Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Τι είπαν Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την οικονομία. Κατά την έξοδός τους από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπαν τα εξής:

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συζητήσαμε για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την οικονομική πολιτική, για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς, το ονομάζουμε Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, γιατί είναι το πρόγραμμα των ριζικών ανατροπών που πρέπει να γίνουν στο Κράτος, στα φορολογικά, στον τρόπο που συντάσσεται ο Προϋπολογισμός, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Πρόεδρος μάς ζήτησε άμεσες αποφάσεις, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των μεγάλων αλλαγών μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι τριετής. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια, οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί και ο πολίτης θα τις δει άμεσα, προς όφελος του ιδίου, της οικογένειάς του. Για να έχουμε καλύτερα δημοσιονομικά, για να έχουμε μια πιο ισχυρή οικονομία και υψηλότερο εισόδημα για όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει μία άποψη. Η κυβέρνηση έχει μία άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τριετές Πρόγραμμα, σημαίνει σκληρότερα μέτρα;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχουν σκληρά ή λιγότερο σκληρά μέτρα. Υπάρχουν μέτρα δίκαια, που βοηθούν τον πολίτη. Είναι δίκαιο να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή, να βγούμε από το καθεστώς επιτήρησης και να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα. Το κάνουμε με επίκεντρο πάντοτε τον πολίτη, το εισόδημά του, την παραγωγική δυνατότητα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα πείτε στο κλιμάκιο της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αύριο έρχεται στην Αθήνα η ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα τους ενημερώσουμε για την απόφαση που πάρθηκε σήμερα, την απόφαση του πρωθυπουργού, και θα συζητήσουμε μαζί τους τις λεπτομέρειες του Προγράμματος, με βάση το χρονοδιάγραμμα που πάντοτε είχαμε και δεν έχει αλλάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το προσχέδιο θα κατατεθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του μήνα. Νωρίτερα, θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, αφότου περάσει από το υπουργικό συμβούλιο σε μια γενική συζήτηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, θα είμαστε σε επαφή με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις τελικές συζητήσεις, όπως γίνεται πάντα, σε κάθε προετοιμασία ενός παρόμοιου Προγράμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο στόχος του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, στο τέλος του 2012. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές και ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σωστά μέσα σ’ αυτή την περίοδο.

Λ.Τ.ΚΑΤΣΕΛΗ: Το επίκεντρο του Προγράμματός μας είναι ο πολίτης. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να τονώσουμε την αγορά και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις προκειμένου να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Ο στόχος αυτός της Κυβέρνησης θα επιτευχθεί όταν θα υπάρχει η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και, ταυτόχρονα, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου καθώς και η αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί από τέσσερα πήγε σε τρία χρόνια;

Λ.Τ.ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι, όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, αποφασίσαμε, και μας το ζήτησε ο Πρόεδρος, όλες μας οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς. Να πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται τώρα, ώστε στο βάθος μιας τριετίας πραγματικά ο πολίτης να αισθάνεται ξανά ασφαλής και περήφανος για τον τόπο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι διαπίστωσε καθυστέρηση ο Πρωθυπουργός στις αποφάσεις; Γι’ αυτό σας ζήτησε επίσπευση;

Λ.Τ.ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου