Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πικρές διαπιστώσεις από τις εκπτώσεις


Από την Εθνική  Συνομοσπονδία  Ελληνικού  Εμπορίου, υπό τον τίτλο «Κάθε πέρσι και καλύτερα» ανακοινώθηκαν -πριν λίγο- οι διαπιστώσεις από τη διαμόρφωση του τζίρου στο λιανεμπόριο την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Το σχετικό Δελτίο Τύπου, αναφέρει:
Με την ολοκλήρωση της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών ΙΝ.ΕΜ.Υ και της επεξεργασίας των στοιχείων που συλλέχθηκαν από 84 Εμπορικούς Συλλόγους, όλης της χώρας, επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πρώτες εκτιμήσεις μας για την πορεία των θερινών εκπτώσεων που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 10 Αυγούστου 2011.
Οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν, κατά γενική ομολογία, μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου, ενώ όσοι δήλωσαν είτε αύξηση είτε ότι κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ανήκουν στις νησιωτικές περιοχές και επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας των αλλοδαπών τουριστών. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές ήταν αξιοσημείωτη η έλλειψη των Ελλήνων τουριστών και αντίστοιχα αισθητή η μείωση στα ταμεία των καταστημάτων των θερινών  προορισμών που προτιμούν οι ελληνικές οικογένειες.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από το Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανεμπόριο για το μήνα Ιούνιο της ΕΛΣΤΑΤ. Η πτώση στο δείκτη για τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εκπτώσεις κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15% ακόμα και στην προ των εκπτώσεων περίοδο, κάτι που όχι μόνο δεν φαίνεται να ανατράπηκε από τις εκπτώσεις αλλά μάλλον επιδεινώθηκε.
Σημαντική πτώση του τζίρου κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι του εμπορίου φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι και συγκεκριμένα:
- έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός και ηλεκτρικά είδη -14%
- καλλυντικά, φαρμακευτικά -13%
- ένδυση, υπόδηση  -10%
- βιβλία, χαρτικά είδη -10%
Η μείωση του τζίρου στις θερινές εκπτώσεις είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, αφού ανέρχεται στο -25%,  σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή μείωση που δεν ξεπέρασε το -15%, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος μέσος όρος κατέγραψε  μείωση -20%. Παρ’ όλα αυτά, είναι ενδεικτικό, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πτώση της αγοραστικής δύναμης κυμάνθηκε από - 30% έως - 45%.
Η χρήση των πιστωτικών καρτών τη θερινή περίοδο περιορίστηκε στις περιπτώσεις άτοκων δόσεων ή σε συνδυασμό με μετρητά, ενώ γενικά ήταν και πάλι μειωμένη, γεγονός που συνεχίζει να οφείλεται στην υπερχρέωση των καρτών των καταναλωτών και φυσικά στα υψηλά επιτόκια χρέωσης.
Από τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ, με τη βοήθεια και τη συνεργασία 84 τοπικών φορέων, είναι εμφανές ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έλειψαν και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο από τα ταμεία βασικών κλάδων του λιανεμπορίου, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στο χονδρεμπόριο, τη μεταποίηση, το εισαγωγικό εμπόριο και σημαντικές απώλειες στην απασχόληση, τη ρευστότητα,  την απόδοση του ΦΠΑ, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, αλλά και  άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.
Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις καλοκαιρινές εκπτωτικές τιμές, το μεγαλύτερο διάστημα του Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας  τα δεκαήμερα  προσφορών, όπως  άλλωστε προβλέπεται από το σχετικό νόμο 3377/05.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου