόγο δεν θα πήγαιναν; Τι ήταν ο Δημ. Αβραμόπουλος; Κανένας... περαστικός; Ή μήπως ο θεσμικός τους ρόλος είναι να συνοδεύουν μόνον Πρωθυπουργούς; Ίσως δεν είναι και τόσο στραβός ο γιαλός...

Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

Σε λιγότερο από μισή ώρα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσειςΌπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β’ θα μπορούν, μετά τη 1 μ.μ., να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα 
http://results.minedu.gov.gr
πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Έτσι γίνεται η "ενημέρωση"!

Μια εικόνα χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι και έχουν δίκιο. Τα ΜΜΕ έχουν την ευχέρεια να παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως ακριβώς επιθυμούν, διαστρεβλώνοντας ως εκ τούτου την αλήθεια και χειραγωγώντας τον λαό προς την κατεύθυνση που τους συμφέρει! Δείτε με μια απλή φωτογραφία πώς σας παρουσιάζουν το άσπρο-μαύρο απλώς κάνοντάς σας να εστιάσετε σε συγκεκριμένα σημεία μιας είδησης και έτσι αγνοώντας την υπόλοιπη εικόνα. 

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Γιορτάζει το Άξιον Εστί

Η θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί

Πλήθος προσκυνητών αυτό το Σαββατοκύριακο στο «Περιβόλι της Παναγιάς» για τη γιορτή του Άξιον Εστί – της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Πρωτάτο, στις Καρυές. 
Απόψε στις 9 (κοσμική ώρα) αρχίζει η ολονύκτια αγρυπνία και κορυφώνονται αύριο με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. 
Η ακολουθία θα ολοκληρωθεί νωρίς το πρωί και θα ακολουθήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροσταντούντος του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου. Σημειώνεται ότι η εορτή για το Άξιον Εστί τελείται 11 Ιουνίου με το πατρώο ημερολόγιο (24 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο).

Το σκυλί και το δελφίνι...

Διαρκεί 11' λεπτά. Και αξίζει! Κλικ ΕΔΩ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Από τον καφενέ του Ντένη

Ο Ελληνοαμερικανός συνάδελφος Διονύσης Κονταρίνης, διατηρεί ένα όμορφο blog επτανησιακού... ύφους, το οποίο τιτλοφορεί "Καφενείον η Ελλάς"  (hellascafe.blogspot.gr). Και από τον διαδικτυακό καφενέ του Ντένη, αναδημοσιεύεται το παρακάτω:
Κάποιες αλήθειες. 
Γραμμένες από τον μεγάλο Κεφαλονίτη σατυρικό ποιητή, Γιώργο Μολφέτα, ιδιοκτήτη και εκδότη της εφημερίδας “Ζιζάνιο” τουλάχιστον εκατό χρόνια πριν. Που όμως τις βλέπουμε και σήμερα. Απολάυστε τες. 
Στον Ματσούκα μερικά 
Λόγια πατριωτικά. 
Τον ευγενή μας τον λαό πολλές φορές τον είδα 
με χέρι προθυμώτατο να δίνει στην πατρίδα, 
Τα έδωσε όλα για την πατρίδα.
αλλά και βλέπω εν ταυτώ, που το μυαλό μου φρίττει 
τα σπίτια τα πεντάπατα του κάθε κυβερνήτη. 
 Ακίνητο επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Και λέω να τα θωρηκτά και τα τορπιλοβόλα 
εις τας οδούς των Αθηνών αραδιασμένα όλα. 
 Υποβρύχιον που γέρνει ελαφρώς

Και υποβρύχια πολλά 
που ο καθ΄ένας τα φυλά 
στων τραπεζών το βάθος. 
Μιλώ καλά συνάδελφε ή λες να κάνω λάθος;
 Ο Κορυδαλλός τότε ήταν λίγο μακρυά.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Δεν είστε 11, είμαστε 11 εκατομμύρια! (woop.gr)

Απόψε στις 9:45’ η Εθνική μας αντιμετωπίζει την Γερμανία και αυτός ο αγώνας για την προημιτελική φάση του Euro 2012, θεωρείται ως ο πιο ενδιαφέρων, για τα όσα γράφτηκαν, όσα ακούστηκαν και όσα λέγονται. 
Και το πιο πετυχημένο σύνθημα, έχει βγει από τον τίτλο σχετικού ρεπορτάζ στο www.woop.gr. Που γράφει: «Δεν είστε 11, είμαστε 11 εκατομμύρια!». Με δυό λέξεις ο συνάδελφος, τα είπε όλα!

Έδειξε τα... νυχάκια του ο κ. Μπαρόζο

Δήλωση για τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης έκανε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο. Είπε:  
"Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή ανακοίνωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Προσβλέπω με χαρά στη νέα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και που ξέρω ότι έχει δεσμευτεί ως προς το Ευρωπαϊκό σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και το λαό της. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις Ελληνικές αρχές προκειμένου να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση του τι έχει γίνει και του τι πρέπει ακόμη να γίνει, σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα".
Θαυμάσιο το μήνυμα του Ζοζέ Μπαρόζο, αν δεν είχε τις δύο "σφήνες" που κάπου βάζουν σε σκέψεις, ακόμη και τους πιό αισιόδοξους...

Συναυλία Ανδριόπουλου στις Βρυξέλλες, υπέρ της ελληνόφωνης εκπαίδευσης και του... ενοικίου του σχολείου του Anderlecht

Δύο συναυλίες αύριο και την Κυριακή, θα δώσει ο Ηλίας Ανδριόπουλος στις Βρυξέλλες, για να βγουν τα νοίκια του ελληνικού σχολείου του Anderlecht
Τον μουσικοσυνθέτη προσκάλεσαν ο εκεί Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών και ο συνδιοργανωτής Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Οι συναυλίες που θα δοθούν στο De Lijsterbes Théâtre, αποτελούν σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα των Βρυξελλών, όχι μόνο γιατί ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο φιλόμουσο της «πρωτεύουσας» της ΕΕ, αλλά, κυρίως, διότι οι συναυλίες, έχοντας την υποστήριξη σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας (Γραφείο Εκπαίδευσης και συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών), πραγματοποιούνται, για να ενισχυθεί οικονομικά η ελληνόφωνη εκπαίδευση των Βρυξελλών, αφού το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί για την επιδότηση του ενοικίου του ελληνικού σχολείου του Anderlecht
Τον Ηλία Ανδριόπουλο, θα συνοδεύσουν μαθητικές χορωδίες υπό την καθοδήγηση της Αρετής Προσήλια και οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (πιάνο, κιθάρα, πολυφωνίες).
Κατά τον Ελληνικό Κύκλο Σύγχρονων Μελετών, θεωρείται πως είναι μία σημαντική ευκαιρία για τα Ελληνόπουλα του Βελγίου, να ανακαλύψουν τον πλούτο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και ταυτόχρονα οι μεγαλύτεροι να απολαύσουν τραγούδια με τα οποία μεγάλωσε η μεταδικτατορική γενιά... 

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Νέος Πρωθυπουργός - νέα Κυβέρνηση - νέες ελπίδες....

Νέος Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και οι ευχές ΟΛΩΝ των Ελλήνων θα πρέπει να είναι η επιτυχία στο έργο του. Ίσως εντός της βραδιάς να ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα των νέων υπουργών και των λοιπών προσώπων -πολιτικών ή μη- που θα αναλάβουν καίριους τομείς του κυβερνητικού έργου.
Ακούστηκε το πρωί ότι θα μειωθεί ο αριθμός των υπουργείων και αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. Όμως το βράδυ άρχισε να ψιθυρίζεται ότι ο αριθμός των υπουργείων θα είναι λίγο μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο. Για παράδειγμα, λένε ότι δημιουργείται πάλι το Μακεδονίας - Θράκης. Άραγε, θα συνεχίσουν να υφίστανται οι Περιφέρειες;
Τέλος πάντων, ας μην αρχίζουμε τις γκρίνιες και μάλιστα παραμονή χρονιάρας μέρας, όταν σε μερικές ώρες θα ξημερώσει η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου - Θερινό Ηλιοστάσιο γαρ... Μιά ημέρα που η ηλιοφωτισμένη πατρίδα μας, θα δει κυβέρνηση και ανθρώπους που με τον όρκο τους θα αναλάβουν να αποκτήσει και πάλι όνειρα ο Έλληνας και να ανοίξει το μέλλον για τα παιδιά μας. Οι ευχές μας, ας τους ακολουθούν...

Οι «Αντί – Ηχήσεις» του Ηλία Ανδριόπουλου στις Βρυξέλλες


Ένα ακόμα “Φιλοσοφικό Καφενείο” θα λάβει χώρα την Κυριακή στο καφέ "Rich" των Βρυξελλών, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου με τίτλο «Αντί – Ηχήσεις», παρουσία του συγγραφέα.
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα μιλήσει για το έργο του, τη θέση και το χαρακτήρα της μουσικής του, αλλά και της νεοελληνικής μουσικής σε σχέση με την ευρύτερη μουσική παράδοση της περιοχής μας και της Ευρώπης γενικότερα.
Ο ίδιος τοποθετείται απέναντι στις σύγχρονες μουσικές τάσεις και στο πώς η εμπορευματοποίηση έχει επηρεάσει τη μουσική παραγωγή στον 20ο και στις αρχές του 21ου αιώνα, καθώς και την πρόσληψη της μουσικής από το κοινό. 
Τέλος, τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σχέση της μουσικής με το λόγο, τον έμμετρο, ως ποιητικό δημιούργημα και η εγγενής σχέση τους στην μακρόχρονη ελληνική παράδοση.
Το συγγραφικό έργο του μουσικοσυνθέτη θα σχολιάσει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου Σύγχρονων Μελετών, Μανώλης Αλεξάκης

Στην ουρά για ένα μαρούλι...

Δωρεάν διανομή οπωροκηπευτικών σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κάνει από το πρωί στις 7, ομάδα παραγωγών στο Πεδίον του Άρεως του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας Κρήτης. Και εκατοντάδες συμπολίτες μας στημένοι στην ουρά… 
Μια σκηνή-σοκ
Δεν είναι μόνον ότι σε πιάνει κόμπος στο λαιμό και βουρκώνουν τα μάτια σου, δεν είναι μόνον ότι κάπου εκεί ανάμεσα στον κόσμο βλέπεις τον εαυτό σου, είναι και το «γαμώ’ το!» για το πού φθάσαμε. 
Αυτή τη σκηνή πρέπει να δουν σήμερα, όσοι πάνε να κυβερνήσουν τον ελληνικό λαό. Μεγάλη η ευθύνη τους.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

"Έφυγε" ο Αλκέτας...

Ο Αλκέτας Παναγούλιας,
όπως πρέπει να τον θυμώμαστε
Πένθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα στην Εθνική μας ομάδα, για τον θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια (78), που έφυγε χθες από τη ζωή, έχοντας δίπλα τη γυναίκα του κι τα δύο παιδιά τους, στη Βιένα – κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.
Ο Αλκέτας Παναγούλιας, που οδήγησε την Εθνική Ελλάδας για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro και Παγκοσμίου Κυπέλλου, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ως παίκτης, προπονητής, ακόμη και πρόεδρος του αγαπημένου του Άρη Θεσσαλονίκης.
Ως τεχνικός υπήρξε επαναστάτης και πρωτοπόρος και πραγματοποίησε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα με αποκορύφωμα τις προκρίσεις της Εθνικής μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία και εν συνεχεία, στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, ενώ κατέκτησε και τρία πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό. Επίσης, διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική και την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.
Προ ετών είχε τιμηθεί ως ο καλύτερος Έλληνας προπονητής των τελευταίων 50 χρόνων.
Υπήρχαν σκέψεις ώστε η σορός του Αλκέτα να μεταφερθεί για να κηδευτεί στη Θεσσαλονίκη «του», αλλά τελικά η οικογένεια Παναγούλια, αποφάσισε να γίνει η κηδεία του στην Ουάσιγκτον.

Μάλλον συμφωνεί ο Κουβέλης


Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μάλλον έχουν βρει κοινούς παρανομαστές για δημιουργία τρικομματικής κυβέρνησης


Εκτός κυβέρνησης "βεβαρημένα" πολιτικά πρόσωπα


«Πονοκέφαλος» για τον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του ο σχηματισμός της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με τα πρόσωπα που θα προταθούν από το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι περισσότεροι «πρωτοκλασάτοι» δεν είχαν και τόσο πετυχημένη πορεία. Ήδη ακούγονται κάποια ονόματα που ανεβάζουν… πίεση στη Συγγρού!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι «καθαρές δυνάμεις» της ΝΔ, που σε αυτές οφείλεται ουσιαστικά η πρωτιά του κόμματος. Ανησυχούν διότι δεν μπορούν να φανταστούν, ότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που οι πολιτικές τους βρέθηκαν απέναντι στον λαό και οι οποίες φέρουν μεγάλες ευθύνες για την κατάντια της χώρας μας.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σουτ-βολίδα... από Καραγκούνη για τις εκλογές!


Ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Εθνικής μας, Γιώργος Καραγκούνης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε:
«Πήραμε το μήνυμα των χθεσινών εκλογών και όλοι οι παίκτες αποφασίσαμε στον αγώνα εναντίον της Γερμανίας να κάνουμε αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων: Θα κάτσουμε να χάσουμε!»...
Από: pitsirikos.net

Δημ. Μάρδας: Μετεκλογική παρέμβαση

Αναποτελεσματικότητα VS μη ρεαλιστικών στόχων

Του 
Δημήτρη Μάρδα
αν. καθηγητή του Τμήματος 
Οικονομικών Επιστημών 
του ΑΠΘ



Ίσως για πρώτη φορά μετά το 1974 ήμασταν, ως ψηφοφόροι, τόσο μπερδεμένοι στις επιλογές μας. Ένα πλήθος εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων ερμηνεύουν το παζλ της απόφασης για τη ψήφο που δώσαμε όλοι μας –όσοι τουλάχιστον ψηφίσαμε– στις 17 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα, ως προς τους εσωτερικούς παράγοντες, η περίοδος μετά το 2004 έδειξε, με ιδιαίτερα εμφανή τρόπο ένα γεγονός: τον εκπληκτικό βαθμό αναποτελεσματικότητας που διέκρινε το σύνολο –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– των βαρόνων της πολιτικής των δυο μεγάλων κομμάτων της εξουσίας. Το χαρακτηριστικό αυτό καθρεπτίστηκε στις ακατάλληλες πολιτικές της περιόδου που εφαρμόστηκαν.
Έτσι, οι υπουργοί της Ν. Δημοκρατίας θεώρησαν σκόπιμο, σε μια δύσκολη καμπή για την ελληνική οικονομία, να εκτινάξουν τις καταναλωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού από τα 45,5 δις ευρώ στα 71,5 δις ευρώ, μέσα σε έξι μόνο χρόνια! Θεοσπάταλοι λοιπόν υπουργοί και με ελάχιστο αν όχι μηδαμινό έργο, το μόνο που προσέφεραν ήταν η «Απογραφή» το 2004, πράξη που τους έδωσε απλά, μεγάλη άνεση για νέες μη επενδυτικού χαρακτήρα δημόσιες δαπάνες.
Μετά τον Οκτώβριο 2009, το σκηνικό άλλαξε. Ένα σύνολο life style υπουργών, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, δε γνώριζαν τον τρόπο με τον οποίο όφειλαν να παίξουν με τα πραγματικά πυρά της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομιών ο κος Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε στην κορυφής της πυραμίδας αυτής της ομάδας. Η εν λόγω ομάδα συνοδεύτηκε από ένα άλλο νέο σύνολο αναποτελεσματικών υπουργών και υφυπουργών, με κύριο  γνώρισμα μια μοναδική γλωσσολαγνεία, που διαπερνούσε για μια τριετία σχεδόν την πολιτική τους.
Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά σημειώνεται το εξής: Άνθρωποι με μόνο όπλο το πολιτικό τους παρελθόν, που δεν ασχολήθηκαν όμως ποτέ στη ζωή τους με τη γεωργία, (Σκανδαλίδης, Αποστολάκη κ.ά.) με ανύπαρκτη επαγγελματική εμπειρία και με ελλιπείς σχετικές γνώσεις ανέλαβαν ένα σκληρό ντοσιέ, που θα «δείξει τα δόντια του» μετά το 2012, περίοδο σημαδιακή για την απελευθέρωση της γεωργίας στο διεθνή ανταγωνισμό.
Έναντι αυτών των δυο πολιτικών σχηματισμών, αναδείχθηκε μια νέα δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Το άγχος όμως για την εξουσία τον οδήγησε σε λάθη τακτικής, γεγονός που διαφάνηκε σε ένα σύνολο προτάσεών του, (από τις θέσεις του για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου έως τις απόψεις του για το μεταναστευτικό και την αστυνομία). Προσέλκυσε σαν μαγνήτης, όχι το βαθύ ΠΑΣΟΚ, αλλά το φθαρμένο και διαβρωμένο από την εξουσία ΠΑΣΟΚ (όπως λόγου χάρη τους αρχισυνδικαλιστές της ΔΕΗ). Από την άλλη γοήτευσε ένα άλλο σύνολο απελπισμένου κόσμου, που είδε μέσα από τις φιλολαϊκές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και την εύπλαστη πολιτική του –που δίνει την αίσθηση έλλειψης επακριβών ρεαλιστικών στόχων– τη σωτηρία της χώρας.
Ως προς τους εξωτερικούς παράγοντες, οι παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων για Μνημόνιο-δραχμή μετά τις εκλογές του Μαΐου, όπως αναμενόταν ενίσχυσαν το ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις όμως αυτές, φόβισαν επίσης αρκετούς ψηφοφόρους. Έτσι, πολλοί, στράφηκαν στη Ν. Δημοκρατία εγκαταλείποντας τα μικρά δεξιά κόμματα. 
Η οποιαδήποτε λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας προϋποθέτει από Ν.Δ  και ΠΑΣΟΚ μια μοναδική επιλογή, δεδομένου ότι πηγή της πολιτικής είναι ο άνθρωπος: Να απαλλαγεί η ηγεσία και των δυο κομμάτων από τα αναποτελεσματικά βαρίδια-βαρόνους στελέχη τους, που ευθύνονται για τα όσα έχουν συμβεί μετά το 2004. Διαφορετικά τα δυο γνωστά κόμματα εξουσίας, και ιδίως η Ν.Δ., έχουν ημερομηνία λήξης στο άμεσο μέλλον!
Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: Ή να επιμένει στα όσα πρέσβευε πριν τις 17 Ιουνίου μη ξεπερνώντας τις αντιφάσεις, που εμφανώς διακρίνουν τη πολιτική του κατά το τελευταίο διάστημα ή να «συμμαζευτεί», αλλάζοντας το λεξιλόγιό του και ακολουθώντας μια πιο συνεκτική, συγκροτημένη πολιτική, εγκαταλείποντας από την άλλη θέσεις, για την όποια μονομερή καταγγελία του Μνημονίου ή για οτιδήποτε άλλο παρόμοιο.
Κλείνοντας σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα ενός πολιτικού συστήματος επηρεάζεται βαθύτατα από τις δεξιότητες των κυβερνόντων, τους πολιτικούς στόχους που θέτουν και τη στρατηγική που ακολουθούν.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Οι εκλογές, το παιδί και το μέλλον του...

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο Facebook αυτή η φωτογραφία που καλεί τους πολίτες να σκεφτούν και επιτέλους να βάλουν το μέλλον πιο πάνω από το παρόν και το βόλεμα. Η φωτογραφία συγκεντρώνει εκατοντάδες likes και shares και δείχνει το κλίμα που επικρατεί και το πώς πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες...

Οι χίλιοι πίθηκοι, η "Bild" και οι εκλογές της Ελλάδας.

 Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και οι Έλληνες καλούνται να συμμετάσχουν στις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας τους. Ας έχουμε υπ’ όψιν μας, πως από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, δεν θα υπάρξουν ηττημένοι. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, όλοι θα είμαστε νικητέςΑυτό συμπεραίνεται επειδή ακόμη και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» της Ευρωζώνης, άρχισαν να ομιλούν περί αναγκαίας αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου! Και κάτι άλλο: Αποδυναμώνονται οι απειλές και οι εκβιασμοί!
Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις «Σειρήνες», γιατί μόνον έτσι θα διαπεράσουμε τις «Συμπληγάδες». Το γεγονός και μόνον ότι τις ελληνικές εκλογές καλύπτονται από τόσα Πρακτορεία Ειδήσεων και ΜΜΕ απ’ όλο τον κόσμο, αυτό σημαίνει το πόσο σημασία δίνεται στην ελληνική υπόθεση. 
Ας μην υποκύψουμε σε κανέναν εκβιαστή. Ας ψηφίσει ο καθένας το κόμμα που θεωρεί πιο άξιο να βγάλει την χώρα από την κρίση. Και μακάρι αυτή  η φωτιά που καίει απόψε περιουσίες στην Αττική, να μην έχει προκληθεί από κανένα προεκλογικό «πυροτέχνημα».
Όπως τότε...
Υπάρχουν όμως και άλλες «φωτιές», όπως αυτής «Bild». Μιας «λαϊκής» γερμανικής εφημερίδας, που δημοσίευσε ένα τόσο ευτελές και αισχρό ανθελληνικό άρθρο, που κατάφερε να χαρακτηριστεί ως το πλέον εξευτελισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με δυό λόγια η «έγκριτη» έκανε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και μάλιστα με επιστολή που δημοσίευσε στα ελληνικά! Εξέφρασε με θράσος… χιλίων πιθήκων, αυτά που δεν κατάφεραν να εκφράσουν κάποιοι πρόγονοί τους, που πετούσαν προκηρύξεις από τα αεροπλάνα για να μας πείσουν να δεχθούμε τις δυνάμεις του Άξονα.
Και μάλιστα έφθασαν στο σημείο οι άσχετοι, να λένε ότι... ζούμε με τα εκατομμύριά τους, παραμελώντας πόσα οφείλει η ηττημένη χώρα τους στην Ελλάδα, από τις αποζημιώσεις του πολέμου ή από τις «δουλειές» της Siemens κ.ά.
Η επιστολή, με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες, μην κάνετε τώρα κανένα λάθος» και υπέρτιτλο «Μια επιστολή της Bild από ανησυχία για την Ευρώπη», συνοδεύεται από εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου «κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή το εάν η κρίση θα κορυφωθεί δραματικά σε όλη την Ευρώπη». 
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της «Bild»: 


«Αγαπητοί Έλληνες,​
Είστε περήφανος λαός, περήφανη χώρα. Αύριο έχετε για πολλοστή φορά εκλογές.​ Εσείς λέτε: Είμαστε ελεύθεροι.​ Η BILD σάς λέει: Είναι στο χέρι σας.​ Έχει διαφορά.​ Αν δεν θέλατε τα δισεκατομμύρια τα δικά μας, από μας είχατε το ελεύθερο να εκλέγετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό καραγκιόζη που θέλετε.​ Αλλά εδώ και πάνω από δυο χρόνια η κατάσταση έχει ως εξής: Τα ΑΤΜ σας εξακολουθούν να βγάζουν ευρώ μόνο γιατί τα βάλαμε εμείς, οι Γερμανοί, και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν το ευρώ.​ Ότι παρόλα αυτά στην Ελλάδα μας βρίζουν Ναζί, δεν το βρίσκουμε αστείο. Τέλος πάντων.​ Για να καταλαβαινόμαστε όμως: Εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις παραβιάζοντας κάθε συμφωνία - θα σταματήσουμε να πληρώνουμε. Η συμφωνία ήταν: εσείς φτιάξτε τη χώρα σας και εμείς στο μεταξύ θα σας βοηθήσουμε.​ Εάν εσείς αυτό δεν το θέλετε πια, ούτε εμείς το θέλουμε. Είναι στο χέρι σας.​ Αύριο έχετε εκλογές. Επιλογές όμως δεν έχετε. Θα επιλέξετε μεταξύ επίπονης σύνεσης και ολοκληρωτικής καταστροφής.​ Και πολύ φοβόμαστε: δεν το έχετε καταλάβει ακόμα.​ Φιλικά, Η Bild σας».

Δεν χρειάζεται καμμία απάντηση σε αυτή την εντελώς βλαχομπαρόκ επιστολή, που μάλλον θα έγραψε κάποιος από τα 4.000.000 εκατομμύρια των Γερμανών αναλφάβητων.
Στην περίπτωση που χαρακτηρίζεται ως «δημοσιογραφικό κείμενο», πρέπει να παρέμβουν οι ίδιοι οι Γερμανοί συνάδελφοι, διότι τέτοιες πληρωμένες καταχωρήσεις, δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύονται υπό τη μορφή άρθρου. Και κάτι άλλο: Ότι οι Έλληνες δεν ανέχθηκαν τις ορδές των βαρβάρων του ναζισμού, δεν θα υπακούσουν τώρα τις παροτρύνσεις… χιλίων πιθήκων!

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Εκλογές παρουσία ξένων παραγόντων...

Εκλογές έχουμε σε λιγότερο από 48 ώρες και όσο πλησιάζει η στιγμή που ο Έλληνας θα πλησιάσει την κάλπη, τόσο και ενισχύονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται, μην τυχόν και ψηφίσει "αντιμνημονιακά". 
Τον άχαρο αυτόν ρόλο έχουν αναλάβει εργολαβικά και ξεδιάντροπα κάποια Μέσα και κάποιοι "συνάδελφοι", οι οποίοι πριν καλά-καλά μάθουν να γράφουν μονόστηλα, άρχισαν να κάνουν πολιτικές αναλύσεις και να γίνονται... Γεωργαλάδες! 
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα αποτελέσματα είναι εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα! Ίσως να το κάνουν... επίτηδες, αλλά αποκλείεται, διότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις! 
Α, τι λέγαμε; Ότι πλησιάζει η ώρα της κάλπης... 
Άσχετα με το τι θα ψηφίσει κανείς, το σίγουρο είναι ένα: 
Το όποιο αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Ελλάδα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η τρομοκρατία "σκυμμένων" και "προσκυνημένων" δεν περάσει! 
Μπορεί η Ελλάδα να "βλέπει" ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ο ξένος παράγοντας "παίζει" τόσο ανοιχτά σε προεκλογική περίοδο. Ποιός φανταζόταν ότι η χώρα μας θα απασχολούσε τόσο πολύ ξένες υπηρεσίες και θα ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων που άρχισαν να δρομολογούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση... 
Και όποιος δεν κατάλαβε τι συμβαίνει σήμερα στην ΕΕ, ας προσέξει ιδιαίτερα την συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ, που έδωσε στην Όλγα Τρέμη, στο σημείο όπου μιλάει περί Ευρώπης. Κάτι το οποίο δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από "αναλυτές"... 
Από τη Δευτέρα η Ελλάδα αλλάζει. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ακόμη και οι πρωταγωνιστές του Μνημονίου, μιλάνε σήμερα για αναδιαπραγμάτευση. Οπότε όποιο κόμμα και αν εκλεγεί, ας αναμένονται εξελίξεις προς το καλύτερο. Και είπαμε: Η τρομοκρατία δεν περνάει!

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Δημ. Μάρδας: Εκλογές με τρία σενάρια φόβου

Του 
Δημήτρη 
Μάρδα





Από τις 6 Μαΐου και μετά εκδηλώνεται καθημερινά σχεδόν, μια άκομψη πολιτική εκ μέρους των εταίρων μας, με επίκεντρο την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Η τελευταία συνοδεύεται από θέσεις που, κατά την άποψη πολλών, δεν επιτρέπουν την αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια περίοδο όπου το ΣΥΡΙΖΑ επιμένει βέβαια στην καταγγελία του Μνημονίου. 
Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις πολλών στελεχών του εν λόγω κόμματος για έξοδο της χώρας από το ευρώ περιορίσθηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές, δεν έπαψαν να υφίστανται στο λεξιλόγιο τους.
Τι μπορεί να εξυπηρετεί όλη αυτή η έξαρση της εδώ και καιρό γνωστής φιλολογίας περί εξόδου της χώρας από το ευρώ
ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Η θέσεις για επιστροφή στη δραχμή με την παράλληλη ανάδειξη όλων των αρνητικών στοιχείων μιας τέτοιας επιλογής, επιδιώκει να «φοβίσει» το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μάλλον επιτεύχθηκε, με συνέπεια η αρχηγική του ομάδα να περιορίσει τις φωνές που πρόδιδαν μια αταξία ως προς την προβολή των σχετικών με την ευρώ-δραχμή θέσεων και όχι μόνο. Έτσι, οι απόψεις για έξοδο από το ευρώ περιορίσθηκαν (δεν εξαλείφθηκαν όμως), ο καταγγελτικός λόγος εις βάρος του Μνημονίου ολοκληρώνεται με άλλο λεξιλόγιο (όπως π.χ. απαναχάραξη του Μνημονίου κ.ά.), θέσεις του κ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική (π.χ. ονομασία Σκοπίων) φαίνεται ότι διαφοροποιήθηκαν, δείχνοντας λοιπόν ότι δεν έχουν σχέση με άλλες προς την επίσημη γραμμή του κόμματος απόψεις πολλών στελεχών του κ.ά. 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Η δηλώσεις για επιστροφή στη δραχμή επιδιώκουν να «φοβίσουν» τους ψηφοφόρους. Συνέπεια του φόβου αυτού θα είναι η συσπείρωση μέρους των Ελλήνων στα γνωστά παραδοσιακά κόμματα υπέρ της δραχμής και η απομάκρυνσή τους από πολιτικούς σχηματισμούς, που υποστηρίζουν το αντίθετο εμμέσως ή σαφώς. 
ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ αν και ίσως ηχεί υπερβολικό: Η όλη συζήτηση αναφορικά με τη δραχμή και την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου επιδιώκει να εκνευρίσει τους ψηφοφόρους. Αυτοί ως θιγμένοι Έλληνες πολίτες, εξαιτίας της επιθετικής τακτικής των Ευρωπαίων, θα «πέσουν στο στόμα» του ΣΥΡΙΖΑ από αντίδραση. Έτσι, αν οι εταίροι μας κρίνουν ότι η Ελλάδα είναι ένα «καμμένο χαρτί» για την ευρωζώνη, τότε η επιδίωξή τους για αποπομπή της χώρας από το ευρώ δικαιολογεί την εν λόγω τακτική. Μπορούμε λοιπόν να οδηγηθούμε μια τέτοια λύση λοιπόν, με τη βοήθεια όμως ενός «εχθρικού» πολιτικού, προς τους ιδίους, σχηματισμού όπως το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα αυτό δεν παύει να έχει ισχυρούς λάτρεις υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. 
Από την άλλη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να λύσει διάφορα χρονίζοντα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα αυτό των Σκοπίων. Η θέση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» για τη FYROM αντί οποιουδήποτε άλλου, στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί από το χρυσό βιβλίο της πολιτικής του, παρά τις δηλώσεις του κου αρχηγού του, της 1ης Ιουνίου, για συνέχιση των προσπαθειών με σκοπό την λύση υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. 
Τι θα πετύχουν οι εταίροι μας με την τρίτη λύση: Να αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ, ή να στριμωχθεί άγρια το ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις επιλογές του για αναθεώρηση του Μνημονίου, εφόσον αναλογιστεί η ηγεσία του τις ζημίες μιας λύσης υπέρ της δραχμής. Όλα αυτά –και ότι άλλο μπορεί να προκύψει– εύλογα θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του συγκεκριμένου κόμματος, η οποία ηχεί εύκολη λόγω των αντιθέσεων-αντιφάσεων που το διακρίνουν. Οι αντίρροπες λοιπόν τάσεις στο εσωτερικό του προσφέρουν σε ΕΕ μια καλή ευκαιρία. 
Η συγκυριακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα εξυπηρετήσει μια σειρά από συμφέροντα. Από την άλλη, η πτώση του ως προϊόν των κοινωνικών αναταραχών που θα προκληθούν είτε από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είτε από οτιδήποτε άλλο, θα αναδείξει ξανά στη χώρα τα φίλια, προς την κρατούσα πολιτική κουλτούρα της ΕΕ, παραδοσιακά κόμματα της εξουσίας.
* Ο κ. Δ. Μάρδας είναι αν. καθηγητής, 
του Τμήματος Οικονομικών 
Επιστημών του ΑΠΘ 

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί αναλφάβητοι!

H Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που μόνο ως παράδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί. Περίπου 4.000.000 άνθρωποι στη χώρα δύνανται μόλις και μετά βίας να γράφουν το ονοματεπώνυμό τους και να αναγνωρίζουν μόνο απλές, «καθημερινές» λέξεις, αδυνατώντας να κατανοήσουν το περιεχόμενο ενός απλού κειμένου. Και... ψηφίζουν!
Για περισσότερα, κλικ στο ΕΔΩ 

Να πάρουν θέση για τα ΜΜΕ, όλα τα κόμματα!..


Με ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΥ κοινοποίησε τα έξης:
Όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ενημέρωσης διανύουμε μία εξαιρετικά δύσκολη μεταβατική περίοδο και καθώς τα ευχολόγια δεν βοηθάνε, λίγο πριν από την κάλπη, σε κρίσιμο προεκλογικό χρόνο, κρίνουμε χρήσιμο να... ανοίξουμε τον διάλογο για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου και να ζητήσουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση.
Ο κλάδος της Ενημέρωσης που απασχολεί αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους, όλων των κατηγοριών και των ειδικοτήτων, με κορμό βέβαια τους δημοσιογράφους, την τελευταία διετία έχει καταστεί το πεδίο βολής, όπου πρώτιστα έχουν δοκιμασθεί από εργοδότες και πολιτικές και οικονομικές εξουσίες όλα τα μνημονιακά όπλα κατά του κόσμου της εργασίας: περικοπές μισθών, απολύσεις, εκβιασμοί και τρομοκρατία στους χώρους εργασίας για την επιβολή των επονείδιστων ατομικών συμβάσεων εργασίας, μαύρη αδήλωτη εργασία, απασχόληση με το κομμάτι, απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κούρεμα αποθεματικών των ασφαλιστικών μας φορέων, ευθείες παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και συστηματική μεθόδευση και διαπλοκή για την αλλοίωση του προϊόντος της Ενημέρωσης αλλά και σφοδρές φασιστικές επιθέσεις, αυταρχισμού και καταστολής κατά λειτουργών του Τύπου που προκάλεσαν μέχρι ανεπανόρθωτους σωματικούς τραυματισμούς συναδέλφων μας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ενεργά συμμέτοχη σε όλους τους συνδικαλιστικούς αγώνες, αλλά και στους αγώνες για τη διαφύλαξη των συλλογικών και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας, θεωρεί ότι τώρα, άμεσα, τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, όπως και την ψήφο των εργαζομένων στον Τύπο, πρέπει να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι:
v οι συλλογικές συμβάσεις και οι εργασιακές σχέσεις
v τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων στον Τύπο
v η λειτουργία των ΜΜΕ, που συναρτάται άμεσα με την ελευθεροτυπία και την ποιότητα της ενημέρωσης.
Τα κόμματα –ως φορείς πολιτικών ιδεών και θέσεων- πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν ανοιχτά και ξάστερα για όλα τα ζητήματα σχετικά με την εργασία και την ασφάλιση στο χώρο των ΜΜΕ, τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης και την διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων (άδειες λειτουργίας, διαδικτυακά ΜΜΕ, αποθεματικά κ.α). Επίσης θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο τα κόμματα να τοποθετηθούν για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Τύπου και την απόκρουση των φαινομένων διαπλοκής και συγκεντροποίησης και τη «φίμωση» της ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, που επιβάλει ο ισχύον λογοκριτικός νόμος.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ., οι Ενώσεις Συντακτών και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ενημέρωσης, διεκδικούν πλήρη εργασία με αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, σφαιρική, αξιόπιστη και δημοκρατική Ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
Καλούμε τα κόμματα να πάρουν θέση. Τώρα.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η Κατερίνα Μουτσάτσου, ξαναχτυπά με... patriot!

Μετά την απήχηση που είχε το “I am Hellene”, η Ελληνίδα ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου επανέρχεται με ένα video που τιτλοφορείται «Ο κόσμος είναι μία επιχείρηση δεσποινίς Katmouts» και όπως αναφέρει είναι αφιερωμένο στις… τράπεζες! 
 Σημειώνεται ότι αυτή η δημιουργία της… Katmouts είναι εμπνευσμένη από το φιλμ «Δίκτυο» (1976), του Σίντνεϋ Λουμέ που θεωρείται σημαντικό επειδή «δείχνει» το πώς λειτουργούν οι καταστάσεις στον κόσμο. 
Κλικ για το video και για ελληνικούς υπότιτλους, κλικ στο σημείο {cc} κάτω στη μπάρα.