Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αλματωδώς αυξάνουν τα "λουκέτα"

Αποκαρδιωτική η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Επιχειρήσεων (ΕΣΣΕ), καθώς τα «λουκέτα» έχουν καταντήσει «επιδημία». Και τα ποσοστά των κλεισμένων επιχειρήσεων, είναι αρκετά ανησυχητικά. Μόνον η κυβέρνηση δεν έχει υπ’ όψιν της (ή δεν θέλει να ξέρει) το τι συμβαίνει στην αγορά. Όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις και αυξάνεται η ανεργία, δεν χρειάζονται απολυτήρια… δημοτικού, για να αντιληφθεί κάποιος ότι «κάτι δεν πάει καλά»…
Επί του προκειμένου, ας δούμε τι δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  της έρευνας για τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων. Λέει:
«Το λιανεμπόριο περνάει ένα δυνατό "crash test" εδώ και ένα χρόνο, ενώ μετράει ήδη πολλές απώλειες. Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην απασχόληση. Με κάθε καταβολή δόσης του δανείου, η Τρόικα μας συστήνει και ένα «μίνι» Μνημόνιο, υποδεικνύει νέα μέτρα και επιβάλλει φόρους και εισπρακτικές μεθόδους που όμως αυξάνουν ανησυχητικά τόσο την ανεργία όσο και τον φορολογικό πληθωρισμό. Η πίεση αυτή πρέπει να μειωθεί, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» αυξάνονται και οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν ζημιές. 
Για το σκοπό αυτό, η ΕΣΕΕ προχώρησε στην εκπόνηση έρευνας την οποία και σας αποστέλλουμε. Η έρευνα αυτή εκτός από τη στιγμιαία καταγραφή των «λουκέτων», δίνει τη δυνατότητα της παρακολούθησης σε περιοδική βάση του ανοίγματος /κλεισίματος επιχειρήσεων σε σχέση με την εμπορικότητα του δρόμου και της περιοχής. Τα υφιστάμενα και αναμενόμενα λουκέτα δημιουργούν βίαιες αλλαγές και αλλάζουν τις ισορροπίες στο λιανεμπόριο.
Η ΕΣΕΕ θα επιδιώξει  συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε τεκμηριωμένα να παρουσιάσει τον ιδιαίτερο ρόλο των ΜμΕ στην ελληνική οικονομία, την δυσμενή κατάσταση που αυτές έχουν περιέλθει, με σκοπό να αναθεωρηθεί η στάση τους ως προς την εσωτερική κατανάλωση, αλλά και η οπτική τους για τον τρόπο επιβολής των διαρθρωτικών αλλαγών.
Η ΕΣΕΕ με το ερευνητικό της έργο έχει πρόθεση να βοηθήσει τους εμπόρους και όχι να τους τρομάξει, αφού πρόθεσή μας είναι να διατηρηθούν στην αγορά οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου