Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αμόλα καλούμπα, Γιώργη!

Οι «N.Y Times» γράφουν σήμερα ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα δεχθεί και νέα κερδοσκοπικά χτυπήματα. Οι «εντιμότατοι» κύριοι των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λειτουργούν ενστικτωδώς, όπως ακριβώς τα κτήνη. Όταν δηλαδή δουν ότι το θήραμα υπέκυψε, ορμούν και το κατασπαράσσουν! Κάτι ξέρουν εκεί στη Νέα Υόρκη...

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα δεν λειτουργούν. Ως φαίνεται, απλώς δημιουργήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν για να υπάρχουν, για την έξωθεν καλή μαρτυρία και μόνον. Κατά τα άλλα... καληνύχτα, είτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, είτε το Ανάπτυξης, είτε το Τουρισμού, είτε το Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου π.χ. ανήκει και ο περιβόητος ΕΦΕΤ. Η υπηρεσία που μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2009 έκανε 2.482 τακτικούς ελέγχους και καταγράφηκαν συνολικά 159 παραβάσεις. Τώρα πόσοι απ’ αυτούς θα πληρώσουν, είναι άλλης υπηρεσίας ευαγγέλιο!

Μια και μιλάμε για ελεγκτικούς μηχανισμούς, ας μην ξεχνάμε την περίφημη Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία κάθεται και ρεμβάζει για το πόσο όμορφα και στην εντέλεια λειτουργούν τα καρτέλ στην Ελλάδα, όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ και στην αγορά καυσίμων. Και χθες ακούστηκε ότι η Olympic με την Aegean σκέπτονται να ενοποιηθούν και να μοιράζονται τις δουλειές fifty-fifty. Που σημαίνει: τέλος ο ανταγωνισμός τους και κοινή τιμολογιακή πολιτική, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ας μην ξεχνάμε τα καύσιμα, διότι από προχθές παίζεται άσχημο παιχνίδι σε βάρος των καταναλωτών! Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 14,3 λεπτά συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης έπρεπε να διαμορφωθεί στα 1,25 ευρώ το λίτρο από τα 1,109 ευρώ, που ήταν, με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Όμως η βενζίνη έφτασε σήμερα σε πρατήρια της Αττικής το 1,5 € το λίτρο!

Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείο Ανάπτυξης – του πλέον αποτυχημένου και ίσως άχρηστου υπουργείου στην Ελλάδα; Διότι απ’ όσους υπουργούς πέρασαν ο ένας ήταν πιό αποτυχημένος από τον άλλον! Και εδώ δεν σηκώνει δικαιολογία, ότι «με φάγανε τα συμφέροντα» ή «δεν μπορούσα να κουνηθώ» και τέτοια. Δεν μπορούσες κύριε; Να σηκωθείς να φύγεις! Όμως όλοι καθίσανε και όλοι μας δούλευαν (και συνεχίζουν να μας δουλεύουν κυρία Κατσέλη), περί ανταγωνισμού και τέτοια, ενώ λειτουργούν με πλήρη άνεση τα καρτέλ.

Ακούστηκε ότι η κυβέρνηση, θα αρχίσει τους σχετικούς ελέγχους. Δηλαδή, τώρα πήραν χαμπάρι το τι συμβαίνει στην αγορά καυσίμων; Ή μήπως είναι ένα επιπλέον δούλεμα στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος αδιαμαρτύρητα πληρώνει και διαμαρτύρεται... χαμηλοφώνως; Και μέσω κάποιων με υποτυπώδη λειτουργία καταναλωτικών οργανώσεων...

Τι λέει; Να μαζεύουμε αποδείξεις για να πληγεί η φοροδιαφυγή; Μόνον η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών, φταίει για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ή μήπως κάτι άλλο που κάνει «τζιζ» και δεν το μαρτυράμε, κύριε Πρωθυπουργέ; Προ ημερών στο πρωθυπουργικό διάγγελμα ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων είπε ότι θα πρέπει να φορολογηθούν και άλλοι όπως φορολογούνται οι μισθωτοί. Το είπε, αλλά το έκανε;

Δεν είναι και τόσο εύκολο να εκσυγχρονιστεί και να εξευρωπαϊστεί το φορολογικό μας σύστημα... Εκείνοι οι «μεγάλοι» που δεν πληρώνουν στον δημόσιο κορβανά, δεν είναι φοροφυγάδες, αλλά, τυπικά, το πράττουν νόμιμα αφού τους δίνεται το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Τώρα, πώς συμβαίνει, να μην αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις, να μην προσλαμβάνονται εργαζόμενοι και όλο να αυξάνονται τα κέρδη τους, αυτό είναι ένα απίθανο ελληνικό κατόρθωμα για το... βιβλίο «Γκίνες»!

Και αν αναλογιστεί κανείς ότι στους μισθωτούς φορολογούνται τα εισοδήματα και στους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν φορολογούνται τα κέρδη, τότε θα γίνει αντιληπτό σε τι είδους καθεστώς δέχεται και ζει ο Έλληνας – ο πιό ανεκτικός πολίτης της Ευρώπης, που έχει μάθει μόνον να πληρώνει!

Τι να πω τώρα; Καλό τριήμερο; Εδώ τελειώνουν οι Αποκριές και δεν πουλιέται ούτε σερπαντίνα!

Να δώσω ευχές στους ερωτευμένους, λόγω του Αγίου Βαλεντίνου που είναι την Κυριακή; Κι ο έρωτας θέλει το καφεδάκι του και κοστίζει... Έτσι περνάει πολύ στο «ντούκου» η λεγόμενη «γιορτή των ερωτευμένων»...

Παρά τις Αποκριές κάποιοι θα πρέπει να βγάλουν τις «μουτσούνες» κι εμείς οι πολίτες να πετάξουμε αετό, μήπως και ζήσουμε έστω και μία ανέμελη στιγμή, που τόσο μας λείπει... Αμόλα καλούμπα, Γιώργη!

*** Στη φωτογραφία η "έξωθεν καλή μαρτυρία" που λέγαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου