Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Τα κάναμε (ελληνοτουρκική) θάλασσα!

Νοτιοανατολικά της Ρόδου, σήμερα το "Πίρι Ρέϊς"...

Ο καλός φίλος και συνάδελφος Ντένης Κονταρίνης, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, για το θέμα «Κοινή θάλασσα το Αιγαίο για την Ελλάδα και την Τουρκία»  σημείωσε στα ΣΧΟΛΙΑ:
Ο διεθνολόγος καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο "Στρατηγικό Βάθος-Η διεθνής θέσις της Τουρκίας." Θα αναφέρω ενδεικτικά δυό σημεία του βιβλίου από τα οποία μπορεί ο καθένας να φτιάξει την εικόνα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σημείο 1.
"Ο χώρος, στον οποίον η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο".
Σημείο 2.
"Τα νησιά είναι φυσιολογική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την πάρα πάνω κατάσταση η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών υπέρ της Ελλάδας".
Αν μετά από αυτά ο κ. Δρούτσας μπορεί να συντρώγει άνετα με τον κ. Νταβούτογλου τι άλλο μπορούμε να πούμε εμείς;


Επιπλέον, ο Ντένης Κονταρίνης, μου έστειλε το παρακάτω σχετικό άρθρο που είχε γράψει τον περυσινό Μάϊο:



Ο εξοχότατος κ. Νταβούτογλου
Του
Ντένη Κονταρίνη

Ν. Υόρκη. Το όνομά του είναι Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Και φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα μας προκύψει φιλικός. Κάθε άλλο. Οι Τούρκοι δεν μας έχουν μάθει σε τέτοια ευχάριστα και πολιτισμένα
Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρώτην ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του έσπευσε να μας γνωρίσει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τις γνώμες του και φυσικά τα εχθρικά του αισθήματα προς την Ελλάδα. Κρατήστε καλά μιά από τις ιδέες που έχει σχετικά με τον Βαλκανικό χώρο αλλά και με την Ελλάδα ιδιαίτερα.
“Ο χώρος στον οποίον η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο.”
Αυτή, σε γενικές γραμμές η αντίληψη του κ. Νταβούτογλου.
Ο προκάτοχός του, ο αλησμόνητος κ. Παπατζιάν, είχε αναλώσει σχεδόν όλη την θητεία του ασχολούμενος με την τουρκοποίηση της ελληνικής Θράκης. Και στην κυριολεξία επί υπουργείας του  κατάφερε να ταράξει γιά καλά τις ισορροπίες αφού επέτυχε  να ασχοληθεί με την ελληνική Θράκη ακόμη και αυτή η ανιστόριτη Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον.
Ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αυτή τη φορά. Όχι πως και πριν από τον εξοχότατο νέο Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος δεν είχαμε προβλήματα. Κάθε άλλο. Οι αγαπητοί μας γείτονες, χωρίς καμμιά αιτία,  φρόντιζαν να τονίζουν την παρουσία τους στα νησιά μας. Η ιστορία με τα Ίμια είναι ακόμη νωπή στις μνήμες του λαού μας ενώ ο αέρας των νησιών μας έχει γίνει ο καθημερινός περίπατος των Τούρκων αεροπόρων. Όμως ο κ. Νταβούτογλου δείχνει αποφασισμένος γιά ακόμη μεγαλύτερα και περισσότερα. Σχέδιό του να μετατρέψει σε θύελλες τα ήρεμα νερά του Αιγαίου.
Γεννημένος στην Τασκένδη ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και νέος  σχετικά στην ηλικία είναι καθηγητής διεθνολόγος και γιά ένα διάστημα ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από τότε ο προβλεπτικός Ερντογάν εκτίμησε τις ικανότητές του και τον κράτησε κρυφό άσο στο  μανίκι του.
Έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο, Στρατηγικό βάθος-Η Διεθνής θέσης της Τουρκίας.
Στο βιβλίο αυτό ο κ. Νταβούτογλου κλείνει όλην του την φιλοσοφία αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του αμφισβητεί όλες τις διεθνείς συνθήκες οι οποίες καθόρισαν τα σύνορα των Βαλκανικών κρατών αλλά ακόμη και τα δικαιώματα των λαών. Πρόκειται γιά ολοκληρωτική αμφισβήτηση του “Στάτους κβο”στο χώρο των Βαλκανίων και μάλιστα από έναν διεθνολόγο καθηγητή.  Αφήνει να διαφαίνονται οι προοπτικές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έτσι όπως αυτός ο ίδιος τις οραματίζεται.
Η πηγή του του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γαιοπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο γράφει στο βιβλίο του ο κ. Νταβούτογλου. Με τις ιδέες του αυτές ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ανασύρει από το μανίκι του τον κρυφό άσο που ακούει στο όνομα Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο και η αναβάθμιση της θέσης της στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αποτελεί μιά ευκαιρία γιά την διεύρυνση της εξωτερικής της πολιτικής και μάλιστα προς την μεριά της γειτονικής Ελλάδας, που κατέχει τα νησιά του Αιγαίου.Τα νησιά, τα οποία, σύμφωνα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας  “….είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διαθνών συμφωνιών υπέρ της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την αντίληψη, την γνώμη αλλά και τις.....γνώσεις του κ. Νταβούτογλου, όλα αυτά  “....υποδαυλίζουν προβλήματα όπως η υφαλοκριπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών.”αναφέρει στο βιβλίο του.
Δυστυχώς γιά την Ελλάδα ένα ακόμη πρόβλημα παρουσιάζεται με το πρόσωπο του νέου Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής μας Τουρκίας.  Ο κ. Νταβούτογλου και οι πολιτικές του ιδέες θα ξεσηκώσουν νέες θύελλες. Τα νερά του Αιγαίου θα δεχτούν τις τουρκικές φουρτούνες.
Το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών, απ΄ό,τι φαίνεται, μάλλον δεν θα έχει γνώση όλων αυτών. Διότι καμμιά αντίδραση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από μέρους του. Οι ευρωεκλογές, γιά την κ. Μπακογιάννη μοιάζουν να είναι πιό σημαντικές από τα νησιά του Αιγαίου. Στις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου δεν δόθηκε καμμιά επίσημη απάντηση.
Πιθανόν γιά μιά ακόμη φορά να χρειαστεί να στηρίξουμε την εξωτερική μας πολιτική στο χαμόγελο της κ. Μακογιάννη.

1 σχόλιο:

  1. Τα νερά του Αιγαίου δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος αποκλειστικώς και μόνον του κ. Νταβούτογλου . Ενδιαφέρονται ,και μάλιστα πολύ ζωηρά τελευταίως ,και κάποιοι άλλοι που δε νομίζω πως βλέπουν με καλό μάτι τα σχέδια του τούρκου υπουργού. Η αλήθεια είναι ότι μαζεύτηκαν πολλοί μνηστήρες και δεν ξέρω τι θ’απογίνει στο τέλος . Πιθανότατα να δούμε σύγκρουση γιγάντων στην περιοχή και με την Ελλάδα στις ‘’κερκίδες’’ !

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή