Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Δ. Μάρδας: Οι "φυλές" των υποψηφίων

Ο «παλαιός», ο «νέος» και ο «πεπαλαιωμένος νέος»

Του 
Δημήτρη 
Μάρδα*
e-mail:mardas@econ.auth.gr
website:www.mardas.gr




Οι υποψήφιοι βουλευτές κατατάσσονται σε τρεις ομάδες: Στην ομάδα όπου εντάσσονται οι γνωστοί «παλαιοί», σε μια δεύτερη αυτήν των «νέων υποψηφίων» και τέλος σε μια τρίτη εκείνη των «πεπαλαιωμένων νέων υποψηφίων».
Την πρώτη την ομάδα τη ζήσαμε χρόνια και διαπιστώσαμε –πλην εξαιρέσεων– την ανεπάρκεια της.
Η δεύτερη ομάδα των νέων, αποτελείται από ένα σύνολο επαγγελματιών, επιστημόνων, ανθρώπων της πιάτσας, με ένα αξιόλογο βιογραφικό. Τα άτομα της ομάδας αυτής είναι μέλη του κόμματος, (ή προσωπικότητες εκτός κομματικών σχηματισμών) αλλά δεν εντάσσονται στην πολιτική πελατεία των βαρόνων της πολιτικής. Δεν γυροφέρνουν στα πολιτικά γραφεία μη ανήκοντας λοιπόν στις στρατιές των «παλαιών». Έχουν τη δική τους προσωπικότητα και ως αυτόφωτοι λοιπόν, πορεύονται μόνοι τους στις εκλογές. Αν κάποιοι από αυτούς υπηρέτησαν το κράτος, για μικρό χρονικό διάστημα, αυτό έγινε εν πολλοίς, λόγω των δικών τους ικανοτήτων και όχι εξαιτίας μιας σθεναρής στήριξης ενός πολιτικού γραφείου.
Στην τρίτη ομάδα των «πεπαλαιωμένων νέων», ανήκουν στελέχη του κόμματος που κατεβαίνουν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, από την άλλη όμως παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ορισμένοι από αυτούς δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους εκτός κόμματος / κυβέρνησης, καθώς όλη τους επαγγελματική καριέρα δικαιολογείται από την κατοχή θέσεων σε γραφεία υπουργών ή στο Δημόσιο με τις ευλογίες του κόμματος.
Γενικά θεωρούνται γέννημα θρέμμα του κόμματος / κράτους. Γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς της διαπλοκής και πορεύονται με τις ευλογίες ενός βαρόνου πολιτικής, καθώς ανήκουν στην στρατιά του. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ουρές» των πολιτικών γραφείων, αποτελώντας, αν και «νέοι υποψήφιοι», μια γνήσια έκφραση ενός φθαρμένου πολιτικού συστήματος, που το υπηρετούν χρόνια.
Αν οι ψηφοφόροι εμπιστευθούν άτομα που ανήκουν στην πρώτη και τρίτη κατηγορία, τότε με την ετυμηγορία τους θα δώσουν παράταση χρόνου σε ένα πολιτικό σύστημα, που μέσα από την ανεπάρκεια των εν δυνάμει βουλευτών του, θα καταρρεύσει στο άμεσο μέλλον.
Αν τολμήσουν και αναδείξουν άτομα της δεύτερης κατηγορίας, τότε η χώρα μπορεί να απαλλαγεί από τον κακό της εαυτό. Το τελευταίο, θα εξαρτηθεί από τη δύναμη και το εκτόπισμα που θα αποκτήσει η συγκεκριμένη ομάδα. Τα άτομα της ομάδας αυτής θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σύνολο διαπλεκομένων, φθαρμένων και ενίοτε διεφθαρμένων «παλαιών» και «πεπαλαιωμένων νέων βουλευτών» με περιορισμένες δεξιότητες! 


Ο κ. Δ. Μάρδας, είναι 
αν. καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Περ. Τμήματος της Κεν. Μακεδονίας 
του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ)
π. Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (2000-2002), ΥΠΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου