Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα μέτρα και εξελίξεις.

Μέχρι αυτή την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη.
Απ’ ό,τι έγινε γνωστό, υπό την πίεση των Βρυξελλών, για την 6η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε η λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα, που μεταξύ των οποίων θα είναι οι «εφεδρείες», το ενιαίο μισθολόγιο, επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα και επιπλέον φόροι σε τσιγάρα και ποτά.
Αυτά είναι τα «τυπικά», διότι υπάρχουν και τα «άτυπα», δηλαδή οι φημολογίες που κυκλοφορούν εδώ και δύο-τρεις ώρες και αναφέρουν, πως μετά την απειλή, ότι εάν δεν ληφθούν τα νέα μέτρα, το δάνειο δεν δίνεται. Εάν συμβεί αυτό στις 15 Οκτωβρίου είναι αμφίβολο εάν θα δοθούν μισθοί και συντάξεις.
Ίσως γίνει εκ νέου πρόταση στον Α. Σαμαρά
για συγκυβέρνηση, εντός της ημέρας.
Περίπου στις 2 μ.μ. υπολογίζεται να παραχωρήσει ο Πρωθυπουργός την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, σε Αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και όχι στο Βελλίδιο. Αυτή τη φορά δεν αναμένεται η συνέντευξη να είναι από τις «συνηθισμένες», αλλά ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει απόφασή του σχετική με την παραπέρα διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχει περίπτωση προηγουμένως να τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά και να του ζητήσει συγκυβέρνηση. Στην περίπτωση που αρνηθεί ο αρχηγός της ΝΔ, θα ανακοινώσει την εντός της ημέρας την παραίτηση της κυβέρνησής του. Αυτό θα γίνει, διότι –κατά την κυβέρνηση- τα νέα μέτρα δεν είναι απόφασή της αλλά επιβάλλονται από τους δανειστές και προ αυτού θα επιζητούσε την «συναίνεση».
Έτσι και τα πράγματα έχουν αρνητική εξέλιξη, ίσως δεν θα αποκλείεται και η άποψη του κ. Σλόϊμπε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί εκτός Ευρωζώνης. Μια άποψη όμως που κρίνεται ως τουλάχιστον ανεύθυνη και «φυτίλι» για την διάλυση της Ευρωζώνης.
Πάντως, ό,τι και αν γίνει πρέπει να θυμηθούμε μία παροιμία που λέει ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές» και να μην διστάσουμε να δεχθούμε δάνειο από τη Ρωσία. Κι ας μην φοβόμαστε για αμερικανικές αντιδράσεις. Άλλωστε πώς θα γίνει η «επανάσταση του αυτονόητου», όπως ακούστηκε χθες από το βήμα του «Βελλίδιου»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου