Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κίνδυνος για... λαθραία καύσιμα!

Κατά τους πρώτους μεταπολεμικούς μήνες στη Σερβία, τα πρατήρια βενζίνης ήταν «διψασμένα» και τα καύσιμα τα πουλούσαν κάτι λαμόγια με βαρέλια στους δρόμους. Άλλοι έλεγαν ότι επρόκειτο για τη «μαφία» του Αρκάν και άλλοι ότι πίσω κρυβόταν το επίσημο κράτος, δηλαδή η οικογένεια Μιλόσεβιτς. Αυτά στη Σερβία, αμέσως μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας...
Κάποιες τέτοιες εικόνες ίσως δούμε να εμφανίζονται και στην «εμπόλεμη» Ελλάδα, αφού ο καλπασμός στις τιμές των καυσίμων συνεχίζεται, μειώνεται κάθετα η κατανάλωση και κατεβάζουν ρολά τα βενζινάδικα. Και οσονούπω καθόλου δεν αποκλείεται, οι αποθρασυμένοι λαθρέμποροι καυσίμων να ξανοιχτούν στη λιανική πώληση.
Τα στοιχεία, που έρχονται από την αγορά καυσίμων είναι ανησυχητικά. Το 2011 έκλεισε έντονα πτωτικά, αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου δείχνει ακόμα χειρότερο. Οι ΙΧήδες έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα οι μισοί να έχουν τραβήξει χειρόφρενο και οι άλλοι μισοί να βάζουν βενζίνη με το σταγονόμετρο.
Και πώς σκέπτονται να αντιδράσουν οι εταιρείες; Με προσφορές και ανταποδοτικά δώρα, ανάλογα με την κατανάλωση, που κάνει κάθε πελάτης. Περί μειώσεων των τιμών ούτε λόγος! Αφού κατάφεραν να πειστεί ο κόσμος ότι για την ακρίβεια φταίνε οι... βενζινοπώλες (!), τώρα θα μοιράζουν... καθρεπτάκια και... μεταξωτές κορδέλλες!
Ευτυχώς όμως για τις εταιρείες, επειδή δεν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν λαό, που να αντιδρά ουσιαστικά και μ’ ένα μελετημένο μποϋκοτάζ να τις κάνει να μάθουν «πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου