Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

"Έφυγε" η Σοφία Καπράνου- Πατσουράκου - Νεκρολογία από τον Γιάννη Σπυράκη

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Σοφία Καπράνου, μια προσωπικότητα της πειραϊκής κοινωνίας. Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, από τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού και ο τ. αντιδήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Σπυράκης, έγραψε μία νεκρολογία με τίτλο «Μια σπουδαία Μανιάτισσα και Πειραιώτισσα έφυγε από κοντά μας». Γράφει:
«Γεννημένη το 1916 στη Λακωνία, όπου είχε εξορισθεί από τον Ελ. Βενιζέλο ο πατέρας της, Βουλευτής του Βασιλικού Κόμματος Ιωνάννης Πατσουράκος τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία στον Πειραιά και εργάσθηκε αρχικά στο «Λύκειο Σταυριανού». Το 1947 παντρεύτηκε τον ιατρό Αθανάσιο Καπράνο και το 1950 ίδρυσε στην περιοχή Παλαιάς Κοκκινιάς το «Ιδιωτικόν Εκπαιδευτήριον Η Αγία Τριάς», που διέκοψε τη λειτουργία του το 1967, όταν ο σύζυγός της ασθένησε βαριά.
Μεγάλωσε πέντε παιδιά. Τη Σταματία, που το 2002 ανακηρύχθηκε «Dame» στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ ως « Μαία της χρονιάς». Τον Γεώργιο, που σπούδασε αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού. Τον Αριστοτέλη, που έφθασε μέχρι το αξίωμα του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης. Τον Δημήτρη, που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, διακεριμένο δημοσιογράφο, ιδρυτκό στέλεχος και για 14 χρόνια διευθυντή στο «Κανάλι ΄Ένα» του Πειραιά, αρχισυντάκτη στην «Καθημερινή», που τιμήθηκε με το «Βραβείο Μπότση» στα Οικονομικά το 2004 και τον Πλάτωνα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Παντρεμένοι και με οικογένειες όλοι, ζουν, πλην του συμπολίτη μας δημοσιογράφου, μόνιμα στο Ην. Βασίλειο. Ο σύζυγός της, αρχίατρος του Οίκου Ναύτου, Αθανάσιος Καπράνος, εξελέγη επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος των διοικήσεων του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Τα αδέλφια της, υπήρξαν διακεκριμένα στελέχη της πειραϊκής κοινωνίας. Ο δικηγόρος Βασίλειος Πατσουράκος διετέλεσε γεν. γραμματέας του Δήμου Πειραιώς επί δημαρχίας Γ. Ανδριανόπουλου. Ο συμβολαιογράφος Πειραιώς Ανδρέας Πατσουράκος, τιμήθηκε με χρυσούν αριστείον ανδρείας για τη δράση του στη Μέση Ανατολή. Ο φαρμακοποιός Σπυρίδων Πατσουράκος, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φιλοτελιστές στον κόσμο, με διεθνείς διακρίσεις. Ο οικονομολόγος Δημήτριος Πατσουράκος, υπήρξε στέλεχος του ΟΛΠ επί σειρά ετών. Η αδελφή της, Έλλη, παντρεύτηκε τον διακεκριμένο Πειραιώτη δικηγόρο Βασίλειο Μούντανο. Οι άλλες της αδελφές, Γαρυφαλίνα και Μαρία, παντρεύτηκαν και έζησαν στο εξωτερικό.
Η Σοφία Καπράνου, τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Πειραιώς Χρήστο Αγραπίδη και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κουβάτσο, για την προσφορά της στα γράμματα του Πειραιώς. Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, από τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει και ας είναι βέβαιη, ότι ο αγαπημένος της γιος, που επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα για να φροντίσει τους γονείς του, έκανε το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα και τους συναδέλφους του και θα δικαιωθεί».

1 σχόλιο:

  1. "ο αγαπημένος της γιος, που επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα για να φροντίσει τους γονείς του"
    What bollocks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή