Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ο Αλέκος της Ελλάδας

Την Τετάρτη 21 Απριλίου, ο Στάθης Παναγούλης, οι εκδόσεις Παπαζήση και η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ), παρουσιάζουν την επανέκδοση των ποιημάτων του Αλέκου Παναγούλη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.
Την ποιητική συλλογή θα παρουσιάσουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δημαράς και η Λιάνα Κανέλλη. Και χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Σιούφας, ο εκδότης Αλέξανδρος Παπαζήσης και ο πρόεδρος της ΕΔΗΝ Σταύρος Καράμπελας.
Απ’ όσο γνωρίζω, τα παιδιά της ΕΔΗΝ προσκάλεσαν, όσους συναγωνιστές του Αλέκου γνωρίζουν. Όμως, δεν αναφέρεται η συμμετοχή κανενός στο πάνελ.
Άσχετα με το παραπάνω, είναι τιμή για κάθε συναγωνιστή του Αλέκου, να βλέπει ότι η μνήμη του αρχηγού της ΕΔΗΝ, συνεχίζει να υπάρχει. Και όσο να περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι να γίνονται αποδεκτοί οι αγώνες του. Αυτό παρατηρείται από τον αριθμό των ατόμων που παρευρίσκονται στα μνημόσυνα για τον Αλέκο που τελούνται κάθε Πρωτομαγιά, στο τάφο του στο Α’ νεκροταφείο. Κάποτε ήμασταν καμμιά δεκαριά άτομα, ενώ τα 2-3 τελευταία χρόνια βλέπουμε να πυκνώνει η προσέλευση. Πέρυσι δε, είχε παραστεί και ο Γ. Καρατζαφέρης. Μετά δε την μεθαυριανή παρουσία των κ.κ. Α. Σαμαρά, Δ. Σιούφα και Ν. Κακλαμάνη, στην εκδήλωση για την επανέκδοση των ποιημάτων του Αλ. Παναγούλη, ίσως να προκύψει και «γαλάζιος» συνωστισμός!
Επειδή ο Αλέκος αγωνίστηκε για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, η μνήμη του ανήκει στον κάθε ελεύθερο Έλληνα και είναι χαρά των συναγωνιστών του, όταν βλέπουν να προκύπτουν στιγμές εθνικής ενότητας κάτω από την σκιά του Αγωνιστή.
Τέλος, ας θυμηθούμε ένα ποίημα που έγραψε ο Αλέκος Παναγούλης, στις 5 Ιουνίου 1971, μετά από ξυλοδαρμό. Εποχή που ήταν κρατούμενος στις Στρατιωτικές Φυλακές στο Μπογιάτι.

Διεύθυνσή μου

Ένα σπιρτόξυλο για πέννα
αίμα στο πάτωμα χυμένο για μελάνι
το ξεχασμένο περιτύλιγμα της γάζας για χαρτί
Μα τι να γράψω;
Τη Διεύθυνσή μου μονάχα ίσως προφτάσω
Παράξενο και πήζει το μελάνι
Μέσ’ από φυλακή σας γράφω
στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου