Τρίτη 31 Μαΐου 2011

O απόηχος ενός ατοπήματος...


Από την αλιεία στα χρηματοοικονομικά!


Του
Δημήτρη Μάρδα*
www.mardas.g

Επιτέλους η Επίτροπός μας, η κα Δαμανάκη μίλησε μετά από μήνες παγερής σιωπής. Δεν αναφέρθηκε βέβαια σε θέματα της αρμοδιότητας της αλλά, σε εκείνα του αρμοδίου Επιτρόπου του O. Ρεν, επαναλαμβάνοντας στοχασμούς για επιστροφή στη δραχμή, που ανέλπιστα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τη διεθνή κερδοσκοπία με χρήσιμα «όπλα». Συνειδητά ή ασυνείδητα (ελπίζουμε στο δεύτερο) η  Επίτροπος έπαιξε όμως το ρόλο του φερέφωνού της. Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και η Ευρωβουλευτής μας η κα Ποδηματά.
Η κα Δαμανάκη (χημικός μηχανικός) και η κα Ποδηματά (γαλλική φιλολογία) δεν φημίζονται για τις οικονομικές τους γνώσεις, πολύ περισσότερο για τις γνώσεις τους στα χρηματοοικονομικά, τον σκληρότερο πυρήνα της οικονομικής επιστήμης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά spreads την επόμενη ημέρα των δηλώσεων, γνώρισαν πτώση από τις 1450 μονάδες στις 1390!. Από αυτό προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το «βαρύγδουπο» προφίλ των δυο κυριών και τη σημασία που έδωσε η αγορά στις δηλώσεις τους. Φαίνεται ότι ουδείς, ακόμη και τα «γεράκια» της αγοράς, τις έλαβε (ευτυχώς) υπόψη! Δεν παύσουν όμως να τροφοδοτούν ένα κλίμα αβεβαιότητας που όλο και περισσότερο βαραίνει.
Τα θέματα της αρμοδιότητας της κας Δαμανάκη δεν είναι ήσσονος σημασίας  για την Ελλάδα. Αν αποφασίσει να παίξει το ρόλο του Επιτρόπου με αρμοδιότητα την αλιεία, μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να προσφέρει και ανέλπιστες λύσεις στα ελληνοτουρκικά. Αναλυτικότερα, το κεφάλαιο αναφορικά με την πολιτική της αλιείας της ΕΕ εξαιρέθηκε (πάγωσε στις 11-12-2006) από το σύνολο κάποιων κεφαλαίων, που εξακολουθούν όμως να ολοκληρώνονται κατά την προβληματική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η υιοθέτηση όμως από την Άγκυρα του προαναφερθέντος κεφαλαίου, ως κοινοτικού πια κεκτημένου, θα μπορούσε να οδηγήσει ανώδυνα στην αποδοχή από την ίδια, των χωρικών υδάτων των 12 μιλίων, καθώς τα σχετικά κοινοτικά νομοθετήματα προβλέπουν ρητά, στο πλαίσιο της κοινοτικής πολιτικής της αλιείας, κάτι τέτοιο.
Εύλογα προκύπτει ότι η ένταξη του ντοσιέ αυτού στα υπόλοιπα που δεν έχουν εξαιρεθεί από την διαδικασία του «παγώματος» της τουρκικού Γολγοθά της πορείας προς τη Ευρώπη, θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση στο θέμα του Αιγαίου, με την αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των 12 μιλίων ως χωρικών υδάτων.
Φυσικά θα υπάρχουν αντιδράσεις για κάτι τέτοιο (και όχι μόνο από την Τουρκία). Εδώ αξίζει να δούμε τη στρατηγική και το ταλέντο της ως  Επιτρόπου της ΕΕ και όχι σε χώρους που δεν κατέχει!
 *Ο κ. Δ. Μάρδας, είναι
αν. καθηγητής του Τμήματος
Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Αναρτήθηκε και στο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου