Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Και ο... Σουλτς στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

  «Σεισμός» στα κέντρα της διεθνούς τοκογλυφίας, με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στη Γηραιά Ήπειρο και ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά της…
  Με βάση δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων «Dow Jones Newswire», λίγες μέρες πριν τις εκλογές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε απειλήσει ότι θα «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας. (Δηλαδή, δεν θα δώσει λεφτά στην Ελλάδα για να τα πάρει πίσω ως τοκοχρεολύσια;).
  Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και οι πιστωτές της Ελλάδας είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή σχεδίων, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση. (Ίσως θα πρέπει να ξεχάσουν κάθε ενδοτική συμφωνία).
 Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αναφέρει στο «Dow Jones Newswire»  ότι το Μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και ότι όποιες διαπραγματεύσεις, θα γίνουν σε εξαιρετικά περιορισμένα πλαίσια. (Λες και το ‘ξερε!).
  Εξ άλλου, την εκτίμηση ότι στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. (Κάποιος πρέπει να τον πληροφορήσει ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα και πως αν δεν του το πουν οι πολιτικοί μας θα το ακούσει από τον ίδιο τον λαό!).
  Εν τω μεταξύ, η Αθήνα έχει μετεκλογικό πυρετό. Γύρω στις 2 μ.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησης από τον κ. Παπαδήμο και μία ώρα αργότερα ο κ. Παπούλιας θα καλέσει τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να του δώσει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Και έτσι αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, μέχρι την αναμενόμενη συμφωνία για διαφωνία και την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών στις 10 ή τις 17 Ιουνίου.
  Πάντως, απ’ ό,τι διαδίδεται τις τελευταίες ώρες, ο αρχηγός της ΝΔ απορρίπτει την εκδοχή των επαναληπτικών εκλογών και θα κάνει τα πάντα προκειμένου, εντός του τριημέρου, να μπορέσει να πετύχει την «δεδηλωμένη» και να μην παραδώσει την «σκυτάλη» στον ΣΥΡΙΖΑ.
  Στην περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να κάνει άλλη μία «τούμπα», αφού μέχρι χθες υποστήριζε ότι δεν θα ήθελε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά πώς θα συμβεί αυτό, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνούν τις 149 έδρες; Βέβαια, υπάρχει στα «υπ’ όψιν» και η συμμετοχή του κόμματος του κ. Κουβέλη, με τις 19 έδρες του. 
Όμως, με ποιά μίνιμουμ συμφωνία θα προκύψει ο «γάμος» και εάν η  ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεχθεί να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν το Μνημόνιο γίνει λίγο πιο ήπιο. Κάτι το οποίο ανέφερε χθες το βράδυ «με δικά του λόγια» ο κ. Σαμαράς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου