Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Εργαζόμενοι στον Τύπο: Στον δρόμο για τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς Αγγελιόσημο...

Του 
Ιάσωνα Πολυδεύκη 
Από το 

«Παρών» ψήφισε, λοιπόν, η ΔΗΜΑΡ στην απορριφθείσα επίμαχη τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (σ.σ. πρώην ΤΣΠΕΑΘ), του ταμείου των ανθρώπων του Τύπου στον ΕΟΠΥΥ. Ουδεμία έκπληξη, όπως έκπληξη δεν θα αποτελέσει τυχόν νέο «παρών» ή ακόμη και θετική ψήφος του ως άνω κόμματος αν έλθει στη Βουλή τροπολογία για κατάργηση του «αγγελιοσήμου».
Και αυτό γιατί στα συρτάρια του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πρέπει να βρίσκεται μια γνωμοδότηση του καθηγητή και σήμερα υπουργού της ΔΗΜΑΡ Αντώνη Μανιτάκη.
Το 2007 η τότε διοίκηση, που «ψυλλιαζόταν» ότι ο πόρος του Ταμείου κινδυνεύει, ζήτησε (με απόφαση του Δ.Σ) τη γνωμοδότηση του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, επιθυμώντας να πληροφορηθεί «αν κινδυνεύει το αγγελιόσημο σε περίπτωση που κάποιος εκδότης ή πολίτης καταφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Τί είπε ο καθηγητής και σήμερα υπουργός; Αποφάνθηκε ότι ο πόρος κινδυνεύει αν κάποιος καταγγείλει ότι οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ κ.λ.π) παίρνουν χρήματα (σ.σ. αρκετά εκατομμύρια ετησίως) τα οποία, όμως, δεν πηγαίνουν όλα σε αναξιοπαθούντες δημοσιογράφους, δεν είναι δηλαδή «ανταποδοτικά» προς τα μέλη τους.
Όπως θυμόμαστε, έγινε σύσκεψη στο Ταμείο και η τότε διοίκησή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ, υπήρξαν και κάποιοι έντονοι διάλογοι μεταξύ των μελών της διοίκησης του σωματείου (σ.σ. δεν υπήρχε τότε προεδρείο γιατί γινόταν σκοτωμός , ο Σόμπολος αποκαλούσε την παράταξη «Δούρειο Τύπο»… «κουκουλοφόρους» και ο «Δούρειος Τύπος» καθύβριζε την παράταξη των Τσαλαπάτη- Μπετεινάκη ,οι οποίοι εξέφραζαν συνεχώς προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον του πόρου) η ΕΣΗΕΑ έγινε κοινωνός της γνωμοδότησης Μανιτάκη και μετά… ήρθαν τα ομόλογα!
«Φέρτε πίσω τα λεφτά» φώναζε η ΕΣΗΕΑ, τα λεφτά ήρθαν πίσω, το ομόλογο πουλήθηκε με κέρδος 3.100.000 μέσα σε 10 μήνες , παραμένει «ακούρευτο» ως ενέχυρο της Proton Bank στην Τράπεζα της Ελλάδος, που το έχει εκτιμήσει στο 100% και ακολούθησε μετά… πέντε χρόνια η προφυλάκιση του τότε προέδρου ως «υπόπτου φυγής» (*)!
Βεβαίως, ουδείς θυμάται εκείνη τη δραματική εποχή, αλλά το Ταμείο, το 2008, ήταν πανίσχυρο, όπως και ο ΕΔΟΕΑΠ. Η σημερινή διοίκηση αγόραζε ακόμη και το 2011 «κλασικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο 100% αν και γνώριζε ότι ήταν «πετσετάκια»!
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, πριν καταρρεύσει, πέρασε από τη Βουλή διάταξη με την οποία οι διοικήσεις των Ταμείων (σ.σ. τις οποίες εκείνο είχε διορίσει) που συνειδητά τα οδήγησαν στα βράχια αγοράζοντας «σαπάκια» (ασχέτως των αποθεματικών που η Τράπεζα της Ελλάδος μετέτρεπε σε ομόλογα χωρίς να ρωτήσει τις διοικήσεις) απαλλάχθηκαν πάσης ευθύνης. Ιδού, λοιπόν, η αιτιολογία του «παρών» της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Μανιτάκης γνωρίζει καλά τα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, έχει μιλήσει με τους Ευρωπαίους από τότε και (μαντεύουμε ότι) θα πρέπει να μίλησε για τη γνωμοδότησή του στην Κ.Ε του κόμματος που τον έχει διορίσει! Κινδυνεύει, λοιπόν, άμεσα ο πόρος. Ας αναζητήσει η διοίκηση του Ταμείου εκείνη τη γνωμοδότηση. Απ’ ότι φαίνεται, η διοίκηση του 2005-2008, που κυνηγήθηκε αν και έκανε (όπως απεδείχθη) τη μοναδική κερδοφόρα επένδυση, δούλευε και δεν κορόιδευε!
Και τη γνωμοδότηση Μανιτάκη εξασφάλισε και αναλογιστική μελέτη έκανε (σ.σ. στην εταιρεία του κ. Μαριού), στην οποία καταγράφεται πλήρως η τότε στιβαρή εικόνα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Έχει διαβάσει η σημερινή διοίκηση τη γνωμοδότηση Μανιτάκη; Έχει μελετήσει εκείνη την αναλογιστική μελέτη; Μήπως τελικά πρέπει να ντρεπόμαστε για τον κανιβαλισμό σε βάρος ενός ανθρώπου μόνο και μόνο επειδή ήταν «δεξιός»; Έχει περάσει αρκετός καιρός, ας φροντίσει η διοίκηση του Ταμείου να αποκαταστήσει την αλήθεια, αφού πρώτα εξασφαλίσει τη διάσωση (δύσκολο πλέον) του μοναδικού πόρου του Ταμείου των δημοσιογράφων.
(*) Πριν από 20 μέρες, με παρέμβασή του στην εκπομπή της Έλλης Στάη, στη ΝΕΤ, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης αποκάλυψε ότι ο τότε πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν είχε περιληφθεί στο κατηγορητήριο, αλλά… με δικές του ενέργειες κλείστηκε στη φυλακή! Τι γίνεται, αδέλφια; Η σημερινή κυβέρνηση κυνηγάει τους δημοσιογράφους και (καλώς, κάλλιστα) φωνάζουμε και δεν μίλησε κανείς (ούτε η κ. Στάη ούτε ο αρμόδιος ανακριτής) όταν ο γραμματέας του κόμματος που τότε κυβερνούσε βγήκε φόρα παρτίδα στην τηλεόραση και αποκάλυψε ότι… συντάσσει και κατηγορητήρια; Δεν έμαθε τίποτα ο κ. Τέντες για τις δηλώσεις Καρχιμάκη; Έλεος!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου