Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Εσωκομματική επιστολή Καρχιμάκη για τη "βία κατά βουλευτών"

Επιστολή προς τις ΝΕ και ΤΕ του ΠΑΣΟΚ, για τη «βία κατά βουλευτών», έστειλε ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν λίγο. Η επιστολή δημοσιεύεται αυτούσια. Γράφει ο κ. Καρχιμάκης:

Προς: Γραμματείς Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών                                                                                                                                                  
Κοιν.: Τομέας Περιφερειακής Οργάνωσης
                                                                                              
 Αγαπητοί Σύντροφοι,
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι συζητήσεις που διεξάγονται στην ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται το ευρώ, επιβεβαιώνουν την θέση που διατύπωσε εξ αρχής ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Γιώργος Α. Παπανδρέου. 
Η κρίση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα  των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια- με αποκορύφωμα τα τελευταία πέντε χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ- και  οδήγησαν στην εκτόξευση των ελλειμμάτων και του  χρέους.
Είναι μια κρίση, που, δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τα όρια και τις αντοχές του κοινού μας νομίσματος. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με τους κερδοσκόπους. Αντιμέτωπη με τους κερδοσκόπους είναι η ίδια η Ευρώπη. Η απάντηση σε αυτό τον πόλεμο δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή. Έχει έλθει η ώρα της Ευρώπης.
Το γεγονός αυτό, όπως έχει τονίσει ο Γ. Παπανδρέου, δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας.  Δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που θα εγγυηθούν ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε ξανά στο σημείο εκείνο που παραλάβαμε τη χώρα, μετά τις εκλογές του 2009.
Τους τελευταίους 20 μήνες δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα για να  αποτρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης πτώχευσης. Προχωρήσαμε στη λήψη
δύσκολων και επώδυνων μέτρων, ακόμη και έξω από την ιδεολογία μας. Αλλά προτάξαμε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.
Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις γεννούν αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες, κοινωνική αναταραχή, συγκρούσεις και οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν φαινόμενα όπως οι προπηλακισμοί, η  βία, η απειλή χρήσης  βίας σε βάρος του πολιτικού συστήματος και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του.
Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ σοβαρά από τη στιγμή μάλιστα που όπως έχει αποδειχθεί, δεν αποτελούν όλα όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αυθόρμητες ενέργειες εκδήλωσης της «αγανάκτησης» των πολιτών, αλλά οργανωμένες προσπάθειες με στόχο να απαξιωθεί και να υπονομευθεί το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος.
Μάλιστα, οι συνεχιζόμενοι προπηλακισμοί, παρά την καταδίκη τους από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, φαίνεται ότι καθοδηγούνται και από ακραίες ομάδες και πρόσωπα που δρουν στα όρια του νόμου. 
 Όλα αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία και τελικά πλήττουν και την ίδια τη χώρα.  Υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες, ενισχύουν την ανασφάλεια και ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία. Από τις συμπεριφορές αυτές, κερδίζουν μόνο τα οικονομικά και τα πάσης φύσεως   συμφέροντα που επιδιώκουν αδύναμα πολιτικά συστήματα προκειμένου να εξυπηρετούνται.
Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και τη δημοκρατική ομαλότητα.
Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι, όποτε καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός και η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν άργησε και η εκτροπή.
Το αγαθό της Δημοκρατίας που κατακτήθηκε μετά από αγώνες χρόνων του λαού μας, θα πρέπει όλοι μας να το προασπίζουμε καθημερινά με τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Μ’ αυτό τον τρόπο απαντάμε σε όλους εκείνους που οργανώνουν ή υποκινούν τα φαινόμενα προπηλακισμών, τα φαινόμενα ανωμαλίας και διάλυσης της δημοκρατίας. Η κοινωνική και πολιτική απομόνωσή τους είναι η καλύτερη απάντηση.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από κάθε Ν.Ε. και Τ.Ε. ΠΑΣΟΚ, με πρόσκληση συμμετοχής όλων των κομμάτων σε κάθε νομό, με στόχο την καταδίκη τέτοιων φαινομένων, και τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στα φαινόμενα της βίας, που υπονομεύουν και την δημοκρατία, και την οικονομία, και την επιχειρηματικότητα, και την κοινωνία.                                                                                                                                                                                                                Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Μιχάλης Καρχιμάκης


*** Μόνον τα φαινόμενα βίας υπομονεύουν τη δημοκρατία, την οικονομία την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία; Δηλαδή εάν παύσουν αυτά τα ομολογουμένως ακραία και αντιδημοκρατικά φαινόμενα, θα παύσει και η υπονόμευση της δημοκρατίας; 
Όσον αφορά το "είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και τη δημοκρατική ομαλότητα", αυτό το... γνωρίζουν τα μέλη της κυβέρνησης και όσοι βουλευτές ντρέπονται να κοιτάξουν τα παιδιά τους στα μάτια; Με δύο λόγια κ. Καρχιμάκη, το γνωρίζουν οι... "πυρομανείς πυροσβέστες";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου