Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ο Αλέκος μας λείπει 33 χρόνια...

Σαν αύριο πριν 33 χρόνια χάσαμε τον Αλέκο Παναγούλη. Ό,τι κι αν γραφτεί γι' αυτόν τον φίλο, τον λεβέντη, τον συναγωνιστή, τον ήρωα, είναι πολύ λίγο. Ας αφήσουμε τον ίδιο να "μιλήσει" όπως τότε εκείνες τις αξέχαστες μέρες της ΕΔΗΝ - της νεολαίας του, που μας έλεγε συνέχεια: "Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πασύρεται από τα δόγματα"...
Το παρακάτω κείμενο, αποτελεί την παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Παναγούλη και συνιστάται να το διαβάσει κάθε άνθρωπος που θέλει να έχει το δικαιώμα να θεωρείται ελεύθερος πολίτης. Και ίσως κάποτε, όταν όλα θα είναι περισσότερο ισοπεδωμένα, κάποιος θα βρεθεί για να θέσει αυτή την παρακαταθήκη, ως κεφάλαιο στην Αγωγή του Πολίτου...
Ήταν Πρωτομαγιά του '76 όταν χάσαμε τον Αλέκο και αύριο, η Νεολαία του, έχει μνημόσυνο για τη μνήμη του. Έλα κι εσύ!

Είπε ο Αλέκος:

"Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα δόγματα, τις στολές, τις δοξασίες, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατάται από αυτόν που σας κυβερνά, από αυτόν που σας υπόσχεται, από αυτόν που σας φοβίζει, από αυτόν που θέλει να αντικαταστήσει έναν αφέντη μ’ έναν καινούργιο αφέντη, μην είστε κοπάδι, για το Θεό, μην καλύπτεστε πίσω από τα φταιξίματα των άλλων, να αγωνίζεστε, να σκέφτεστε με το μυαλό σας, να θυμάστε ότι ο καθένας είναι κάποιος, ένα πολύτιμο, υπεύθυνο άτομο, δημιουργός του εαυτού του, να το υπερασπίζεστε το εγώ σας, πυρήνα κάθε ελευθερίας, η ελευθερία είναι καθήκον, περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον. Ξέρεις κανέναν τρόπο να κάνει κανείς πολιτική χωρίς να μπει στην πολιτική των πολιτικών; Εγώ θέλω να κάνω πολιτική. Η πολιτική για εμένα είναι ένα καθήκον, είναι ένα μέσο για αγώνα. Σε τί ωφελεί να αγωνίζεσαι για την ελευθερία αν όταν υπάρχει λίγη ελευθερία δεν τη χρησιμοποιήσεις για να κάνεις πολιτική; Επιχείρησα να σκοτώσω έναν άνθρωπο για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, έσπειρα πόνο για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, πήγα στη φυλακή και στην εξορία για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική: θα έπρεπε ίσως τώρα να αποτραβηχτώ στην ιδιωτική μου ζωή; Η επανάσταση δεν υπαγορεύεται. Υπάρχει μία και μόνο δυνατή επανάσταση κι είναι εκείνη που κάνουμε μόνοι μας, εκείνη που ωριμάζει στο κάθε άτομο, που αναπτύσσεται μέσα του αργά, με υπομονή, με ανυποταξία! Η επανάσταση είναι υπομονή, είναι ανυποταξία, δεν είναι βιασύνη, δεν είναι χάος, δεν είναι αυτό που σας διηγούνται οι δημαγωγοί με τη μαγική ράβδο. Μη δίνετε προσοχή σε όποιον σας υπόσχεται θαύματα, μη δίνετε προσοχή σε όποιον αναλαμβάνει να αλλάζει τα πράγματα ώσπου να πεις τρία σαν μάγος. Οι μάγοι δεν υπάρχουν. Τα θαύματα δεν υπάρχουν. Οι αρχηγοί σάς κοροϊδεύουν, ηλίθιοι, που είστε συνηθισμένοι να σας σέρνουν όλοι από τη μύτη, να υποκύπτετε. Αυτή η επίφαση της δημοκρατίας μπορεί να σβήσει με ένα φύσημα αν ακολουθήσετε τις φλυαρίες των ψευτοεπαναστατών!  Ας την κρατήσουμε σφιχτά τη λίγη αυτή ελευθερία που μας χαρίστηκε με το αίμα της Κύπρου. Χαρισμένη, ναι, και η χαρισμένη ελευθερία δίνει πάντοτε πικρούς καρπούς"...

*** Για την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και την δίκη του Αλέκου και της αντιστασιακής του οργάνωσης "Ελληνική Αντίσταση" κλικ εδώ.

Αρχαία Ελληνικά από Γάλλους φοιτητές

Τα Αρχαία Ελληνικά, ως φαίνεται, μπορεί εδώ, σεβαστό ελληνικό υπουργείο Παιδείας, να «απαγορεύονται», αλλά σε άλλες χώρες θεωρούνται ότι αποτελούν τη «διεθνή γλώσσα» των αγανακτισμένων!
Όταν όλες οι άλλες μορφές επικοινωνίας αποτυγχάνουν, οι αδικούντες στρέφονται στον αρχαίο ελληνικό λόγο, της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία και τη λογική σκέψη. Τον ορθολογισμό και τη λογική επικαλούνται Γάλλοι φοιτητές που αποφάσισαν να στείλουν στον υπουργό Παιδείας της χώρας τους κ. Ξαβιέ Νταρκός επιστολή γραμμένη στα Αρχαία Ελληνικά αντί των Γαλλικών με την υποσημείωση «Αφού δεν καταλαβαίνετε Γαλλικά, σας γράφουμε στα Ελληνικά»!
Πρόκειται βέβαια για ένα χαριτολόγημα των αρχαιοελληνιστών στο γαλλικό πανεπιστήμιο «Paris 5», οι οποίοι διάλεξαν τον τρόπο αυτόν για να τραβήξουν την προσοχή της γαλλικής κυβέρνησης. Όπως τονίζουν στην επιστολή, με το πνεύμα του κειμένου τους δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν ο Πλάτων και ο Δημοσθένης… Περισσότερα στην ιστοσελίδα Diaspora-grecque των Ελλήνων της Γαλλίας.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ο ταπεινός Αρχιεπίσκοπος

Υπάρχει όμως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που μέχρι στιγμής είναι άψογος και ξεχωρίζει για την ταπεινότητά του. Αντιγράφω ένα κομμάτι του Μανώλη Κωττάκη από τον «Ελεύθερο Τύπο» (22/3/09) και αξίζει ο κόπος να διαβαστεί. Γράφει:
Δεν πίστευαν στα αφτιά τους οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όταν κατά τη διάρκεια μιας πρωινής σύσκεψης άκουσαν από
τα χείλη του το περίεργο αίτημα που είχε:
«Θέλω να μου δίνετε το μισθό μου σε χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ», τους είπε και εκείνοι άρχιζαν να τον κοιτάζουν απορημένοι. Μόνο ένας κατάλαβε. Όσοι γνωρίζουν από παλιά τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ξέρουν ότι συνηθίζει να «μοιράζει» μυστικά μεγάλο μέρος του μισθού του σε ανήμπορους ανθρώπους. Όχι ότι τα λεφτά τού περισσεύουν.
Οι αποδοχές του μόλις που φτάνουν τις 2.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι πενιχρές. Ωστόσο, ο Ιερώνυμος θέλει να έχει πάντοτε στην τσέπη του χρήματα.
Το δόγμα του Αρχιεπισκόπου, ένα χρόνο από τότε που εξελέγη στο αξίωμά του, είναι απλό: «Λιγότερη σπατάλη και λιγότερα έξοδα για τον εαυτό μας, περισσότερα χρήματα, περισσότερη έγνοια για τους οικονομικά αδύναμους».
Επί μακαριστού Χριστόδουλου τα έξοδα διαβίωσης και οι δαπάνες ξενίας έφταναν τις 130.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή για τη δραστική περικοπή τους, ώστε να φτάσουν τις 10.000 ευρώ ετησίως.
- Πούλησε δύο από τα πέντε αυτοκίνητα που διέθετε η Αρχιεπισκοπή, μάρκας BMW.
-Αρνήθηκε να διαμείνει στην οικία του Αρχιεπισκόπου στο Ψυχικό και κοιμάται στο Συνοδικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης, το οποίο χτίστηκε, όπως ανακάλυψε δηλώνοντάς το στο Κτηματολόγιο, το 1896.
-Έδωσε εντολή για την πλήρη μηχανογράφηση των δαπανών, την πορεία των οποίων παρακολουθεί μέσα από τα e-mail που φτάνουν καθημερινά στο laptop που του δώρισαν οι συνεργάτες του.
Πώς αξιοποιούνται οι 120.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν;
Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να στηρίζονται, όταν είναι επιτρεπτό, ανήμποροι άνθρωποι. Πρόσφατα η Εκκλησία έσωσε το σπίτι μιας γυναίκας στη Ζάκυνθο, το οποίο κινδύνευε με πλειστηριασμό από τράπεζα.
Με απόφαση του μακαριότατου βοηθούνται επίσης κατά καιρούς με διάφορα ποσά νέοι που σπουδάζουν, μοναχικοί υπερήλικες κ.ά., οι οποίοι με βάση τη φορολογική τους δήλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κοινωνική πολιτική είναι ο πρώτος άξονας της πολιτικής που ακολουθεί ο αθόρυβος αυτός ηγέτης της Εκκλησίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τα οποία γενικώς δεν τα πάει καλά.
Η μεγάλη του έγνοια είναι η νεολαία μα και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το πλήρωμα της Εκκλησίας.
Πριν από καιρό, στις αρχές του φθινοπώρου, περνούσε έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μια ομάδα φοιτητών με κιθάρες στην πλάτη:
-Για πού το βάλατε, παιδιά; ρώτησε ο Αρχιεπίσκοπος τους φοιτητές, καθώς συνέπεσε να βγαίνει εκείνη τη στιγμή από το Μέγαρο.
-Πάμε στον Λυκαβηττό, του απάντησαν.
Όταν έμαθε μέχρι πότε θα βρίσκονταν εκεί, δεν δίστασε: Ζήτησε από τον οδηγό του να τον μεταφέρει στο Λόφο. Έκατσε μαζί τους μέχρι αργά. Τους άκουσε να παίζουν γνωστές μελωδίες, σιγοτραγούδησε, μίλησε μαζί τους.
Πράξη αγάπης
Μια άλλη φορά, νύχτα, επιστρέφοντας από μια εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, ζήτησε από τον οδηγό του να τον μεταφέρει σε δρόμους πέριξ της Ομόνοιας. Μόλις είδε τα πρεζόνια, σταμάτησε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και έπιασε κουβέντα μαζί τους.
Εκπληκτοι οι περαστικοί έβλεπαν από μακριά ένα ρασοφόρο να μιλά με «ναυάγια» της ζωής.
Σε όσους επιχείρησαν να τον αποτρέψουν στο μέλλον από τέτοιες βόλτες επιφύλασσε πάντα μια νηφάλια απάντηση: «Γιατί να μην πάω; Τι έχω να φοβηθώ; Άνθρωποι του Θεού είναι».
«Θέλω να δώσουμε τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά», λέει στους συνομιλητές του, ενώ δεν κρύβει ένα όνειρο που είναι στα σχέδιά του: Να μπει η Εκκλησία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Να λειτουργήσουν σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) υπό την εποπτεία της Εκκλησίας, όπως κάνουν και οι καθολικοί. Ο ίδιος ήταν κάποτε καθηγητής στη Λεόντειο και διψά η Εκκλησία να προσφέρει Παιδεία υψηλής ποιότητας στους νέους Ελληνες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νοιάζεται, όμως, και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Σε μια επίσκεψη που έκανε πρόσφατα σε σχολείο του Αιγάλεω, μόλις άκουσε ότι τα παιδιά που φοιτούν σ' αυτό χρειάζονται νέα αναπηρικά αμαξίδια ρώτησε αμέσως συνεργάτη του:
-«Έχουμε λεφτά να αγοράσουμε ένα για κάθε παιδί; Αν ναι, θα το ανακοινώσω τώρα!».
-«Ναι, μακαριότατε», ήταν η απόκριση και με 18.000 ευρώ ικανοποιήθηκε το αίτημα των παιδιών.
Στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου είναι η αξιοποίηση μιας έκτασης 130 στρεμμάτων που αγόρασε πρόσφατα η Εκκλησία στην περιοχή του Βαρνάβα, για την περίθαλψη, μεταξύ άλλων, και παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης. Στον ίδιο χώρο, σε άλλα κτίρια, προγραμματίζεται η ανέγερση ξενώνων στους οποίους θα φιλοξενούνται:
-είτε υπερήλικες
-είτε φτωχοί κάτοικοι της επαρχίας που έρχονται στην Αθήνα για χημειοθεραπείες και δεν έχουν τόπο διαμονής.
Ένα χρόνο τώρα στην ηγεσία της Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος χαράζει το δικό του δρόμο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Δεν θορυβεί, αποφεύγει τις συγκρούσεις για κοσμικά θέματα, είναι ενωτικός («θα τραβήξουμε μία γραμμή στο παρελθόν και δεν θα λερώσουμε κανέναν») και αρχίζει σιγά - σιγά να δείχνει προς τα έξω το δείγμα γραφής της δικής του θητείας.
Μιας θητείας η οποία δεν είναι μεν «φαντεζί», αλλά για όσους γνωρίζουν δικαιώνει αθόρυβα την αποστολή της.

Ευχές από Εφραίμ


Ο ηγούμενος Εφραίμ της Ι.Μ. Βατοπαιδίου δεν έπαυσε να υφίσταται. Ιδού η ευχετήρια επιστολή του για το Πάσχα. 
Για μεγέθυνση, ΚΛΙΚ πάνω στο έγγγραφο.

"Να παραιτηθεί και να ζητήσει την παραπομπή του ο κ. Παυλίδης"

Να ζητήσει ο ίδιος ο κ. Παυλίδης την παραπομπή του στη δικαιοσύνη και να υποβάλλει την παραίτησή του, κάλεσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και τούτο όπως είπε «όχι ως ομολογία ενοχής, αλλά αντιθέτως για να αποδείξει την αθωότητά του. Να μην τον ακολουθούν σκιές στην πολιτική του διαδρομή. Γιατί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για έναν πολιτικό είναι το όνομά του. Τέτοιες ώρες χρειάζεται γενναιότητα και αυτοθυσία».
Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε επίσης ότι «κανείς βουλευτής της συμπολίτευσης, ανεξαρτήτως τι πιστεύει για την υπόθεση, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης να οδηγήσει με την ψήφο του τη χώρα σε εκλογές εν μέσω μιας οικονομικής φουρτούνας που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αν ο κ. Παυλίδης δεν ήταν "ο κύριος 151" που σχηματίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, η ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για την πολύκροτη υπόθεση, που επί μήνες μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ δεν θα είχε το δραματικό τόνο που έχει προσλάβει. Και τούτο διότι αν ο βουλευτής Δωδεκανήσου παραπεμφθεί, η κυβέρνηση -καίτοι τυπικά και με 150 βουλευτές δεν χάνει τη δεδηλωμένη- θα κατηγορηθεί ότι στηρίζεται στην ψήφο ενός βουλευτή που απασχολεί τη δικαιοσύνη με τη βαριά κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. Και οι εκλογές είναι μονόδρομος».
Σύμφωνα με το Θεσσαλό πολιτικό «η παραπομπή ενός πολιτικού στη δικαιοσύνη σίγουρα δημιουργεί εντυπώσεις, που δύσκολα διασκεδάζονται ακόμη και με πανηγυρική αθώωσή του από τους φυσικούς δικαστές. Αν, όμως στιγματίζεται ένας πολιτικός που παραπέμπεται στη δικαιοσύνη, το στίγμα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν εδραιώνεται η εντύπωση στον κόσμο, της συγκάλυψης, του κουκουλώματος μιας υπόθεσης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όπως καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης είναι πεπεισμένη ότι η μη παραπομπή θα συνιστούσε επιχείρηση συγκάλυψης. Γι’ αυτό και τη λύση οφείλει να δώσει ο ίδιος ο κ. Παυλίδης».

Δημοσιογράφος με... στόλο λεωφορείων!

Ένας καλός φίλος και συνάδελφος πέρασε στη φετινή έκδοση του «Βιβλίου των Ελληνικών Ρεκόρ»» με την ιδιότητα του συλλέκτη ιστορικών λεωφορείων! Είναι ο Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Βαγγέλη, έχουν επιδοθεί σε αυτό το περίεργο «σπορ» και εξ αυτού απέκτησαν ένα στόλο παλαιών λεωφορείων! Περισσότερα ΕΔΩ.

Χωρίς τίτλο

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια του πρώτου Μαθητικού Φεστιβάλ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης "School Fest ‘09", του μεγάλου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού τριημέρου που διοργανώνεται στη "Τεχνόπολις" για τις μαθήτριες και τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Αθήνας.
Αυτή είναι η είδηση, όπως αναγράφεται στο σχετικό δελτίου Τύπου του υπουργείου Παιδείας.
Είναι να απορεί κανείς, πώς και ένας Έλληνας υπουργός Παιδείας δέχτηκε να παραστεί σε φεστιβάλ Ελλήνων μαθητών εν Ελλάδι, το οποίο φέρει ξενόγλωσση επωνυμία. Δηλαδή εάν το λέγαμε "Σχολικό Φεστιβάλ ‘09", θα χάλαγε η… σούπα, ή θα εκτιθέμεθα κοινωνικώς;
Αλλά τι ψάχνω να βρω, όταν χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες ώστε να επισημοποιηθεί η αγγλική γλώσσα κι όσοι αντιδρούμε εισπράττουμε τη ρετσινιά του γραφικού… Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, την σχετική επίσημη πρόταση της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία δεν έτυχε ουδεμιάς αντίρρησης. Μάλλον δεν ήταν ούτε τυχαία η πρόταση της, αλλά ούτε τυχαίο που δεν συνάντησε επίσημες αντιδράσεις.
Πριν χρόνια, βρέθηκαν κάποιοι "ελληναραδες" και διένειμαν στο Διαδίκτυο μία "είδηση" ότι ο κατά άλλα ελεεινός κ. Χένρυ Κίσσινγκερ, είπε τα "χίλια δυό" για την Ελλάδα και το πώς θα καταφέρουν "κάποιοι" να μας εξαφανίσουν! Δηλαδή, χρειάζεται και ο κάθε Κίσσινγκερ για να κάνει τέτοιες προσπάθειες, όταν ο τόπος μας διαθέτει εγχώριες δυνάμεις αφελληνισμού και υποκουλτούρας;
Δεν ξέρω τι έχει να πει, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά ως νέος άνθρωπος που κατέχει το πλέον νευραλγικό υπουργείο των πολιτών του αύριο, τουλάχιστον θα πρέπει να προσέχει τις επισκέψεις του σε εκδηλώσεις όπου «σνομπάρεται» η ελληνική Γλώσσα, η οποία ως γνωστόν συχνάκις... εκδικείται! Ουφ...

Ζωή από τα σκουπίδια...

Η καλή μου συνάδελφος Θεοδοσία Κοντζόγλου, μού έστειλε μήνυμα για να κάνω ΚΛΙΚ σε μία διεύθυνση, προκειμένου να δω μία βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, διαρκείας 6’ λεπτών. Έκανα κλικ, την είδα, έπαθα και την ευχαριστώ πολύ!
Εάν αποφεύγει κανείς τις «γροθιές στο στομάχι» συνιστώ να μην κάνει κλικ ΕΔΩ.

Παναθηναϊκάρα Παπαρήγα!













Η Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα το πρωί αποκαλύφθηκε! Συγκεκριμένα στην εκπομπή των Δ. Σταυρόπουλου - Δ. Βερύκιου (Alpha 989) η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκάλυψε τον άνθρωπο που κρύβει μέσα της και σε ένα "στριπ-τηζ" που έκανε στον Δ. Σταυρόπουλο, δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι φίλαθλος του ποδοσφαίρου και μάλιστα Παναθηναϊκός! Μα πώς να μην είναι η γυναίκα; Στην Αλεξάνδρας, απέναντι από τη "Σόνια", μεγάλωσε! Τι θα ήταν;
Σημειώνεται, ότι η δήλωσή της αυτή προέκυψε μετά από ερώτηση που της έγινε εάν χθες το βράδυ είδε Λάκη Λαζόπουλο. Και δήλωσε ότι εκείνη την ώρα έβλεπε την Μάντσεστερ, από συνδρομητικό κανάλι! Τον... έστειλε τον Λάκη! "Μέχρι και Παναθηναϊκός έγινε η Αλέκα, για να πει ότι δεν με είδε!" θα πει σύντομα ο Λαζόπουλος...
Ό,τι και να ειπωθεί, η Αλέκα Παπαρήγα χθες το πρωί, ανέβασε κατά πολύ τις "μετοχές" της και η δημοτικότητά της ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Υ/Γ Λιάνα, είχες δεν είχες, την έκανες δικιά μας την Αλέκα!

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Το... κόλπο των χοίρων!

Σαρώνει η γρίπη των χοίρων, αλλά αρκετοί επιστήμονες μιλάνε για «σενάριο» φαρμακοβιομηχανιών, όπως ήταν και εκείνη η επιδημία με τα κοτόπουλα.
Από τον... Κόλπο των Χοίρων, στο... κόλπο των χοίρων!
Πάντως καλού – κακού ας αποφεύγονται οι χοίροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται και οι καημένες οι… χήρες και οι ζωντοχήρες!

Η γενιά των 700 ευρώ συναντάει τους 50άρηδες +


Σήμερα Τρίτη, στη 1 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», η διαδικτυακή οργάνωση νέων «Η Γενιά των 700 Ευρώ – G700» και η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηλικιωμένων (Age Platform) στην Ελλάδα, «50και Ελλάς», δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου για το διαγενεακό ζήτημα με αφορμή την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης και Συνεργασίας, όπως αυτή ορίστηκε στις 29 Απριλίου κάθε έτους από τη Σλοβενική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο του 2008.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί κοινή γραπτή δήλωση - πρόταση για την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η γραπτή δήλωση θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα κόμματα, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συνέντευξη Τύπου έχει καταχωρηθεί στην ΕΕ σαν επίσημη ελληνική δράση για τον εορτασμό της 1ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Διαγενεακής Αλληλεγγύης:

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Μέτρα-ανάσα για την Οικοδομή

Γενναία τα μέτρα για την Οικοδομή, που έλαβε πριν λίγο η κυβέρνηση και αναμένεται αλματώδης ανάκαμψη, εάν και εφ’ όσον η αγορά «υπακούσει» και κάποιοι άλλοι παράγοντες επιτρέψουν την πτώση των τιμών πώλησης των ακινήτων. Έτσι και δεν συμβεί αυτό και παραμείνουν τα απούλητα στις ίδιες "αστρονομκές" τιμές, τότε η οικοδομή θα συνεχίσει την κατηφορική της πορεία… Η κυβέρνηση (επιτέλους!) έλαβε ένα μέτρο ρεαλιστικό. Ας δούμε τη δήλωση που έκανε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομίας Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου:

«Στo πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από τη διεθνή κρίση, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου της οικοδομής. Πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων και συμμετέχει με 7% περίπου στο ΑΕΠ της χώρας μας. Τα μέτρα, τα οποία ανακοινώνουμε σήμερα, αναμένεται να συμβάλουν στην αναθέρμανση του κλάδου και στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων σε αυτόν. Και βέβαια, αναμένουμε ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και των εσόδων του δημοσίου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
1. Για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι 31/12/2010 (τόσο για κατοικίες, όσο και για επαγγελματικά ακίνητα), το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα, δεν το χορηγούν οι τράπεζες, αλλά το καλύπτουν οι καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75%, που ισχύει μέχρι τώρα.
2. Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων, από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.
3. Διπλασιάζεται, από 20% σε 40%, το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
Επιπλέον, ενώ μέχρι τώρα η έκπτωση των τόκων αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ, η έκπτωση πλέον θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ.
Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από 1/01/2009 ή θα χορηγηθούν το 2009 και το 2010.
4. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα, που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λ.π.). Με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε ώθηση τόσο στη βιομηχανία δομικών υλικών, όσο και σε συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα, και παράλληλα ενισχύουμε το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών τους για ενέργεια.
Η κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας μας, λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση κλάδων, από τους οποίους εξαρτάται το εισόδημα και η απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα για τον κλάδο της οικοδομής πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Όπως άλλωστε ήταν θετικά και τα αποτελέσματα των μέτρων που λάβαμε πρόσφατα για την αγορά του αυτοκινήτου. Διότι, αποδείχθηκε στην πράξη, ότι, παρά τις αρχικές κριτικές που δεχθήκαμε, η αγορά αναθερμάνθηκε, με αποτέλεσμα να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο».

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Συλλαλητήριο Ελλήνων στη Ν. Υόρκη

Greek American News Agency
Ν. Υόρκη,25. 
Αύριο Κυριακή το πρωί με την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας του Manhattan κορυφώνονται με την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση στην νεοϋορκέζικη 5η Λεωφόρο οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. 
Στις φετινές εκδηλώσεις παρατηρείται... συνωστισμός Ελλήνων πολιτικών (ΚΛΙΚ), ενώ οι χιλιάδες Ελλήνων που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, αναμένεται να μετατρέψουν την εκδήλωση σε ένα πανεθνικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας (ΚΛΙΚ) για τα όσα προσβλητικά για τον Ελληνισμό του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα. Ες αύριον τα νεώτερα...

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Συμβόλαιο... μελλοθανάτων!


Με κάθε επιφύλαξη, αναρτάται η παρακάτω είδηση, η οποία μπορεί να εστάλη από σοβαρό άτομο, αλλά δεν υπάρχει η πηγή της, ή τουλάχιστον δεν μπήκα στον κόπο να την διασταυρώσω. Πάντως, και «παραμύθι» αν είναι, θα ήταν θαυμάσιο εάν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα. Να τι μου έστειλε ο Α.Μ. που έτρωγε τη νουγκατίνα του με τον παππού του στου Ζαβορίτη...

Στη Λετονία, μια δημιουργική, τολμηρή αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία κατάφερε, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, να πετύχει αυτό που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά και όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι: Να αλλάξουμε νοοτροπία. Ή, πιο ωμά ακόμα: Νά αλλάξουμε μυαλά!
Η διαφημιστική εταιρεία «Mooz!», έπεισε με την δική της τολμηρή προσέγγιση στο θέμα των τροχαίων, την κυβέρνηση, να της αναθέσει τη συγκεκριμένη καμπάνια. Βασικός «στόχος», ήταν οι οδηγοί, κυρίως άνδρες, ηλικίας 20-35 ετών, που ανήκουν, σύμφωνα με έρευνες, στην ομάδα «άμεσου κινδύνου», με τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που αναπτύσσουν στο οδήγημα, και την αλαζονεία που έχουν για τις ικανότητές τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη ανθρώπων που πίστευαν ότι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο, εννοώντας με αυτό, ότι ήταν περίπου... Σουμάχερ. 
Η διαφήμιση που βγήκε τελικά, και που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, δεν ήταν από αυτές τις «διδασκαλικού τύπου», όπου πάντα κάποιος σου κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο και σου λέει «μη τρέχεις». Η «Mooz!», εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της και σε ένα άλλο θέμα: την σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Και τι έκανε, λοιπόν; Αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε ένα Πιστοποιητικό Δωρεάς Οργάνων το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία. 
Συγκεκριμένα, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση), αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμένοι να γίνουν δωρητές οργάνων! Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία, μέσα σε έναν χρόνο, να μειωθεί κατά 29%, και ταυτόχρονα να σημειωθεί και σημαντική αύξηση, κατά 39% στην, έστω και διʼ αυτού του τρόπου, δωρεά οργάνων. Μπορεί, λοιπόν, οι οδηγοί να μην θυμόνταν ένα οποιοδήποτε διαφημιστικό, όμως δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που, άθελά τους, έγιναν δωρητές οργάνων...

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 

Η ημέρα εκείνη, είναι όταν, έπειτα από κάποια σοβαρή παράβασή τους, υποχρεούνται να υπογράψουν το παρακάτω Πιστοποιητικό Δωρητή Οργάνων: 

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στη θέση μου, και εάν βρίσκονταν, δεν θα έπαιζαν ποτέ με τη ζωή τους. 
Εγώ ο/η , ____ _________________, εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το όριο ταχύτητας στο δρόμο και/ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και ευχαρίστως θα την αποχωριζόμουν. Έχοντας σώας τας φρένας, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός μου δεν καταστραφούν από το ατύχημα, σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά. 
Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρέσουν οι άνθρωποι και τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για το θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος 
__, _______, 200_ 
Υπογραφή 
____ _________"

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Το ελεύθερο Internet κινδυνεύει (;)

Καλούνται οι κυρίες και οι κύριοι εκπρόσωποί μας στο Ευρωκοινοβούλιο, να κάνουν κλικ στη διεύθυνση www.blackouteurope.eu και να μας πουν εάν τα όσα αναφέρονται είναι αλήθεια ή ψέματα.
Με δυό λόγια, η εν λόγω είδηση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πάει για κατάργηση του ελεύθερου Internet.
Παρακαλούνται να μην καθυστερήσουν οι απαντήσεις, διότι ο χρόνος των Ευρωεκλογών πλησιάζει…

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Πεθαίνοντας στην άσφαλτο...

Στοιχεία-σοκ για τα τροχαία ατυχήματα, μεταδίδουν από τη Θεσσαλονίκη το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με θέμα τη ραγδαία αύξηση των θανατηφόρων με θύματα νέους ανθρώπους, ηλικίας 15-25 ετών! Ας διαβάσουμε…
Αυξάνονται τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, με θύματα κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που τραυματίζονται από θανατηφόρα έως σοβαρά και εισάγονται για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου αγοριών, ηλικιών 15-25 ετών, ενώ 80% των ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς ατόμων των ίδιων ηλικιών, γίνονται με ταχύτητες μικρότερες των 60 χιλιομέτρων, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα από το σπίτι τους κατά τις πρώτες τέσσερις πρωινές ώρες.
«Η Ελλάδα βρίσκεται 10 χρόνια πίσω από τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των τροχαίων κατά 50% μέχρι το 2010», επισήμανε, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 28ο συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, ο πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Νικόλαος Βαχαβιόλος, αντλώντας στοιχεία από άρθρο του καθηγητή ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ, κ. Γεώργιου Καπετάνου.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι θανατηφόροι τραυματισμοί από τροχαία στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,8% κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ το ποσοστό αύξησης των σοβαρών τραυματισμών από την ίδια αιτία, ανήλθε σε 7,8%.
Εξ άλλου, έχει τεκμηριωθεί ότι 50% των θανάτων συμβαίνουν το πρώτο 24ωρο. Από αυτούς, σε ποσοστό 30-40% είναι ακαριαίοι ή επέρχονται την πρώτη ώρα μετά το ατύχημα, ενώ 30% των αναπηριών από κακώσεις της σπονδυλικής στήλης συμβαίνουν μετά το ατύχημα, κατά την προσπάθεια διάσωσης - απεγκλώβισης από το αυτοκίνητο και τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα, κατά την 35ετία 1965-2000 τραυματίστηκαν σε τροχαία περιστατικά 1.200.000 άτομα και σκοτώθηκαν 75.000, δηλαδή κατά 5.000 περισσότερα από όσα έχασαν τη ζωή της σε όλους τους πολέμους των τελευταίων 100 ετών!
Ο καθηγητής κ. Καπετάνος αποδίδει τα τροχαία στην παιδεία, που ξεκινά από τον τρόπο εκμάθησης οδήγησης στις σχολές οδηγών και «από το αρχαίο σύστημα, που βγάζει καλούς παρκαδόρους», αλλά και στον αμφίβολο και συζητήσιμο τρόπο χορήγησης διπλωμάτων. Όπως επισημαίνει, «είναι θέμα παιδείας η επιθετική και επιδεικτική οδήγηση, με το χέρι έξω από το παράθυρο, με το τσιγάρο ή το κινητό στο χέρι, χωρίς ζώνη ασφαλείας και με το παιδί στο μπροστινό κάθισμα».
Στις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, ο ίδιος περιλαμβάνει τις πινακίδες, που είναι κρυμμένες πίσω από δέντρα, καθώς και τα χαμηλά όρια ταχύτητας (π.χ. 20 χλμ).
«Κανένας ΚΟΚ δεν μπορεί να βοηθήσει, αν δεν ελέγχεται και εφαρμόζεται και κυρίως αν στηρίζεται μόνο στο σωφρονισμό και δεν αποδίδει ταυτόχρονα παιδεία», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο κ. Καπετάνος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας, στη Θεσσαλονίκη, ενός Τραυματολογικού Ορθοπαιδικού Κέντρου, αντίστοιχου του ΚΑΤ Κηφισίας, καθώς και η ανάγκη διπλασιασμού των κλινών στις Ορθοπαιδικές Κλινικές της πόλης για την εξυπηρέτηση των αναγκών.

*** Με δυό λόγια, έχουμε την υπογεννητικότητα , έχουμε τους τόσους θανάτους νέων ανθρώπων στην άσφαλτο, έχουμε και τους τόσους ανάπηρους και κατάκοιτους… Και υπεύθυνος ουδείς! Λες και αυτή η χώρα διαθέτει μόνον ανεύθυνους. Κι εμείς τους ψηφίζουμε! Πράγματι, έχουμε «πλάκα».

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Κλειστόν λόγω διακοπών, αλλά...


Εύχομαι σε όσες και όσους έχουν την επιμονή 
να κάνουν "κλικ" στο "Εδώ Αθήναι" 
και διαθέτουν την υπομονή να διαβάζουν τις αναρτήσεις 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Παρέμβαση από ΕΕ για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία παράβασης για νόθευση του ανταγωνισμού στο κύκλωμα εμπορίας και διανομής καυσίμων, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς το ασυμβίβαστο των ισχυουσών εθνικών διατάξεων με το άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ (δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης)".
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε η Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Κ. Μποτόπουλο σε ερώτησή του για με τα μέτρα που (δεν) έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κυκλώματος διανομής καυσίμων.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, πέρα από τη διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα σχετικά με την ανταγωνιστική κατάσταση του ευρωπαϊκού τομέα πετρελαίου (διύλιση, χονδρικό εμπόριο, διανομή, λιανικό εμπόριο), με στόχο την εκτίμηση των τοπικών συνθηκών στη λειτουργία του τομέα του πετρελαίου στην ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, η Επιτροπή ενδέχεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ΕΕ γενικότερα ή σε συγκεκριμένα κράτη μέλη.
Σχετικά με το ευρωπαϊκό... δώρο του Πάσχα προς την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΠAΣOK κ. Μποτόπουλος, δήλωσε:
«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει με τη σημερινή της απάντηση την ύπαρξη φαινομένων καρτέλ στο χώρο των καυσίμων στην Ελλάδα και την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης για πάταξή τους. Επίσης, παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής και την από καιρό διαφαινόμενη κίνηση της διαδικασίας κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, άπραγη παραμένει η κυβέρνηση και απέναντι στα έντονα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην εγχώρια αγορά των καυσίμων. Μεταξύ Απριλίου 2008 και Απριλίου 2009 έχουμε πτώση 50% στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και μόλις 18% πτώση στην τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα. Όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν διεθνώς, ο Έλληνας καταναλωτής δεν βλέπει αντίστοιχη αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων. Η κερδοσκοπία δεν ενοχλεί την κυβέρνηση, εξοργίζει, όμως, τους πολίτες και εκθέτει τη χώρα μας».

Η πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ

Υπεγράφη σήμερα η πρώτη σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο πλαίσιο του νόμου 3389/2005, με αντικείμενο την χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση έξι πυροσβεστικών σταθμών και μίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης η Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «Κοινοπραξία Πυροσβεστικών Σταθμών Α.Ε.».
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες, προκειμένου να ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εργασίες κατασκευής των παραπάνω υποδομών σε επτά εργοτάξια και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, τα Καλάβρυτα, τα Γιαννιτσά, την Αλεξανδρούπολη, τη Βέροια, τους Γαργαλιάνους και τη Λευκάδα. Και τα επτά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011, οπότε και θα δοθούν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης πληρωμής του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης.
Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν, μετά από διαγωνισμό, την κατασκευή των έργων είναι η «Γατζούλας Α.Ε.» και η «Κουρτίδης Α.Τ.Ε». Την τεχνική διαχείριση αναλαμβάνει η εταιρία «Κτιριακές Λύσεις Α.Ε.», ενώ τις μελέτες έχει εκπονήσει η σύμπραξη των μελετητικών γραφείων « Α.&Ι. Μαρής-Ν. Παπαδόπουλος Ε.Ε.», «Proton Μελετητική ΕΠΕ» και «Μιχ. Μητρόπουλος Άρης Σύμβουλοι Αρχιτέκτονες Ε.Ε.». Τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Eurobank, σε ποσοστό 50% η κάθε μία.
Το συμβατικό τίμημα για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή , συντήρηση, τεχνική διαχείριση και ασφάλιση των υποδομών ανέρχεται σε 25,4 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία).
Μεγέθυνση του πίνακα με ένα κλικ επάνω του

Το "φέσι" πάει... "σύννεφο"!

Σύμφωνα με στοιχεία της "Τειρεσίας" οι ακάλυπτες επιταγές τον Μάρτιο ανήλθαν σε 263,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε τεμάχια ανήλθαν σε 26.769 σημειώνοντας αύξηση 19,6%.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε αξία αυξήθηκαν κατά 242,2% και σε τεμάχια σε 346,5%!
Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν σε τεμάχια τα 70.505 και σε αξία τα 712,6 εκατ.ευρώ.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον φετινό Μάρτιο ανήλθαν σε 11.854 και σε αξία τα 18,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 35,7% και 16,6% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 σημείωσαν αύξηση 71,5% και 101,1% αντίστοιχα.

Ταξιδεύεις; Πρόσεχε!..



Για όσους 
πρόκειται να ταξιδέψουν 
για το Πάσχα, 
η εφημερίδα 
"Τα Νέα", 
έχει σήμερα 
σχετικό 
και χρήσιμο 
ρεπορτάζ 
με αυτούς 
τους δύο 
πολύ 
χρηστικούς πίνακες.
Μεγέθυνση πινάκων με κλικ επάνω τους.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Αποκρατικοποιήσεων το ανάγνωσμα

Συνεδρίασαν σήμερα οι Διυπουργικές Επιτροπές Αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή των Υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Απασχόλησης Φάνης Πετραλιά και Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε, μετά από εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Δημοσίου, να κηρύξει άγονη τη διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας «Ταχυμεταφορές Α.Ε.».
Επίσης, η Επιτροπή, σε συνέχεια της διαδικασίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2004, αποφάσισε, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων του Δημοσίου, την πώληση στους υφιστάμενους μετόχους (Motor Oil, Avin Oil και Hansaconsult) ποσοστού 66% των μετοχών της Ολυμπιακής Εταιρείας Καυσίμων Α.Ε. που κατέχει η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, έναντι συνολικού τιμήματος 6.780.840 ευρώ, καθώς και την πώληση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ποσοστού 17% των μετοχών της Εταιρείας Αγωγού Καυσίμων Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε., που επίσης κατέχει η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, έναντι τιμήματος 2.261.000 ευρώ. Τα εν λόγω τιμήματα, στην περίπτωση και των δύο εταιριών, είναι εντός του εύρους τιμών της αποτίμησης που διενήργησε ο ανεξάρτητος σύμβουλος του Δημοσίου.
Η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ ενημερώθηκε για το Σχέδιο Εξυγίανσης και Ανάπτυξης του ΟΣΕ. Η Επιτροπή ενέκρινε την έως τώρα πορεία υλοποίησης του Σχεδίου και οριοθέτησε τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την πλήρη εφαρμογή του. Το Σχέδιο στο σύνολό του, με όλες τις λεπτομέρειες που απομένει να ρυθμιστούν, θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Απριλίου. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διασφάλισε τους αναγκαίους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο προαναγγελθείς βιασμός της Αττικής

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο ειλικρινής υπουργός στην Ελλάδα και μάλιστα πολιτικός που ομολογεί ένα έγκλημα πριν διαπραχθεί! Συγχαρητήρια… για τον κ. Σουφλιά, που είχε το κουράγιο να ανακοινώσει τον προγραμματισμό του για την τσιμεντοποίηση της ελεύθερης γης που έχει απομείνει στο «φαιό νταμάρι» που θα λέμε Αττική.
Εντάσσονται, λέει, στο Σχέδιο Πόλεως 200.000 στρέμματα, όχι για να γίνουν αναδώσεις και πάρκα, αλλά να χτιστούν μεζονέτες για να κατοικήσει η υπόλοιπη Ελλάδα, να φτάσει ο πληθυσμός της Αττικής στα 10 εκατομμύρια και να παύσει να υπάρχει ο μοναδικός πνεύμονας που τροφοδοτεί με οξυγόνο το Λεκανοπέδιο.
Ο κ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ζήτησε την συμβολή ή τη συμβουλή σχετικών επιστημόνων του ΕΜΠ ή άλλου ΑΕΙ, αλλά αρκέστηκε στη γνωμοδότηση κάποιων συμβούλων του. Δεν εξηγείται διαφορετικά… Επειδή όμως, ο κ. Σουφλιάς θεωρείται σοβαρός πολιτικός, δεν νομίζω να έγινε αυτή η εξαγγελία λόγω επικείμενων ευρωεκλογών ή και εκλογών. Και αυτό είναι που δημιουργεί ερωτηματικά…
Το γράφημα είναι από τον "Ελ. Τύπο"

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Αλλού τ' όνειρο κι αλλού το... δημοσίευμα!

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου είχε γίνει μία ανάρτηση στο «Εδώ Αθήναι», για κάποιο όνειρο (ΚΛΙΚ) που είχε δει κάποιος φίλος και μου το διηγήθηκε. Ο φίλος «είδε» να παραιτείται ο κ. Κώστας Καραμανλής και να αναλαμβάνει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Δηλαδή, συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.  Έπειτα, λέει, έγιναν εκλογές και πρώτο κόμμα ήλθε η ΝΔ και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ορκίστηκε Πρωθυπουργός, όπου παρέμεινε περίπου επί μία 4ετία. Στη συνέχεια δε, την διαδέχθηκε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό ήταν το όνειρο, το οποίο έχει γραφτεί και άλλη φορά σ’ αυτόν τον ιστότοπο. Και χθες στον "Ελ. Τύπο της Κυριακής", διαβάσαμε την εν λόγω συνέντευξη του κ. Ευ. Βενιζέλου...

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ποιός άραγε να όπλισε το χέρι του 19χρονου...


"Δεν έχω λόγο να συνεχίσω να ζω. Είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Όποιος βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, θα πεθάνει χωρίς διάκριση"
έγραφε στο σημείωμα που άφησε ο 19χρονος Δημήτρης Πατμανίδης – ο σπουδαστής ηλεκτρονικών συστημάτων σε σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, που χθες το πρωί προκάλεσε το μακελειό και τον θάνατό του. Ο δράστης και αυτόχειρας που ήταν ομογενής από το Σοχούμι της Αμπχαζίας, είχε προμελετήσει την απεχθή πράξη του στο δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης MySpace, όπου φιλοξενούσε το ίδιο κείμενο μαζί με τις εν λόγω φωτογραφίες του. Πολλά γράφτηκαν, πλείστα ειπώθηκαν και αρκετά ακουστήκανε για το ποιόν του δυστυχή και άτυχου 19χρονου, που ήρθε στην πατρίδα για ένα καλύτερο αύριο και η «απαξίωση» που ένοιωθε, τον έκανε φονιά και «δραπέτη».
Τώρα το ποιός φταίει, ας αφήσουμε να απαντήσει το κράτος... πρόνοιας και... πρόληψης, που κάπου δείχνει να μην ξεχνάει τον γνώριμο εαυτό του – αυτόν της καταστολής! Τέλος πάντων... Άκρη δεν βρίσκουμε, διότι μάλλον το σύστημα θέλει να έχουμε τέτοια κοινωνία. Κάποιους θα βολεύει...
Όμως, δεν νομίζω να βολεύει το γεγονός πως ο 19χρονος είχε μαζί του δύο πιστόλια. Όχι σαν κι αυτά που –κατά τους «επαΐοντες»- πωλούνται στα... περίπτερα, αλλά δύο ρωσικά όπλα τελευταίου τύπου! Κάπου εδώ πρέπει να ψαχνόμαστε – ιδιαίτερα οι... βολεμένοι!
Η «αφασία» μας σαν κοινωνία, μάς έχει κάνει δημιουργούς «τεράτων» και «συναδέλφους» τού δρ. Φρανκεστάϊν. Και μη χειρότερα...

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ο ανιστόρητος κ. Ομπάμα

«Η Τουρκία στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε να είχε παραδοθεί στις ξένες δυνάμεις που προσπαθούσαν να διεκδικήσουν εδάφη της ή επεδίωκαν να ανασυστήσουν μια αρχαία αυτοκρατορία. Αλλά η Τουρκία επέλεξε ένα διαφορετικό μέλλον. Απελευθερωθήκατε μόνοι σας από τον ξένο έλεγχο. Και εγκαθιδρύσατε τη Δημοκρατία η οποία αποσπά τον σεβασμό των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Υπάρχει μια απλή αλήθεια σε αυτή την ιστορία: η Τουρκική Δημοκρατία είναι δικό σας επίτευγμα. Δεν επιβλήθηκε από κάποια εξωτερική δύναμη ούτε ήρθε χωρίς αγώνα και θυσίες». Μπάρακ Χουσεϊν Ομπάμα Πρόεδρος των ΗΠΑ-ομιλία του ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα. 
Η ως άνω δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, πέραν του ότι είναι ανιστόρητη αποτελεί ύβρη στην μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων σφαγιασθέντων Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων εθνοτήτων από τα στίφη των απογόνων του Αττίλα, τους οποίους ο τότε Γεν. Πρόξενος των ΗΠΑ στην Σμύρνη, απεκάλεσε «Η κατάρα της Ασίας» και συγκλονισμένος δήλωνε «σιχάθηκα που είμαι άνθρωπος», βλέποντας τα φρικώδη και βάρβαρα εγκλήματα του Μουσταφά Κεμάλ... Πάνω στο αθώο αίμα των χιλιάδων μαρτύρων ιδρύθηκε η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία».

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Κάναμε μιά "πάπια" με γαργάρα!

Έλαβα το παρακάτω e-mail, από έναν παλιόφιλο, ο οποίος μου ζητάει να σχολιάσω την καταγγελία του. Όμως τι παραπάνω σχόλιο μπορώ να κάνω, πέρα από αυτά τα τόσο δυναμικά λόγια του; Γράφει:
Αγαπητέ Παντελή, 
Τα όσα ανιστόρητα και κυνικά ανέφερε ο Ομπάμα στην ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και μεταδόθηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ, ΔΕΝ σχολιάσθηκαν ΟΥΤΕ καταγγέλθηκαν από κανένα! Βλέπεις ο κάθε "Παυλίδης" πουλάει τηλεθέαση και διαιωνίζει την ευτέλεια μας. Ο νοών νοείτω... 
Προτεκτοράτο "Η ΕΛΛΑΣ"... στο μεγαλείο της. 
Παντελή, σχολίασέ το στο blog σου! Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα. 
Τη μάχη θα την δώσουμε εμείς και θα κερδίσουμε. "Μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί". 
Ευχαριστώ. 
Ο αληθινός σου φίλος Λ.Α.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Το Σαββατοκύριακο η Έξοδος

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και της υπουργού Απασχόλησης κας Φάνης Πετραλιά ως εκπροσώπου της κυβέρνησης θα κορυφωθούν στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 183ης Επετείου της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Στο πλαίσιο του εορτασμού ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για να αναδείξει το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων έχει ξεκινήσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τις 21 Μαρτίου, με στόχο την περαιτέρω διάχυση των διαχρονικών μηνυμάτων της Αυτοθυσίας και του αγώνα για την προάσπιση του αγαθού της Ελευθερίας.

Με δέκα ιστορικούς δήμους αδελφοποιείται η Ι.Π. Μεσολογγίου

Την Παρασκευή 10 Απριλίου, στις 7 μ.μ. (ημερολογιακά συμπίπτει με την ημέρα της ηρωικής Εξόδου), στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με δέκα ιστορικούς Δήμους, στα όρια των οποίων υπάγονται περιοχές, που με τον αγώνα τους συνέβαλαν καταλυτικά στην απελευθέρωση του Έθνους μας από τον τουρκικό ζυγό. 
Με την αδελφοποίηση δημιουργείται ένα δίκτυο ιστορικών περιοχών της χώρας στο οποίο θα μετέχουν οι δήμοι: Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νάουσας, Ψαρών, Ύδρας, Μάνης, Σουλίου, Ζαλόγγου, Καλαβρύτων, Αρκαδίου, Καλαμάτας και Οιτύλου, με απώτερο σκοπό και στόχο την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας μεταξύ των ιστορικών αυτών περιοχών. Είναι η απαρχή μιας σειράς αδελφοποιήσεων που θα ακολουθήσουν και με άλλους ιστορικούς Δήμους της χώρας. 
Το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης θα συνυπογράψουν κατά τη διάρκεια της τελετής οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών. Η δημιουργία του δικτύου αποτελεί πρωτοβουλία και πρόταση του δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου που υιοθετήθηκε με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων. 
Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης θα ακολουθήσει παρουσίαση ιστορικών συνθέσεων από την Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Χολέβα και παρουσίαση επετειακής χορογραφίας «εις μνήμην των αόπλων μαχόμενων γυναικών του Μεσολογγίου», από το κέντρο χορού της Στέλλας Παπαδοπούλου.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Κύκλωμα με πλαστά τιμολόγια

Μεγάλο κύκλωμα έκδοσης και διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων εξάρθρωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διέθεσε στην αγορά χιλιάδες τιμολόγια. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το ύψος της φοροδιαφυγής ανέρχεται στο ποσόν των 13 εκατομμυρίων ευρώ και στην υπόθεση με την ιδιότητα του "πελάτη" εμπλέκονται μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα εταιρία με έδρα την Αθήνα και μοναδική εγκατάσταση γραφείο 25 τ.μ. εξέδιδε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Τα αντικείμενα εργασιών της εταιρείας είναι:
1. Το χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, ξύλου, ηλεκτρολογικού υλικού, ειδών οικιακής χρήσης, σιδήρου, χάλυβα, ορυκτέλαιων, λιπαντικών, οικοδομικών υλικών, ελαστικών, χρηματοκιβωτίων. 
2. Η κατασκευή-συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων, υπόστεγων, βιομηχανικών δαπέδων, στεγών.
3. Οι επισκευές αυτοκινήτων.
Μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής εντοπίστηκαν 131 λήπτες πλαστών τιμολογίων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της ΥπΕΕ η συγκεκριμένη εταιρία αποτελεί την απαρχή κυκλώματος διακίνησης πλαστών τιμολογίων. 
Αναλυτικά στην συγκεκριμένη εταιρία πιστοποιήθηκαν 1.508 παραβάσεις και τα καταλογισθέντα πρόστιμα υπερβαίνουν τα 30.000.000 €.
Τελικά, φαίνεται πως αποδίδει ο νέος ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Πασχάλης Μπουχώρης, ίσως επειδή δεν διέπεται από τη δημοσιοϋπαλληλοική νοοτροπία και επιπλέον έχει κολλήσει και ένσημα, ως οικονομικός, διοικητικός και γενικός διευθυντής σε εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες.

Νεκρός ο Έλληνας φοιτητής

Νεκρός ανασύρθηκε πριν λίγο ο Έλληνας φοιτητής - θύμα του φονικού σεισμού που χτύπησε την πόλη Λ΄ Άκουιλα στο Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας. Ο άτυχος 28χρονος Βασίλης Κουφωλιάς, άφησε την τελευταία του αναπνοή στα συντρίμια του κτιρίου όπου διέμενε και το οποίο είχε κτιστεί το 1972, πάνω σε μία σπηλιά...