Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πάει κι ο Γιώργος Λαζαρίδης...

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 85 χρόνων, ο θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιώργος Λαζαρίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα το 1948, δημοσιεύοντας χρονογραφήματα, κινηματογραφικές και θεατρικές κριτικές, δοκίμια και σχόλια σε εφημερίδες της Aθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Nέας Υόρκης, αλλά και στον «Αστέρα», το μόνο κινηματογραφικό περιοδικό της εποχής. 
Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Nίκο Τσιφόρο και τον Αλέκο Σακελλάριο ως βοηθός σκηνοθέτη. Ταυτόχρονα άρχισε να γράφει σενάρια για τις εταιρείες Σπέντζος Φιλμ, Aνζερβός, Φίνος Φιλμ και για τη δική του εταιρεία. 
Από τότε ως σήμερα ο Γιώργος Λαζαρίδης έγραψε κωμωδίες, δράματα, θρίλερ, επιθεωρήσεις και έβαλε την υπογραφή του ως παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης σε πολλές κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις πεντακόσιες. 
Yπήρξε θεατρικός παραγωγός και ιδρυτικό μέλος του Oργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δικαιωμάτων των Δημιουργών Oπτικοακουστικών Έργων και παράλληλα μέλος του ΔΣ. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Oργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των Θεατρικών Συγγραφέων και Πρόεδρος της Eταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων. 
Ο Γιώργος Λαζαρίδης ήξερε να διεκδικεί και να κερδίζει μάχες για τον πολιτισμό και το θέατρο, υποστηρίζοντας με πάθος τους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς και πνευματικούς δημιουργούς. Αποτέλεσμα δικού του αγώνα ήταν η διαφύλαξη έως και σήμερα του χώρου του θεάτρου «Μετροπόλιταν», στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο γλίτωσε από την ανοικοδόμηση με Προεδρικό Διάταγμα ότι πρόκειται για χώρο με διατηρητέα θεατρική χρήση. 
Ο Γιώργος Λαζαρίδης έγραψε περισσότερα από 60 θεατρικά έργα, υπήρξε παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος σε πάνω από 200 ταινίες, είναι είχε σημαντική παρουσία στην τηλεόραση με παραγωγές, σκηνοθεσίες και σενάρια. Ο Λαζαρίδης είχε και σημαντικό συγγραφικό έργο. 
Στα βιβλία του συμπεριλαμβάνονται τα «Άννα και Μαρία Καλουτά, από το θρίλερ στον θρύλο», «Ελήφθη Όβερ», «Το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγος», «Φλάς Μπακ μια ζωή σινεμά» κ.α. 
Όμως, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το τελευταίο του βιβλίο που έγραφε καιρό τώρα και είχε σαν θέμα του ένα «κολλητό» του – τον αξέχαστο Κώστα Καραγιάννη. Είχε μαζέψει αρκετό υλικό και δούλευε το βιβλίο σχολαστικά, αναζητώντας στοιχεία από τον κάθε άνθρωπο που έτυχε να γνωρίζει τον Καραγιάννη. Δεν πρόλαβε. Και να δούμε τι θα πει στον Κώστα, τώρα που θα «βρεθούνε», μετά από χρόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου