Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πάμε για "ξέπλυμα" μέσω ακινήτων!

Στο «παρά πέντε» την… πάτησαν από τον ΣΔΟΕ, ο κομμωτής και ο αστρολόγος με τα αδήλωτα υπέρογκα μετρητά. Έτσι, αυτοί οι δύο φοροφυγάδες μαζί με τους άλλους της «ομάδας» που έπιασε ο ΣΔΟΕ, έχουν αναδειχθεί ως… μάρτυρες, καθώς θεωρούνται τα μεγάλα θύματα, που δεν πρόλαβαν να νομιμοποιήσουν τα «μαύρα» χρήματά τους! Εκτός και αν προλαβαίνουν να προβούν σε αγορές, πριν τους καταλογιστούν τα πρόστιμα. Λέτε;
Όμως, πού να ήξεραν οι εν λόγω, ότι δια νόμου θα «πάγωνε» το «πόθεν «έσχες» μέχρι και το 2013, προκειμένου να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα… Και για όσους δεν κατάλαβαν, το τι παράνομο χρήμα έχει να νομιμοποιηθεί αυτό το διάστημα, δεν περιγράφεται! Θα έχουμε να μιλάμε για οικονομικό… θαύμα και ένα «μάθημα» για όλους τους έντιμους πολίτες, που βλέπουν να ξαναπιάνονται κορόϊδα από το επίσημο κράτος. Δηλαδή, όσοι δηλώνουν τα εισοδήματά τους, να μην μπορούν να πάρουν ούτε ένα ζευγάρι παπούτσια, ενώ όσοι τα αποκτούν παρανόμως ή τα αποκρύπτουν, να αποδεικνύονται σήμερα… μάγκες!
Από την πλευρά του το Δημόσιο, αναμένει να προκύψουν οφέλη, καθώς θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων, οικοδομικές εργασίες, ΦΠΑ κ.ά. Και έχει «πλάκα» να βρουν κάποια «τρύπα» τα λαμόγια για να αποφύγουν τις καταβολές ΦΠΑ. Ας μην το αποκλείουμε!
Με δυό λόγια, μεγαλύτερη εκδήλωση κρατικής ανικανότητας δεν θα μπορούσε να συμβεί.
Η σχετική διάταξη για την αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» στις αγοραπωλησίες ακινήτων και ανεγέρσεις πάσης φύσεως κτισμάτων είχε περιληφθεί στον νόμο 3986/2011, που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Όμως, λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος και των ανησυχιών για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης, η ρύθμιση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί τώρα να την φέρει στο προσκήνιο και να προκαλέσει το ενδιαφέρον όσων έχουν χρήμα «κρυμμένο» από την Εφορία.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η εφαρμογή του πόθεν έσχες αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία δεν θα μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις για την προέλευση χρημάτων που διατίθενται για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κλπ), για ανέγερση οικοδομής, κατασκευή πισίνας, απόκτηση ακινήτων με leasing, χρονομεριστική μίσθωση κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου