Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Εμβόλιο: Αναγκαιότητα, παραφιλολογία και συμφέροντα

Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και εν όψει των εμβολιασμών, που ξεκινούν στις 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται σήμερα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Πανδημία γρίπης... Υπάρχει, πράγματι πανδημία, ή μήπως το λένε έτσι για να τρομοκρατηθεί και ο πιό «ψύχραιμος» πολίτης και να τρέξει να κάνει εμβόλιο;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο οποίος εισακούεται από όλα τα ευνομούμενα κράτη του κόσμου, μίλησε για πανδημία, που κατά το καταστατικό του σημαίνει, ότι όλες οι φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου θα πρέπει να εργάζονται για την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων σχετικών με τη νέα γρίπη και μάλιστα να τα διαθέτουν στους λαούς δωρεάν! Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει, όπως π.χ. στην Ελλάδα, που το εμβόλιο παράγεται από τρεις φαρμακοβιομηχανίες και το κράτος αγοράζει τις δόσεις κατά εκατομμύρια.
Τώρα τι συμβαίνει; Ή στραβός είναι ο γυαλός ή ο Π.Ο.Υ. στραβαρμενίζει!
Πώς είναι δυνατόν να κηρύσσεται πανδημία και να μην τηρούνται οι κυρίως κανόνες; Ίσως να υπάρχουν και εξαιρέσεις, όταν π.χ. οι φαρμακοβιομηχανίες είναι τόσο δυνατές οικονομικά που μπορούν οι ίδιες ρυθμίζουν την κατάσταση, όπως τις βολεύει.
Έπειτα, ο πολίτης κάθεται άναυδος και παρακολουθεί την επιστημονική κοινότητα να είναι διχασμένη, σχετικά με το εμβόλιο. Οι μεν να λένε ότι πρέπει να εμβολιαστεί ο λαός και οι δε να το αρνούνται, διότι δεν δείχνουν καμμία εμπιστοσύνη. Βέβαια, κυκλοφορεί μία παραφιλολογία, σχετικά με τους λόγους που δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο ούτε καν οι ευπαθείς ομάδες. Ιδίως όσοι ασχολούμαστε με το Διαδίκτυο, μήνες τώρα λαμβάνουμε διάφορα «ενημερωτικά» μηνύματα, σχετικά με τους λόγους που δεν κάνει να γίνει ο εμβολιασμός...
Αντίθετα, οι «υπέρ» του εμβολίου συνεχίζουν να μιλάνε με «ξύλινη» γλώσσα και αντί να πείθεται ο κόσμος, όλο και απομακρύνεται από την ιδέα του εμβολιασμού.
Σήμερα το πρωί σε κάποιο κανάλι εμφανίστηκε ένας ιατρός ογκολόγος που ήταν κατά του εμβολιασμού και διερωτήθηκε για ποιό λόγο τα εμβόλια είναι διαφορετικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απάντηση ήρθε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων Κυριακή Κανελλακοπούλου, η οποία πληροφόρησε τον συνάδελφό της ότι το «ευρωπαϊκό» εμβόλιο περιέχει ένα συστατικό με υδράργυρο, σε πολύ μικρή ποσότητα το οποίο αποβάλλεται αμέσως. Αυτό το συστατικό κάνει πιό ισχυρό το εμβόλιο και με τίποτα δεν βλάπτει.
Η απάντηση της καθηγήτριας μπορεί να μην ήταν σε «ξύλινη» γλώσσα, όμως λίγοι θα πείστηκαν για εμβολιασμό καθώς τέτοιου είδους ξεκάθαρες αναφορές πρέπει να γίνονται από όλους τους παράγοντες, ώστε ο κόσμος να πειστεί για τον ίσως απαραίτητο εμβολιασμό.
Η νέα κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να δώσει αγώνα για να πειστεί ο πολίτης, διότι έτσι όπως γίνεται η προπαγάνδα, η διαφώτιση, η ενημέρωση, με τίποτα δεν καλύπτεται η δικαιολογημένη καχυποψία. Ανήκω κι εγώ στις ευπαθείς ομάδες αλλά ακόμη το... κουνουπάκι δεν με τσίμπησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου