Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Αφιέρωμα στα θύματα κάποιας Πρωτομαγιάς...



Αυτό το κλιπ ας θεωρηθεί τιμή σε όσους ανά τον κόσμο, έχασαν τη ζωή τους, κάποια Πρωτομαγιά, αγωνιζόμενοι για το ψωμί τους και υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη οντότητά τους.
Πρόκειται για ένα κλιπ μνήμης για δύο μετανάστες (Ιταλοαμερικανούς) ήρωες, που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της Αξιοπρέπειας των εργαζομένων όλου του κόσμου. Τον 36χρονο Nicola di Sacco (1891-1927) και τον 39χρονο Bartolommeo Vanzetti (1888-1927). Θύματα κι αυτοί μιάς ματωμένης Πρωτομαγιάς του Σικάγο - της πόλης των ΗΠΑ απ’ όπου την Πρωτομαγιά του 1886 μία εργατική απεργία είχε τραγική κατάληξη και πλήρωσαν με τη ζωή τους οι υποκινητές της εξέγερσης.
Ο Nicola di Sacco και ο Bartolommeo Vanzetti, έχασαν τη ζωή τους για την εξέγερση της Πρωτομαγιάς του 1927. Τρία χρόνια πριν (Πρωτομαγιά 1924) έχανε τη ζωή του ένας Έλληνας απεργός εργάτης στην πλατεία Κοτζιά, στην Αθήνα, ο Σ. Παρασκευαΐδης...
Το όνομα Σ. Παρασκευαΐδης, μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για μας σήμερα, αλλά η ιστορία των N. di Sacco και B. Vanzetti γυρίστηκε ταινία από το Χόλλυγουντ και στο φιλμ “Sacco and Vanzetti” (1971), η μεγάλη Joan Baez ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι, με μουσική του μοναδικού Ennio Morricone.
Το κλιπάκι γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον από την ιστορική αναδρομή που επενδύεται το αξεπέραστο τραγούδι, που άφησε εποχή στη δεκαετία του ’70.

2 σχόλια:

  1. Συνήθως αποκαλούμε αξέχαστους αυτούς που έχουν απέλθει από τη ζωή αυτή. Ο Ennio Morricone είναι 81 ετών, και πολύ ζωντανός! Το τραγούδι του βέβαια εξαιρετικό.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω - πω, πώς την πάτησα! Ζωή νά 'χει ο άνθρωπος! Σε ευχαριστώ! Το διορθώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή