Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΑΪΤΗ: Ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μας έστειλε βοήθεια! - Μην το ξεχνάμε...

Της
Σάντρας Μαρίνη
Ένα χρέος παραπάνω έχουν έχουν οι Έλληνες για να συμπαρασταθούν στον δοκιμαζόμενο λαό της άτυχης Αϊτής, διότι αυτή η μακρινή χώρα ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έστειλε βοήθεια!
Συγκεκριμένα η Επανάσταση του 1821 αναγνωρίστηκε, από τον τότε Αϊτινό Πρόεδρο τον Jean - Pierre Boyer (φωτογραφία). Γράφει ο Τάσος Βουρνάς στη σελίδα 94 της Ιστορίας της Νεώτερης Ελλάδας (Αθήνα, εκδόσεις Τολίδης):
«Το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση επίσημα ήταν η Αϊτή. Ο Boyer έστειλε στις 15.01.1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης καιευχόταν την νίκη της επανάστασης».
Σημειώνεται ότι η φιλελληνική αυτή ενέργεια της Αϊτής σημειώθηκε μόλις είχε τελειώσει τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.
Αν και κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι, όπου βρισκόταν ο Αδαμάντιος Κοραής, 25 τόνους καφέ για να πωληθούν, και να αγορασθούν όπλα για τον δικό μας αγώνα. Επίσης, απέστειλε 100 στρατιώτες εθελοντές, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, αφού πιθανόν σφαγιάστηκαν από Γάλλους.
Κάτι τέτοιους φίλους λαούς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου