Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Το υπουργείο για τα καύσιμα

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις τιμές των καυσίμων το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εξέδωσε -πριν λίγο- ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζονται (επί λέξει) τα εξής:

1. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρακολουθεί ανελλιπώς την εξέλιξη της αγοράς καυσίμων διαμέσου και του πρόσφατα ενισχυμένου Παρατηρητηρίου Τιμών και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ανωμαλίες.
2. Με αφορμή την αναστάτωση στην αγορά, που επήλθε εξαιτίας της απεργίας των Βυτιοφορέων, καλέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική σύσκεψη τις δύο ομοσπονδίες των βενζινοπωλών (ΟΒΕ–ΠΟΠΕΚ), αλλά και τους δύο Συνδέσμους Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ–ΕΝΕΕΕΠ), ώστε να διασφαλίσουμε το γρηγορότερο δυνατό την αποκλιμάκωση των τιμών και την ομαλοποίηση της αγοράς. Σε αυτήν καταδικάστηκαν από όλες τις πλευρές οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας που παρουσιάστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της απεργίας όσο και αμέσως μετά τη λήξη της.
3. Άλλωστε, μετά από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ήδη επεβλήθησαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
4. Υπενθυμίζουμε ότι η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται κατά 62,4% από φόρους και δασμούς, 29,3% από την τιμή διυλιστηρίου (η οποία αυξήθηκε κατά 1,1 cent την τελευταία εβδομάδα) και κατά 8,3% από το περιθώριο κέρδους εταιριών εμπορίας και πρατηρίων. Ήδη ερευνάται αν η αύξηση στην τιμή λιανικής πώλησης βρίσκεται ή όχι σε αρμονία με την κατά 1,1 cent αυξημένη τιμή διυλιστηρίου.
5. Οι ακραίες διαφορές τιμών που εντοπίζονται μεταξύ πρατηρίων του ίδιου νομού συνήθως οφείλονται σε αδόκιμη σύγκριση άλλου τύπου προϊόντων, και πιο συγκεκριμένα σε άλλους τύπους βενζίνης.
6. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και με τη συμμετοχή και συνεργασία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ανά την επικράτεια η ευθύνη ελέγχου ανήκει στις Νομαρχίες και ο επιτελικός σχεδιασμός στο Υπουργείο.
7. Οι καταναλωτές καλούνται να ενημερώνονται συνεχώς για τις διαθέσιμες τιμές και να επιβραβεύουν τα πολλά εκείνα πρατήρια που σέβονται τους πελάτες τους και διατηρούν χαμηλές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου