Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Αύριο στο φως, η μελέτη Μάρδα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Κίνδυνος «ανάφλεξης» στον χώρο της λαθρεμπορίας καυσίμων αύριο, μετά τα όσα αναμένεται να ακουστούν κατά την παρουσίαση μελέτης με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων» που θα γίνει το μεσημέρι στη ΓΣΕΒΕΕ.
Πρόκειται περί μιάς μελέτης που συντάχθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Μάρδα για λογαριασμό του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΠΕΚ.
Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση για κάθε Έλληνα πολίτη ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων συνιστά χρόνια και χαίνουσα πληγή για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις. 
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό μπορεί σήμερα να ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 
Στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών από αυτές τις «σκιώδεις συναλλαγές» στην αγορά καυσίμων υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, τονίζοντας παράλληλα ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί πληγή για το ίδιο το Κράτος Δικαίου. 
Άλλωστε δεν είναι άσχετη με το ζήτημα αυτό και η πρόσφατα δημοσιευμένη εκτίμηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η ολιγοπώληση στην ελληνική αγορά καυσίμων κοστίζει στην ελληνική κοινωνία 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αποφάσισε τη σύνταξη μιας αρχικής μελέτης με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά των καυσίμων. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Μάρδα και αύριο παρουσιάζεται...
*** Η παρουσία του γενικού γραμματέα Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλας, ίσως θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη, λόγω της ευαισθησίας που έχει δείξει για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου