Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δ. Μάρδας: Ανάγκη για αλλαγή τρόπου δράσης

Μια πρόσκληση: 
Προτάσεις vs απραξίας αρμοδίων 
φορέων-συμβούλων του κράτους

Του
καθηγητή
Δημήτρη Μάρδα
www.mardas.gr

Για κάποιους από εμάς είναι ίσως πολύ εύκολο να βγαίνουμε από «καθ’ έδρας», στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τους ιστότοπους, και να μιλάμε για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και το υποθηκευμένο μας μέλλον. Η χρησιμότητα αυτών των παρεμβάσεων όχι απλά δεν αμφισβητείται, αλλά επιβάλλεται να γίνεται καθώς παρέχει εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι όμως το τελικό ζητούμενο!
Οι απόψεις μας, συνήθως ενοχλητικές για τους κυβερνώντες συνεπάγονται συχνά άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρότερο –μετρήσιμο πάντως– προσωπικό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους στο σύγχρονο κυκεώνα της πληροφόρησης του κοινού.
Ο καθένας μας είτε οικονομικός αναλυτής είτε συντάκτης μιας εφημερίδας ή ενός άλλου ραδιοτηλεοπτικού μέσου, υπολογίζει το τόσο ιδιότυπο κόστος διαφορετικά, λύνοντας την εξίσωση της ζωής του με την συνεκτίμηση παραμέτρων, όπως: αξιοπρέπεια, εθνικό συμφέρον, καθήκον, υστεροφημία κ.α.
Στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα, στην τελευταία του κακού την σκάλα, η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων μέσω ραδιοφωνικών η τηλεοπτικών εκπομπών –αν και απαραίτητη γιατί προσφέρει άλλες διεξόδους– στο σημερινό μας αδιέξοδο, δεν αρκεί.
Υπό τις συνθήκες αυτές χρειάζεται από κοινού ένας φορέας να συντονίσει δράσεις άρσης του τέλματος που βιώνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος λόγου χάρη του Οικονομικού Επιμελητηρίου –του ως το καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου,– όφειλε ήδη να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλισης μιας συνδιάσκεψης με θέμα την ελληνική οικονομία.
Δεδομένης της αδράνειας και απραξίας του εν λόγω θεσμοθετημένου φορέα, που θεωρείται σύμβουλος του κράτους, να οργανώσει συντεταγμένα και όχι περιπτωσιακά την οργή μας, μετουσιώνοντας την σε δημιουργική δράση, η λύση του προβλήματος βρίσκεται πια σε οργανωμένες ομάδες που ασχολούνται με την οικονομία. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η πρόταξη με συγκροτημένο τρόπο εναλλακτικών λύσεων.
Μια ομάδα ατόμων με τίτλο ‘Δημιουργικοί Πολίτες’, άρχισε ήδη να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση αναρτώντας στην ιστοσελίδα της www.dimiourgikoipolites.gr ένα σύνολο επεξεργασμένων προτάσεων, όπως και ιδεών.
Επιδίωξη της αποτελεί η συνεργασία με άλλες ομάδες και άτομα που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο αυτό, συγκεντρώνοντας προτάσεις ή ιδέες σχετικές με προτεινόμενα μέτρα οικονομικής πολιτικής.
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή μπορεί να στέλνει την πρότασή του ή απλά μια ιδέα, που έχει κατά νου, αλλά δεν μεθόδευσε ακόμη τη συγκρότησή της, στα : info@dimiourgikoipolites.grkantzis@otenet.grmadras@econ.auth.gr.
__________________
Ο κ. Δ. Μάρδας είναι
αν. καθηγητής του Τμήματος
Οικονομικών Επιστημών
του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου