Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τι τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες, αλλά συμπλεκόμενες διαδικασίες: της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και της διαβούλευσης για το PSI*
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε «βήμα προς βήμα» στη διαδικασία για το νέο πρόγραμμα και το PSI. Δηλαδή:
  • Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
  • Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό MoU για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.
  • Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.
  • Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.
  • Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου.
Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης και έτσι μόνο ολοκληρώνεται αυτή η διπλή, σύνθετη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου διαδικασία.
Εξ άλλου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την «τρόϊκα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η «επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης» με την «τρόϊκα», βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση τού οριζόντιου επείγοντος πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και το οριζόντιο επείγον πολυνομοσχέδιο συγκροτούν ένα σύνολο με κοινό παρονομαστή «την κάλυψη υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας, ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή αφετηρία στην διαπραγμάτευση, γιατί εφ’ όσον εμφανίζουμε καλά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές, μειώνουμε την πιθανότητα να ασκηθούν πιέσεις στα ζητήματα των δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων».
*Όπου… PSI δεν σημαίνει χάρισμα των δανείων, αλλά μεταχρονολόγηση. Το οποίον, όταν η χώρα οφείλει σήμερα Χ εκατομμύρια, όταν θα έρθει η ώρα εκείνη θα πρέπει να δώσει Χ+ εκατομμύρια. Δηλαδή με δυό λόγια, όταν δεν έχουμε σήμερα τα Χ εκατομμύρια, πώς θα έχουμε Χ+ στο μέλλον; Λέμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου